Pedeapsă medievală, în România secolului XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii au scos copilul de opt ani desculţ în zăpadă timp de mai multe ore. Larisa Domuţa, o fetiţă din localitatea Viile, a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean cu degerături la ambele picioare şi o arsură la mâna dreaptă.

Aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, părinţii s-au enervat pe fetiţa de opt ani şi au obligat-o să stea desculţă pe zăpadă timp de câteva ore, provocându-i astfel degerături la toate degetele de la picioare, şi pe talpă.

Copila a fost adusă vineri după amiază la spital de către mama sa. Pe lângă degerături, fetiţa prezenta şi o arsură la mâna dreaptă.

„Din declaraţiile apropiaţilor şi ale copilei, degerăturile au survenit în urma unui incident. Mama, aflată în stare de ebrietate şi-a scos fetiţa desculţă pe zăpadă.

Tot copila a declarat că mama sa nu a lăsat-o să-şi ia ghetuţele”, a spus Constantin Demian, purtător de cuvânt al Unităţii de Primire Urgenţe Satu Mare.

Degerături descoperite abia la spital

Învăţătoarea fetiţei a observat vineri, la şcoală, că micuţa era arsă la una dintre mâini şi a făcut sesizare la asistentul social, care i-a determinat pe părinţi să o ducă la spital. Dacă femeia nu ar fi observat arsura, degerăturile nu ar fi fost descoperite.

„Copila de opt ani ne-a spus că mama sa a ars-o intenţionat la mână. Am deschis o anchetă pentru a vedea ce se poate face în acest caz. Din păcate, ei refuză să fie ajutaţi de primărie.

Se tot plâng că nu au bani, însă niciodată nu aduc actele necesare pentru a li se întocmi dosarul”, a declarat Ilona Farcaş, asistent social din cadrul Primăriei Viile Satu Mare.

Kalmar Tiberiu, tatăl nelegitim al copilei spune că nu ştie clar ce s-a întâmplat şi că micuţa nu s-a plâns de durerile provocate de degerături.

Pe lângă fetiţă, părinţii mai au încă trei copii de şapte, trei şi un an de zile. „Nu ne-a spus că o doare ceva. Ştiu că în urmă cu două săptămâni, aceasta s-a ars la o mână. Ei obişnuiau să se joace mai mult timp pe afară, prin zăpadă”, a declarat concubinul mamei, Kalmar Tiberiu.

Deşi părinţii nu au recunoscut că sunt consumatori de băuturi alcoolice, totuşi câteva rude apropiate au confirmat acest lucru. „Din păcate, ei consumau cam multe băuturi alcoolice. În schimb, ştiu că aceşti copii erau îngrijiţi destul de bine”, a declarat naşa unuia dintre copii.

Pot fi decăzuţi din drepturile părinţeşti

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare (DGASPC) s-au autosesizat cu privire la acest caz şi vor demara o anchetă. Conform celor declarate de Adrian Marc, director DGASPC Satu Mare, o echipă de la Serviciul Abuz şi Neglijenţă în familie s-a deplasat la domiciliul familiei.

„Dacă se va constata că a fost vorba despre neglijenţă din partea mamei, sau chiar abuz, prin ordonanţă preşedenţială, fetiţa nu va mai reveni în familie şi va beneficia de o măsură de protecţie din sistemul nostru”, a declarat Adrian Marc.

Trăiesc din alocaţiile copiilor

Cele două persoane trăiesc în concubinaj de trei ani. Mama, Domuţa Rozalia, de 27 de ani a rămas văduvă, cu trei copii, în urmă cu doi ani. Alături de concubinul  ei, Kalmar Tiberiu, mai are un copilaş de un an. Niciunul dintre părinţi nu are loc de muncă, ei trăind din alocaţiile copiilor şi indemniaţia pentru creşterea copilului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite