Pedeapsa cu închisoarea, doar pentru amărăşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Răcăşan arată poza tatălui său, care este închis la Gherla pentru că a ucis trei oameni într-un accident
Roman Răcăşan arată poza tatălui său, care este închis la Gherla pentru că a ucis trei oameni într-un accident

Clujeanul Marcel Răcăşan a fost încarcerat pentru un an şi opt luni după ce a ucis trei oameni într-un accident rutier. În cazuri similare, vedetele şi oamenii cu bani primesc pedepse cu suspendare.

Marcel Răcăşan (62 de ani), un agricultor din localitatea clujeană Sânnicoară, a fost implicat, în anul 2007, într-un tragic accident de circulaţie, în urma căruia şi-au pierdut viaţa trei persoane. Totul s-a produs din cauza unei frâne bruşte, în urma căreia autoturismul la volanul căruia se afla Răcăşan a intrat pe contrasens şi a izbit o maşină care circula regulamentar.

Patru ani mai târziu, la finele lunii octombrie 2011, Marcel Răcăşan a fost condamnat la un an şi opt luni pedeapsă cu închisoarea pentru ucidere din culpă. Sentinţa dată de Tribunalul Cluj prevede şi ca bărbatul să le achite familiilor celor trei victime daune morale şi materiale de 250.000 de lei.

Ridicat de acasă şi dus în puşcărie

După pronunţarea sentinţei, avocatul bărbatului a depus o cerere de amânare a executării pedepsei, invocând probleme familiale. Termenul pentru studierea cererii fusese fixat în 28 noiembrie, dar şoferul vinovat a fost ridicat de acasă pe 2 noiembrie şi dus la Penitenciarul Gherla. Familia lui Marcel Răcăşan trăieşte cu convingerea că banii l-ar fi salvat de puşcărie pe şoferul vinovat. „Tata nu a lucrat niciodată decât la câmp. Cumpărase anul acesta 15 porci, pe care-i creştea ca să-i vândă de Crăciun şi să înceapă să plătească pensia alimentară pentru fetiţa care şi-a pierdut părintele în acel accident", spune Roman, băiatul lui Marcel Răcăşan.

El susţine că, dacă ar fi avut posibilitatea şi ar fi căzut la înţelegere cu aparţinătorii victimelor, lucrurile ar fi stat altfel. „Cea de-a patra persoană care se afla în maşina în care a intrat tatăl meu şi-a rupt mâna şi ne-a cerut 10.000 de euro daune. Pe urmă, a ajuns la 5.000, pentru ca, în final, să se mulţumească cu 2.000 de euro", adaugă Roman Răcăşan.

Resturile maşinii spulberate de Carmen Păunescu

Fostul prefect a scăpat de puşcărie

Un grav accident în care a fost implicat fostul prefect al judeţului Cluj, Călin Platon, s-a soldat, în vara anului trecut, cu moartea unui bebeluş. Călin Platon a lovit cu maşina o femeie şi pe copilul acesteia în vârstă de doar trei luni, care se aflau pe o trecere de pietoni, în urma accidentului, cele două victime fiind transportate în stare gravă la spital.

Ulterior, bebeluşul a murit. Călin Platon a plătit 165.000 de euro mamei copilului accidentat mortal pentru ca femeia să îşi retragă plângerea. În urma înţelegerii, Ileana Jakab, mama băieţelului decedat, şi-a retras plângerea legată de vătămarea corporală gravă din culpă de care fusese acuzat fostul prefect. Pedeapsa pentru Călin Platon a fost mărită de Curtea de Apel Cluj, în urma recursului procurorilor, la doi ani şi şase luni cu suspendare.

"Sunt atâtea cazuri când şoferii vinovaţi se împacă cu victimele sau familiile acestora! Dar oferă bani, mulţi bani.''
Roman Răcăşan fiul clujeanului condamnat

Şofer de basculantă condamnat cu executare

Şoferul basculantei care a acroşat pasarela de la Tâncăbeşti, în iunie 2008, accident în urma căruia au murit două persoane, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. În plus, va trebui să plătească 280.000 de euro daune morale către o femeie care a fost rănită în acelaşi accident şi către rudele celor care au decedat.

Suspendare pentru şmecheri

Şoferii vinovaţi de producerea accidentelor rutiere soldate cu morţi sunt încadraţi la infracţiunea ucidere din culpă care este pedepsită, conform Codului penal, cu închisoare de la unu la cinci ani.

Carmen Păunescu

La 31 iulie 2004, Carmen, soţia lui Adrian Păunescu, conducea o maşină de teren către Craiova. În automobil se afla şi fiica ei, Ana-Maria. În timp ce soţia poetului încerca să depăşească o coloană de maşini, jeepul ei a lovit frontal un autoturism Dacia Nova care circula regulamentar. În accident au fost ucise trei persoane. Silvia Burlan, care la acea vreme avea 16 ani, a fost singura supravieţuitoare. Carmen Păunescu a fost condamnată cu suspendare, astfel că nu a făcut nicio zi de închisoare.

Anamaria Straus - femeie de afaceri

La 27 martie 2008, Tatiana Duplei, o studentă în vârs­tă de 20 de ani din Chişinău, a fost ucisă pe o trecere de pietoni de pe Şoseaua Kiseleff din Bucureşti. A fost lovită în plin de un autoturism Audi A8, la volanul căruia se afla femeia de afaceri Anamaria Straus, de 40 de ani. Ea a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.

Resturile maşinii spulberate de Carmen Păunescu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite