VIDEO Patru spitale acreditate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până  la 7 iulie 2016 toate cele 459 de spitale din România trebuie să treacă prin procesul de acreditare care implică respectarea a peste 1.900 de indicatori sanitari.

În caz contrar, instituţiile sanitare nu vor mai putea încheia contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi vor rămâne fără finanţare. Până acum, doar cinci spitale au trecut prin acest proces: Institutul de boli infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, Spitalul Militar de urgenţă „Constantin Papilian" Cluj-Napoca, Spitalul municipal de urgenţă Moineşti, judeţul Bacău, SC Euromedica Hospital SA Baia Mare şi Spitalul Clinic dr. I. Cantacuzino din Bucureşti. „Primele patru au fost acreditate adică au îndeplinit peste 85% din indicatori, în timp ce Spitalul Cantacuzino a primit un grad de încredere medie", a explicat Dan Romulus Şerban, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). 

El a dat asigurări că obţinerea acreditării de către o instituţie sanitară este garanţia că acolo serviciile medicale respectă standardele de calitate. „Un pacient vine cu mai mare siguranţă la un spital acreditat. Este un fel de certificat de servicii medicale bune", a spus preşedintele CoNAS.

Şerban a adăugat că în ceea ce priveşte Spitalul Cantacuzino el a obţinut o acreditare condiţionată pentru că are probleme referitoare la circuitul bolnavelor de la ginecologie. „Pacienţii infectaţi nu au voie să fie plimbaţi cu targa prin saloanele asepticilor", a explicat şeful CoNAS. El a mai spus că şi Spitalul Militar Cluj a avut astfel de probleme pe care le-a remediat, însă la Cantacuzino clădirea e una de patrimoniu şi nu ai voie să faci modificări.  Preşedintele CoNAS a spus că o nouă vizită în vederea acreditării va fi făcută la Cantacuzino peste şase luni. 

Acreditarea costă 240 de lei pe pat

Potrivit declaraţiilor lui Dan Romulus Şerban, pentru obţinerea acreditării fiecare spital trebuie să achite o taxă pe pat de 240 de lei, din care jumătate revine membrilor comisiei de control. Acreditarea odată obţinută e valabilă cinci ani, timp în care CoNAS nu mai face controale la faţa locului decât dacă e sesizată de pacienţi că în instituţia respectivă există nereguli.

Recent, Ministerul Sănătăţii a încheiat acţiunea de clasificare a spitalelor în cinci mari categorii. „Clasificarea instituţiilor sanitare s-a făcut în funcţie de numărul de servicii medicale aferente, în timp ce acreditarea se face în funcţie de respectarea unor standarde de calitate şi e aceeaşi oriunde în Europa", a explicat preşedintele CoNAS. 

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite