Pe fondul crizei, românii au lucrat mai puţin cu circa 20 de minute săptămânal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe fondul crizei, românii au lucrat mai puţin cu circa 20 de minute săptămânal
Pe fondul crizei, românii au lucrat mai puţin cu circa 20 de minute săptămânal

Angajaţii din România au muncit în trimestrul II în medie cu 0,3 ore pe săptămână mai puţin decât în trimestrul II din 2008, ca urmare a crizei economice, care a dus la restrângerea activităţilor, în timp ce programul de lucru s-a redus pe ansamblul UE cu 0,7 ore/săptămână, a anunţat astăzi Eurostat, relatează NewsIn.

Citiţi şi:

Timişoara: Angajaţii valoroşi înving criza

Ocuparea a început să scadă în UE şi zona euro din al doilea trimestru al anului trecut, ca efect al crizei economice. În trimestrul II din 2009, numărul de angajaţi a scăzut cu 1,9% în UE, la 222,7 milioane, şi cu 1,8% în zona euro, la 145,5 milioane. România nu a prezentat date referitoare la acest indicator.

Totuşi, scăderea gradului de ocupare a fost mai mică decât restrângerea activităţii economice, de 4,9% din PIB în UE şi de 4,8% din PIB în zona euro, în acelaşi interval, ca urmare a reducerii programului de lucru, precum şi a extinderii muncii part-time.

Astfel, în perioada menţionată angajaţii full-time au lucrat în medie cu 0,7 ore mai puţin pe săptămână în UE, respectiv cu 0,8 ore pe săptămână în zona euro.

Românii au lucrat, în medie, 41,1 ore pe săptămână în trimestrul al doilea din acest an, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, faţă de 40,3 ore/săptămână în UE, respectiv 40 ore/săptămână în zona euro.

Scădere a lucrului part-time în România

Rata activităţii part-time în totalul ocupării a crescut în UE de la 18,3% în trimestrul II din 2008 la 18,8% în trimestrul II 2009 şi de la 19,6% la 20% în zona euro. Activitatea part-time s-a extins în 22 de state membre, cele mai mari creşteri fiind raportate de Estonia, cu 5,3 puncte procentuale, Irlanda, cu 2,3 puncte procentuale, Lituania, cu 2,1 puncte procentuale, şi Slovacia, cu 1,8 puncte procentuale.

România se numără printre cele patru ţări UE care au înregistrat scăderi ale muncii part-time, cu 0,1%, la 10% din totalul ocupării, în timp ce Portugalia a raportat o scădere cu 0,4%, iar Malta şi Italia au avut declinuri ale acestui indicator de câte 0,3%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite