Patronatele presează din nou pentru reducerea TVA la pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panificatorii spun că aplicarea unei cote de 5% în loc de 19% va duce la ieftinirea pâinii şi eradicarea corupţiei din sector Ministrul Dacian Cioloş şi parlamentarii din comisiile

Panificatorii spun că aplicarea unei cote de 5% în loc de 19% va duce la ieftinirea pâinii şi eradicarea corupţiei din sector

Ministrul Dacian Cioloş şi parlamentarii din comisiile pentru agricultură vor fi abordaţi, în această săptămână, de către liderii patronatelor din domeniul panificaţiei. Ei vor să convingă autorităţile că reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine până la nivelul de 5% va avea efecte pozitive atât asupra preţului acestui produs, cât şi asupra bugetului de stat.

Un demers similar fusese întreprins în această vară, pe lângă fosta conducere a Ministerului Agriculturii, în contextul în care preţul grâului se dublase în scurt timp şi scumpirea pâinii era, astfel, iminentă. Acum, mecanismele scumpirii au început deja să se activeze, ministerul are o nouă conducere, iar bugetul statului pe 2008 se află în dezbatere la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate.

Ceea ce i-a determinat pe liderii patronatelor să revină cu solicitarea de relaxare a fiscalităţii ce presează industria pâinii, principalul argument fiind acela că prin reducerea TVA pot creşte încasările la buget. "La un nivel de 5% al acestei cote, evaziunea nu şi-ar mai avea rostul, astfel că încasările se pot dubla faţă de cele înregistrate până în prezent.

Dacă, spre exemplu, de la 1 ianuarie 2008 s-ar aplica TVA de 5%, cel mai târziu în februarie, pâinea s-ar ieftini cu 10%", ne-a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie. El a arătat că, pe lângă evaziunea cunoscută până acum, a apărut şi o metodă nouă de eludare a taxelor, practicată de cei ce importă grâu şi făină din UE - şi aceasta ar dispărea, odată cu reducerea fiscalităţii.

Dacă scad taxele, cresc salariile

Un alt argument cu care liderii patronali speră să convingă autorităţile este acela că, în urma reducerii TVA, panificatorii vor găsi resursele necesare pentru creşterea salariilor în firmele din acest domeniu. Nu în ultimul rând, "vom avea o pâine sănătoasă şi de calitate, iar imaginea sectorului de panificaţie în faţa potenţialilor investitori străini se va îmbunătăţi simţitor, datorită eradicării corupţiei", conchide Viorel Marin.

Pe de altă parte, liderii patronali nu uită că guvernul promisese, în august, o reducere a TVA, dar numai după ce firmele din sector vor fi controlate la sânge. "Controalele făcute nu au avut niciun rost. Au verificat de cinci-şase ori câteva firme şi gata. Au zis că prin aceste controale reduc evaziunea şi pe urmă se discută despre reducerea TVA, dar nu s-a întâmplat nimic", a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite