Paul Păcuraru, încă un ministru PNL pe lista neagră a DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie solicită avizul lui Băsescu pentru urmărirea penală a ministrului muncii, acuzat de luare de mită "Lupta anticorupţie" a continuat ieri cu solicitarea şefului

Procurorii anticorupţie solicită avizul lui Băsescu pentru urmărirea penală a ministrului muncii, acuzat de luare de mită

"Lupta anticorupţie" a continuat ieri cu solicitarea şefului DNA, Daniel Morar, adresată preşedintelui Traian Băsescu, de începere a urmăririi penale pentru luare de mită pe numele ministrului muncii, Paul Păcuraru (PNL). DNA face cercetări pe numele acestuia într-un dosar deschis anterior decât cel în care procurorii anticorupţie au cerut "girul" şefului statului pentru a-i cerceta pe ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, şi fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy.

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a spus că a aflat din presă că procurorii anticorupţie fac cercetări într-un dosar în care se vehiculează şi numele său, susţinând că nu a luat în viaţa lui mită "nici 50 de bani". Dacă într-adevăr Păcuraru a aflat prin intermediul mass-media de intenţia procurorilor anticorupţie de a-l cerceta, se pune simpla întrebare: cum rămâne cu drepturile omului, garantate de legea fundamentală a ţării?
"Acest guvern poate fi acuzat de orice, numai de corupţie - nu!"

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a reacţionat vehement la aflarea acuzaţiilor aduse de DNA. "Este un spectacol de proastă calitate, prin care mi se aduc acuze cu totul şi cu totul nefondate. Am aflat din presă că, de fapt, există un comunicat al DNA din care rezultă că preşedintelui i-a fost solicitat acceptul pentru urmărirea mea penală, în dosarul numărul 239/P/2007, pentru o aşa-zisă luare de mită.

Exclud ideea că eu, Paul Păcuraru, vreodată, în viaţa mea, am cerut, solicitat sau indus dorinţa de a obţine foloase în virtutea unui serviciu pe care să-l fac. Exclud ideea că aş fi cerut ceva cuiva sau că aş fi primit ceva... Sunt mândru că fac parte dintr-un guvern care poate fi acuzat de orice, dar de corupţie, nu!", a precizat ieri ministrul Păcuraru.

Şase solicitări în două săptămâni

În numai două săptămâni, Daniel Morar a transmis către Administraţia Prezidenţială şase solicitări de începere a urmăririi penale pe numele a patru foşti miniştri şi doi actuali miniştri. Astfel, Comisia Specială s-a întrunit în data de 17 septembrie pentru a analiza solicitările DNA cu privire la fostul premier Adrian Năstase şi la ex-ministrul transporturilor Miron Mitrea.

Cei doi sunt "colegi" în deja celebrul dosar "Zambaccian". Ieri, urma să se reunească şi Comisia prezidenţială care va lua în discuţie cererea DNA de începere a urmării penale împotriva ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, şi a foştilor miniştri Zsolt Nagy (MCTI) şi Victor Babiuc (MApN). Reamintim că şeful DNA, Daniel Morar, a solicitat, săptămâna trecută, avizul lui Traian Băsescu pentru cercetarea lui Chiuariu şi Nagy în dosarul "Poşta Română", sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

În ceea ce îl priveşte pe Victor Babiuc, DNA a cerut "girul" preşedintelui pentru a-l urmări penal pe fostul ministru al apărării în legătură cu schimbul de terenuri dintre MApN şi Gigi Becali, afacere perfectată în urmă cu peste 10 ani. Comisia Prezidenţială va analiza solicitările DNA, iar după audierea celor trei va decide dacă se impune cercetarea lor.

Avizele comisiei sunt consultative, decizia aparţinând preşedintelui Traian Băsescu, iar în ceea ce îi priveşte pe senatori şi deputaţi, ministrul justiţiei sau, după caz, primul-ministru poate solicita Camerei parlamentare competente să declanşeze procedura de începere a urmăririi penale a miniştrilor care sunt şi parlamentari şi pentru care preşedintele României aprobă solicitările de începere a urmăririi penale.

Şi Şereş ajunge la Cotroceni

Administraţia Prezidenţială a fost sesizată ieri de DIICOT şi cu privire la Codruţ Şereş, fost ministru al economiei, pentru care s-a început urmărirea penală în decembrie anul trecut, însă modificările legislative recente au impus o nouă cerere de aviz din partea preşedintelui.

Şereş este cercetat pentru trădare şi transmitere de secrete în dosarul privatizărilor strategice, alături de fostul ministru al comunicaţiilor - Zsolt Nagy - şi pentru subminarea economiei în dosarul "Hidroelectrica". Codruţ Şereş a declarat ieri că nu ştie nimic despre existenţa unor elemente noi în dosarul privatizărilor strategice, dar că probabil este vorba despre o procedură care nu a fost respectată şi va trebui reluată.

Chiuariu: Doi membri ai Comisiei Speciale, în incompatibilitate

Tot ieri însă, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a sesizat Administraţia Prezidenţială cu privire la existenţa stării de incompatibilitate a doi dintre membrii Comisiei Speciale - Marius Iosif şi Laura Ştefan -, solicitând ca aceştia "să se abţină de la efectuarea oricăror acte" cu privire la sesizarea care îl priveşte. Chiuariu arată că judecătorul Marius Iosif - numit prin ordin al ministrului şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - a fost delegat la propunerea sa să facă parte din Comisia Specială din partea Ministerului Justiţiei.

De altfel, CSM trebuie să decidă dacă în această situaţie există un conflict de interese. "Considerăm că până la hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind existenţa sau inexistenţa unui conflict de interese care ar da naştere unui caz de incompatibilitate, domnul Marius Iosif ar trebui să se abţină de la orice activitate în cadrul comisiei", a precizat Tudor Chiuariu.

În privinţa Laurei Ştefan, ministrul a transmis Administraţiei Prezidenţiale că aceasta a fost numită membru al comisiei printr-un decret al şefului statului din 2006, iar situaţia de incompatibiliate este determinată de atitudinea acesteia în legătură cu revocarea procurorului Doru Florin Ţuluş. Reamintim că imediat după cererea lui Chiuariu de revocare din funcţie a lui Ţuluş, Laura Ştefan a demisionat din Ministerul Justiţiei, exprimându-şi public dezacordul faţă de decizia ministrului.

"Această atitudine a doamnei Laura Ştefan nu lasă niciun fel de dubiu asupra poziţionării dumneaei faţă de mine şi de deciziile luate de mine în calitate de ministru al justiţiei, după cum nu lasă niciun fel de dubiu asupra legăturii de prietenie cu actuala conducere a DNA", a arătat Chiuariu.


Reacţii

Gyorgy Frunda: "România îşi pierde credibilitatea juridică"

Pentru senatorul UDMR, Gyorgy Frunda (foto), al cărui lider, Marko Bela, se află în cercetarea procurorilor DNA pentru însuşirea unor drepturi de autor, "hărţuirea penală a înalţilor demnitari este o ameninţare la adresa democraţiei şi la adresa statului de drept". "Mi se pare foarte periculos ceea ce se întâmplă. Nu se poate ca în fiecare săptămână DNA să mai facă un astfel de anunţ. România îşi pierde credibilitatea juridică, care şi aşa este subţire", a apreciat Frunda.

PC: "Băsescu se află în spatele acestor acţiuni"

La rândul lor, conservatorii îl acuză in corpore pe preşedintele Traian Băsescu că se află în spatele acestor acţiuni. Potrivit comunicatului de presă a acestui partid, şeful statului a declanşat, prin intermediul DNA, o dosariadă politică împotriva Cabinetului Tăriceanu, acţiune menită să discrediteze România pe plan internaţional şi să desfiinţeze Cabinetul Tăriceanu pe plan intern.

"Oricum am privi, din interior sau din exteriorul ţării, această situaţie generează sentimentul de neîncredere în România. O ţară în care patru miniştri ai guvernului sunt acuzaţi de corupţie este o ţară cu care nimeni nu va vrea să aibă de-a face, în care niciun investitor nu va vrea să îşi bage banii", se precizează în textul documentului.

Mai mult, susţine PC, "cruciada" pornită de DNA tinde să arunce în derizoriu lupta împotriva corupţiei. Conservatorii au mai arătat că vor solicita ca toţi cei implicaţi în dosare şi conducerea Direcţiei să răspundă penal pentru abuz în serviciu, în cazul în care afirmaţiile procurorilor DNA împotriva acuzaţilor nu vor fi confirmate.

Puiu Haşotti: "Sunt stupefiat"

Deputatul PNL, Puiu Haşotti (foto), a declarat, ieri, că ministrul Păcuraru este "nevinovat". "Îl cunosc pe Paul Păcuraru din ianuarie 1990 şi sunt convins că este nevinovat. Sunt stupefiat de ce se întâmplă. Dacă şi Paul Păcuraru poate fi acuzat de fapte de corupţie, atunci tuturor trebuie să ne fie frică, nu numai celor 322", a afirmat Haşotti.

Totodată, deputatul PNL a acuzat acţiunile DNA la adresa unor miniştri ai PNL că au o orientare "strict politică" şi nu fac altceva decât să împiedice guvernul să lucreze şi să-l discrediteze. Acţiunile repetate ale DNA la adresa unor miniştri ai PNL, coroborate cu ceea ce va face domnul preşedinte Traian Băsescu, ne demonstrează un lucru cert: guvernul nu este lăsat să lucreze şi se face tot posibilul pentru ca acest guvern să fie discreditat", a mai declarat Haşotti. (Marius Vulpe)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite