Patru exerciţii fizice împotriva scoliozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kinetoterapia şi gimnastica în bazin pot ţine boala sub control Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, în formă de S sau C. Boala debutează în copilărie, ca urmare a poziţiei

Kinetoterapia şi gimnastica în bazin pot ţine boala sub control

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, în formă de S sau C. Boala debutează în copilărie, ca urmare a poziţiei incorecte a elevilor în bancă.

Medicul Simona Ghiorghe, şeful Laboratorului de recuperare medicală al Institutului Naţional de Geriatrie "Ana Aslan" din Capitală, spune că primele semne ale deformării coloanei sunt durerile persistente ale spatelui. "De cele mai multe ori copiii sunt cei mai afectaţi de această boală care are impact şi asupra psihicului", ne-a spus dr. Ghiorghe. Ea a recomandat kinetoterapia ca metodă eficientă de a ţine scolioza sub control.

Ce exerciţii putem face?

1 "Ceasul" este un exerciţiu specific pentru copii şi adulţi. Se practică pe saltea. Pacientul se aşează întins, cu faţa în jos. Ajutat de mâini, îşi arcuieşte coloana în partea opusă scoliozei, în timp ce membrele inferioare şi bazinul rămân fixe. Astfel, mişcarea corpului său se aseamănă cu cea efectuată de acele unui ceasornic.

2 "Pisica" este un alt exerciţiu care se face pe saltea. Din poziţia iniţială "în patru labe", pacientul efectuează mişcări de lordozări şi cifozări (adică îşi arcuieşte spatele ca pisica atunci când este furioasă).

3 Exerciţii la spalier. Cu o mână se prinde spalierul, iar cealaltă se fixează deasupra capului. Picioarele sunt lipite de spalier, dar trunchiul se arcuieşte, lateral, în sensul opus scoliozei.

4 Exerciţiul cu bastonul. Pacientul ţine bastonul în faţă, de capete, cu ambele mâini, apoi îl ridică deasupra capului. Se pot face fandări în faţă, când cu un picior, când cu celălalt. Acest tip de exerciţiu poate fi făcut şi fără baston.

Exerciţii în bazin cu apă

Hidrokinetoterapia (exerciţiile efectuate în bazin) poate fi de ajutor. Exerciţiile practicate în apă tonifică musculatura paravertrebrală şi realizează un echilibru muscular dreapta - stânga. De asemenea, înotul este un sport recomandat de specialişti.

Pacienţii trebuie să continue acasă exerciţiile efectuate sub supravegherea specialistului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite