Pedeapsă cu închisoarea pentru petarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosirea petardelor, artificiilor zburătoare sau a altor produse pirotehnice va fi pedepsită cu puşcăria, a anunţat, ieri, comisarul-şef Nicolae Marinescu, comandantul Direcţiei Arme,

Folosirea petardelor, artificiilor zburătoare sau a altor produse pirotehnice va fi pedepsită cu puşcăria, a anunţat, ieri, comisarul-şef Nicolae Marinescu, comandantul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din IGPR.
Începând din data de 2 decembrie, potrivit Legii 406 din 2006, comercializarea către persoanele fizice şi folosirea de către acestea a obiectelor pirotehnice cu o încărcătură mai mare de 3 grame se sancţionează cu închisoare de la trei luni la un an.
În plus, părinţii vor răspunde penal pentru utilizarea de către copii a petardelor.
Perioada de vânzare a artificiilor legale, nelimitată
Conform aceleiaşi legi, perioada de vânzare a "obiectelor de distracţie" pirotehnice nu va mai fi limitată. Astfel, începând de sâmbătă, vor fi permise comercializării doar artificii, steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc şi sateliţi, care au o încărcătură pirotehnică de maximum trei grame. Potrivit directorului Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR, comisar-şef Nicolae Marinescu, "în România, la ora actuală, există 1.200 tone de produse pirotehnice, dintre care 800 de tone sunt interzise".
Firmele importatoare vor fi strict monitorizate
Inspectoratul General al Poliţiei Române a elaborat deja un plan de acţiune naţională pentru informarea privind noutăţile legislative, legat de regimul produselor pirotehnice şi al măsurilor legale care se iau în cazul încălcării prevederilor legii. "În primul rând sunt vizate firmele importatoare de astfel de materiale pirotehnice. Probabil că urmările se vor vedea abia anul viitor. Dar legea va fi aplicată cu fermitate, încă din acest an, fără nicio excepţie. Să nu uităm că, anul trecut, două persoane au murit din cauza petardelor, sute de oameni au fost răniţi şi zeci de case au fost incendiate", a mai spus Nicolae Marinescu. Au fost deja identificate 28 de firme importatoare de astfel de produse pirotehnice, care vor fi monitorizate în toată această perioadă. Deja poliţiştii de la Ordine Publică din toată ţara au fost mobilizaţi pentru identificarea celor care încalcă normele legale. "Dacă se va constata că firmele nu respectă prevederile legale, li se va ridica, în primul rând, licenţa pentru desfăşurarea activităţii, întreaga marfă va fi confiscată şi se vor întocmi dosare penale. Instanţa va hotărî ce pedeapsă va fi aplicată, în funcţie de gravitatea faptei şi de cantitatea de materiale confiscate", a precizat şeful Direcţiei Arme, Explozivi si Substanţe Toxice. Totuşi, artificiile nu vor lipsi de la marile evenimente organizate cu sprijinul firmelor autorizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite