Paula Herlo, în cursa spre Premiul Emmy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirile Pro TV au intrat în semifinala Premiilor Emmy de televiziune cu trei reportaje din cadrul campaniei "Tu ştii ce mai face copilul tău?". Paula Herlo este unul dintre reporterii care le-au

Ştirile Pro TV au intrat în semifinala Premiilor Emmy de televiziune cu trei reportaje din cadrul campaniei "Tu ştii ce mai face copilul tău?". Paula Herlo este unul dintre reporterii care le-au realizat.

Anul trecut, Ştirile Pro TV au intrat în finala celor mai prestigioase premii de televiziune cu reportajul cameramanului Sergiu Matei, "Tibetans at chinese borders". Subiectul celor trei reportaje aflate în cursa pentru Emmy de anul acesta aduc în prim-plan situaţia copiilor nevoiţi să crească fără sprijinul şi căldura părinţilor aflaţi la munca în străinătate.

Cel mai greu i-a fost să-şi stăpânească lacrimile, să nu se lase copleşită de durerea mută din ochii acelor copilaşi. "La un moment dat, am vrut să mă opresc din cauza încărcăturii emoţionale. Îmi amintesc că la una dintre filmări, în Galaţi, doi copii rămaşi fără mamă plângeau după tatăl plecat la muncă în străinătate. Erau aşa de frumoşi, dar atât de trişti...

L-am căutat pe tatăl lor care era în Italia, căsătorit cu o poloneză, care atunci când a văzut mesajele copiilor s-a hotărât să se întoarcă acasă. Această poveste este doar una din cele trei care au fost înscrise în competiţia pentru premiile Emmy.

Celelalte două acoperă drama a şase copii din Seleuş, părăsiţi de mamă, şi povestea unor copii rămaşi singuri, uniţi de acelaşi destin, care au hotărât să devină fraţi. Toate reportajele au fost filmate de Sergiu Matei, colegul care, anul trecut, a fost, la rândul lui, nominalizat la un premiu Emmy".

Vânzătoare la o casă de modă

Fost corespondent Pro TV la Arad, Paula Herlo are un background care nu anunţa o viitoare carieră de reporter. "După ce am terminat liceul, m-am angajat vânzătoare la o casă de modă din Arad, unde am lucrat timp de aproape un an. Apoi mi-am luat un job part-time la un club de calculatoare ca să pot să merg şi la facultate". Într-una din zile a auzit la radio Pro FM din Arad un anunţ prin care se căutau redactori şi reporteri pentru staţia locală Pro TV.

A concurat cu ceilalţi 300 de candidaţi şi... "iată-mă astăzi la Pro TV!" În căutarea reportajelor care să emoţioneze, cu poveşti de succes ori dramatice, a colindat lumea, a întâlnit oameni, destine, întâmplări. Întâlnirile care au lăsat ceva urme şi prin propria viaţă au fost decisive prin exemplele de la care a învăţat: "Am cunoscut foarte mulţi români de succes în lume: în Dubai, Bali, Japonia sau America.

Îmi vine acum în minte povestea studenţilor români de la Harvard şi Yale: Alex Radu, Nicu Done sau Mirela Varlănuţă. Trei tineri care m-au învăţat că e foarte simplu să ajungi unde visezi: trebuie doar să-ţi doreşti. De la Ştefan Liiceanu, fiul scriitorului şi filozofului Gabriel Liiceanu, pe care l-am întâlnit la Tokio, am învăţat că în viaţă eşti obligat să faci ceea ce-ţi place pentru a fi fericit.

De la Bogdan Dănilă, pe care l-am filmat în Bali, am învăţat că poţi să iei viaţa de la capăt oricând, dacă ai bagaj de cunoştinţe solid." Pentru Paula, "obligaţia" de a fi fericită, proiectată peste ani, arată aşa: "La 40 de ani mă văd făcând film documentar, la 50 învăţând pe alţii să facă asta, la 60 stând într-un fotoliu şi privind la munca celor care au învăţat de la mine".

Şi totuşi există un stres profesional care a determinat-o şi pe ea să spună: "Gata, renunţ!" "Da, mi s-a întâmplat. Însă ştiu că aceste sentimente vin pe fondul oboselii. La final, când văd materialul legat, sfârşesc prin a spune că probabil asta voi face toată viaţa".

Dacă Dumnezeu n-ar fi aruncat cu zarurile când Paula se îndrepta la acel concurs de reporteri, oare ce-ar fi fost ea astăzi? Răspunsul prompt şi dezarmant nu mizează pe hazard: "Probabil că aş fi fost o croitoreasă cu studii superioare cum îmi place să spun. Eu am terminat o facultate în domeniu şi cred că m-aş fi orientat spre asta, cu atât mai mult cu cât firme mari din străinatate i-au recrutat pe mai toţi colegii mei de an".

Cu căştile pe urechi

"Mai nou, îl redescopăr pe Lionel Richie, iar pentru un concert cu Sting aş plăti oricât. Iar în privinţa cărţilor, am noroc de prieteni iubitori de literatură care îmi recomandă ce să cumpăr. Acum, pe noptiera mea este cartea Isabelei Allende - <> . Recunosc, pe aceasta am cumpărat-o datorită titlului", ne dezvăluie Paula pasiunile ei din afara jobului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite