Pedeapsa trebue sa fie maxima!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru spionii vanduti trup si suflet imperialismului strain, pentru complotistii marsavi care pregateau razboiu civil, in numele dreptatii, pentru apararea independentei si suveranitatii poporului

Pentru spionii vanduti trup si suflet imperialismului strain, pentru complotistii marsavi care pregateau razboiu civil, in numele dreptatii, pentru apararea independentei si suveranitatii poporului nostru, pentru dreapta pedepsire a tradarii, zdrobitor dovedita, poporul
roman cere intr'un glas:
Osanda maxima!
Necontenit, primim la redactie motiuni prin care cetatenii din toate colturile tarii ne trimit cuvantul care razbate in toate adunarile lor: pedeapsa! pedeapsa maxima! "Timp de decenii acest cuib de tradatori si spioni au inveninat viata tarii... In marea lor adunare, cetatenii Devei, indignati de tradarea clicei lui Maniu si a celorlalti spioni si tradatori, cer aspra lor condamnare!", asa glasueste una din sutele de motiuni pe care le-am primit numai eri. Deasemeni cetatenii orasului Targoviste adunati intr'un mare meeting, au cerut printr'o motiune adresata Tribunalului Militar maxima pedepsire a tradatorilor manisti care voiau sa deslantuie razboiul civil in tara noastra.

Miercuri, 12 Noembrie 1947
Pedeapsa maxima pentru Maniu, Mihalache si ceilalti spioni si complotisti!
Acuzam...
"...au tradat interesele poporului roman, cautand sa creeze organizatii subversive, de teroare politica si asasinare miseleasca a elementelor democratice, au organizat asasinarea populatiei conlocuitoare din Transilvania prin "Garzile Iuliu Maniu", si in colaborare cu aparatul Ministerului de Externe, au pus la dispozitia spionilor anglo-americani documente secrete de Stat; au organizat finantarea si condus organizatii paramilitare care aveau ca scop deslantuirea razboiului in tara noastra, au creat in strainatate cercuri de complotisti cu scopul de a alcatui un guvern de tradatori. Avand in vedere si faptul ca in trecutul lor politic si in deosebi in epoca de guvernare, conducatorii fostului PNT au intreprins permanent actiuni criminale impotriva muncitorimii, taranimii si intelectualitatii progresiste, netezind drumul fascismului, sustinandu-l si aparandu-l, ca au pregatit rasboiul impotriva Uniunii Sovietice, va cerem pedeapsa cea mai grea pentru tradatorii poporului roman, conducatorii fostului P.N.T. Va cerem ca prin pedeapsa maxima ce o veti da conducatorilor fostului P.N.T. sa asigurati linistea intregului popor".
Asa au scris cetatenii din Tg. Jiu Tribunalului Militar
Acuza clasa muncitoare...
"Noi muncitorii si tehnicienii
din Uzinele de Fier Hunedoara",
Intruniti azi 5 Noiembrie 1947 in adunare generala sindicala, in legatura cu crimele si actele de spionaj si inalta tradare infaptuite de clica conducatorilor fostului PNT in frunte cu Maniu, care s'a pus in slujba imperialismului american si englez pentru a provoca un nou razboi, cerem Tribunalului Militar sa aplice verdictul cel mai aspru.
Acuza taranimea
"Auzind despre actele de tradare nationala, spionaj si pregatire in vederea rasturnarii prin forta a regimului democrat, ne exprimam multumirea ca acesti conducatori ai fostului P.N.T. sunt in boxa acuzatilor in asteptarea pedepsei drepte si exemplare pe care o merita pe deplin". (cetatenii din comuna Siria Arad): "Ne-am convins despre intreaga vinovatie a lor", scriu tribunalului militar plugarii din Stulpicani - Campulung. "Reiese ca fostul PNT. Maniu a organizat acte de terorism, spionaj si inalta tradare a neamului si a Patriei. In fata acestor fapte recunoscute insasi de acuzati, dam glas indignarii noastre si cerem pedepsirea exemplara a tradatorilor". (satenii din comuna Denceni).
Acuza invalizii
"Daca se va asculta glasul sutelor de mii de vaduve, invalizi si orfani de razboiu, sentinta va fi cea mai aspra", ne scrie invalidul Damian Botezatu, invalid de razboiu din Gura Teghii-Buzau. Insirand durerile sale, urmare directa a politicei maniste, invalidul incheie: "dar fuga dela Tamadau a pus capac la toate uneltirile lor. De aici s'a descoperit capatul sforilor, a complotului, a crimei si a tradarei natiunii. Noi invalizii de razboiu asteptam cu nerabdare dreapta sentinta in procesul P.N.T. Maniu". Invalizii din fabrica Haras suntem fara maini si fara picioare, si dupa ce ne-au impins in razboiu nedrept, lasandu-ne nenorociti pe viata, acum mai vroiau sa creeze un nou razboiu.
Cerem pedeapsa cea mai aspra:
"S-au pus in slujba spionilor anglo-americani si atatatorilor la razboiu. Au incercat sa pregateasca poporului nostru o noua varsare de sange si o noua robie. Cerem cu hotarare cea mai aspra osanda!" Din scrisoarea invalizilor, vaduvelor si orfanilor de razboiu si deportatilor politici din Focsani si Putna.
"Am citit ce s'a desvaluit la procesul tradatorului Maniu"
Ne scrie invalidul Gheorghiu Const., acum muncitor forfecar la fabrica "Laromet" din Bucuresti. "El vrea sa ne mai bage din nou intr'un rasboi, tradand tara. Eu stiu ce inseamna rasboi, caci am pierdut un ochi pe campul de lupta si astazi sunt nevoit sa muncesc greu. Nu mai vreau ca si altii sa se intoarca schilozi din razboaie. Noi avem nevoie de brate sanatoase de munca si Maniu vrea sa ne schilodeasca din nou. Eu vreau sa muncesc asa cum pot in liniste, si cer sa fie pedepsiti cu asprime cei ce au uneltit impotriva linistei noastre, cei ce au tradat poporul".

Joi, 13 noembrie 1947
Banda de complotiSti tradatori de Tara Si spioni Si-a primit pedeapsa meritata!
Iuliu Maniu si Ion Mihalache condamnati la temnita grea pe viata
Aseara la orele 20 in sedinta publica s'a pronuntat
Sentinta in procesul conducatorilor fostului P.N.T. Maniu, Mihalache,
Gr. Niculescu-Buzesti, Penescu si altii
Iuliu Maniu - TEMNITa GREA PE VIATa.
10 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Ion Mihalache - TEMNITa GREA PE VIATa.
10 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Nicolae Penescu - 5 ANI TEMNITa GREA.
2 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Nicolae Carandino - 6 ANI TEMNITa GREA.
2 ani degradare civica,
confiscarea averii si
1.000 lei cheltueli de judecata.
Ilie Lazar - 12 ANI TEMNITa GREA.
5 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 cheltueli de judecata.
Grigore Niculescu-Buzesti - MUNCa SILNICa PE VIATa.
5 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Grigore Gafencu - 10 ANI MUNCa SILNICa.
5 ani degradare civica,
confiscarea averii si 50.000 lei cheltueli de judecata.
Alexandru Cretzeanu - MUNCa SILNICa PE VIATa.
5 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Constantin Visoianu - 15 ANI MUNCa SILNICa.
5 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Victor Radulescu-Pogoneanu - 15 ANI TEMNITa GREA.
5 ani degradare civica, confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Emil Oprisanu - 2 ANI TEMNITa GREA.
2 ani degradare civica, 500 lei cheltueli de judecata.
Florin Roiu - 5 ANI TEMNITa GREA.
3 ani degradare civica, confiscarea averii si
10.000 lei cheltueli de judecata.
Emil Lazarescu - 2 ANI INCHISOARE
CORECTIONALa.
500 lei cheltueli de judecata.
Camil Demetrescu - 15 ANI TEMNITa GREA.
5 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Vasile Serdici - 10 ANI TEMNITa GREA.
3 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Radu Niculescu-Buzesti - 10 ANI DETENTIUNE
RIGUROASa.
5 ani degradare civica,
confiscarea averii si
50.000 lei cheltueli de judecata.
Ion de Mocsony Styrcea - 2 ANI INCHISOARE
CORECTIONALa.
50.000 lei cheltueli de judecata.
Stefan Stoika - 8 ANI DETENTIUNE RIGUROASa.
8 ani degradare civica, 50.000 lei
cheltueli de judecata.
Dumitru Statescu - 1 AN DETENTIUNE SIMPLa.
5.000 lei cheltueli de judecata.

Sunt condamnati la degradarea militara:
Ion Mihalache, maior in rezerva; Nicolae Penescu, capitan in rezerva; Nicolae Carandino, sublocotenent in rezerva; Ilie Lazar, sublocotenent in rezerva; Grigore Gafencu, maior in rezerva; Victor Radulescu-Pogoneanu, sergent T.R.; Camil Demetrescu, sublocotenent in rezerva; Vasile Serdici, capitan in rezerva; Emil Lazarescu, plutonier T.R.; Radu Niculescu-Buzesti, sublocotenent in rezerva; Stoika Stefan, colonel in rezerva; Florin Roiu, sublocotenent in rezerva; Constantin Visoianu, locotenent in rezerva si Grigore Niculescu-Buzesti, sublocotenent in rezerva.

Vineri, 14 noembrie 1947
Verdictul
Verdictul a fost pronuntat "Echipa de rezerva" a regimului antonescian menita sa schimbe pe fostii guvernanti fascisti in momentul prabusirii, pentru a mentine Romania in lantul imperialist si a impiedica eliberarea ei politica si economica, a fost lovita de o dreapta osanda. Numai printr'un concurs favorabil de imprejurari, "echipa" lui Maniu lipsise in August 1946 din boxa antonesciana. Istoria acestor ani de crime si tradari a primit acum reparatiile cuvenite. Justitia si legile romanesti au consfintit strangerea de mana Antonescu-Maniu. Dar sentinta nu a fost rostita pentru trecutul mai indepartat, ci pentru crimele comise de inculpati in perioada recent incheiata. Este semnificativ faptul ca lista condamnatilor contine nume care au slugarit cu egala credinta pe imperialistii fascisti germani, pentru a trece apoi, cu intregul lor bagaj de experienta, pe statele imperialistilor anglo-americani - castigandu-si si intr'o postura si in cealalta ura sfanta a poporului roman. Intr'adevar numele lor constitue o excelenta carte de vizita pentru "democratiile occidentale". Incepand cu Maniu, care in "pertractarile" sale tainice - ferite de ochii si de mania poporului - si-a schimbat partenerii, Ion Antonescu si Eugen Cristescu, cu distinse personalitati diplomatice anglo-americane si cu reprezentantii serviciului de spionaj american, continuand cu Ion Mihalache, fostul "om de incredere" si voluntar a lui Hitler, astazi "om de incredere" al altor pretendenti la dominatia mondiala si pana la Grigore Niculescu-Buzesti si V. Radulescu-Pogoneanu, intimii sfatuitori ai lui Mihai Antonescu, - toti unul si unul au lepadat livreaua de lachei nazisti pentru a arbora una "occcidentala". Cercetand sentinta pronuntata de Tribunalul Militar, te izbeste in primul rand constatarea ca toate crimele savarsite de acuzati se incadreaza perfect in acele texte penale romanesti care caracterizeaza cele mai monstruoase crime contra Patriei. Este inca o confirmare a faptului ca elementul politic in acest proces serveste doar ca o masca sub care se ascund cele mai grave infractiuni penale: complotul, inalta tradare, spionajul. Din enumararea textelor de lege ale sentintei - impovaratoare ca si faptele acuzatilor - se desprind insa unele diferentieri insemnate privind implicarea in complot. Se oranduesc mai intai initiatorii si capii complotului miselesc impotriva tarii si a poporului nostru: Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Grigore Niculescu-Buzesti si Al. Cretzeanu. Niciun scrupul, nicio sovaire nu i-a oprit in infama lor activitate, savarsita in deplina cunostinta a dezastrului ce voiau sa abata asupra tarii. Pedeapsa pe viata inseamna prea putin fata de proportiile inimaginabile ale acestui dezastru, fata de opera de spionaj si inalta tradare conceputa si faptuita cu cinismul unor profesionisti calificati. Intre ceilalti acuzati, Penescu, Ilie Lazar, V. Serdici si Carandino, sunt aceia care au pus in aplicare urzeala nebuneasca a sefilor, camufland-o si incercand sa creeze conditiile politice prevazute in faimosul Memorandum si in primul rand "tensiunea" ceruta in vederea deslantuirii razboiului civil si a provocarii interventiei straine. Gafencu si Visoianu, aghiotantii principali ai lui Grigore Niculescu-Buzesti, desfasurau peste hotare actiunea in vederea constituirii guvernului de impostori si a unor bande inarmate, compuse din legionarii si antonescienii refugiati si pastrati de "protectorii" lor anglo-americani pentru eventualitatea unui atac inarmat impotriva regimului democrat si a poporului roman, eventualitate in care aceste grupe si-ar fi unit puterile cu "cercurile profesionale militare" ale lui Stoika si Stanescu, instruite de Mihalache. In sfarsit, un grup omogen este cel din Ministerul de Externe, care functiona ca un adevarat "minister de externe" al complotului, facand legatura intre complotistii din tara si cei de peste hotare, cu misiunile straine, apoi intre P.N.T. si ramura tatarasciana a reactiunii romanesti. Fiecare si-a primit pedeapsa binemeritata asa cum suna o veche vorba romaneasca: dupa fapta si rasplata. Dar procesul acesta nu a avut numai darul de a inlatura o nenorocire care plutea deasupra poporului roman si de a-i asigura linistea interna pentru a se putea devota operii de reconstructie a tarii. El a si aratat in acelas timp vointa hotarita a unui popor de a-si apara impotriva oricarei atingeri dreptul la viata, libertate si independenta - si DE A STI Sa SI LE FACa RESPECTATE. Mii de motiuni populare, reprezentand hotariri luate in adunari publice, in orase si sate, au condamnat cu asprime crimele si faradelegile tradatorilor din boxa in persoana carora poporul roman nu vedea numai pe cei cari au conspirat in ultimii ani impotriva vietii si drepturilor sale cele mai scumpe, ci si pe reprezentantii unui trecut sangeros si intunecat de exploatare, teroare antipopulara si inrobire semicoloniala. Verdictul acesta, salutat cu satisfactie de intreaga tara, aseaza la stalpul infamiei pe toti acei care in dorinta de a opri mersul inainte al democratiei noastre populare - pentru a-si salva meschinele lor privilegii - se dedau la sabotaj in interior fata de tot ce e munca constructiva si incearca sa vanda independenta tarii imperialistilor din afara. Lovind puternic in dusmanii democratiei noui romanesti, in atentatorii la suveranitatea si independenta nationala a Statului, sentinta Tribunalului Militar deschide poporului roman cai noui de desvoltare spre zari mai fericite.
Silviu BRUCAN

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite