Nicolae Mavrodin, "ortacul" de litoral al lui Miron Cozma, îmbogăţit din UTC şi din Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire evaluată la şase milioane de euro şi fonduri de 100.000 de euro, au încăput pe mâna unui pretins revoluţionar, membru PSD şi preşedinte al unei fundaţii prin care îşi asigură luxul. Nicolae Mavrodin, revoluţionarul care a leşinat teatral la Ziua Marinei, în braţele lui Miron Cozma, trăieşte în lux tocând averea „moştenită”  de la UTC.  

O clădire din centrul Capitalei şi o sumă de aproape 100.000 de euro, bani aparţinând Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist ( CC al UTC) au intrat în 2007 în patrimoniul unei fundaţii din Constanţa conduse de Nicolae Mavrodin (37 de ani), un revoluţionar, în prezent membru al PSD. Transferul a fost posibil după ce Mavrodin a fost susţinut de mai multe iniţiative legislative aparţinând unor actuali colegi de partid.

Constănţeanul a ridicat personal banii şi i-a cheltuit după cum a poftit. Şi-a luat o maşină de teren de 45.000 de euro, şi-a acordat prime salariale de 130.000 de lei (30.000 euro), a cheltuit mii de euro prin supermarketuri şi prin magazine de materiale de construcţii. Clădirea  primită, fostul sediu CC al UTC, a fost scoasă la vânzare, lucru care i-a mai adus alte 275.000 de euro dintr-un avans încasat. Suma cerută pentru imobil e de şase milioane de euro.

Mavrodin, literă de lege

Pentru a pune mâna pe ce a mai rămas din averea UTC, Nicolae Mavrodin a profitat de o iniţiativă legislativă a fostului deputat PRM Nicolae Vasilescu, trecut ulterior la PSD. În 2002, Vasilescu a iniţiat de unul singur o lege în care specifica, printre altele, că o viitoare asociaţie, denumită Fundaţia Naţională pentru Tineret (FNT), va avea ca principal scop „administrarea bunurilor, inclusiv fondurile băneşti care s-au aflat în patrimoniul central al Uniunii Tineretului Comunist". Mavrodin era la curent cu iniţiativa lui Vasilescu şi, în ianuarie 2002, cu trei luni înainte ca legea să fie adoptată, şi-a schimbat numele asociaţiei sale din „Asociaţia Tineretului Revoluţionar" în „Fundaţia Naţională pentru Tineret", tocmai pentru a revendica averea menţionată de deputatul PRM în lege.

Autoturismul Nissan Pathfinder cumpărat de de Nicolae Mavrodin cu banii din conturile UTC



Iniţiatorul legii: „Nu l-am cunoscut pe Mavrodin"

La câteva luni de la adoptarea legii „dedicate" lui Mavrodin, Guvernul Năstase a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a anulat precizările privind Fundaţia Naţională pentru Tineret. Dar Nicolae Vasilescu nu se lasă. Doi ani mai târziu, prinzând o altă iniţiativă legislativă legată de tineret, peremistul îşi introduce din nou articolul privind cedarea patrimoniului UTC către FNT.  Astfel, în  Legea Tinerilor, iniţiată în 2004 şi  aprobată în 2006, se specifica faptul că sediul central al Uniunii Tineretului Comunist de pe Calea Victoriei din Bucureşti (actualul sediu al Grupului pentru Dialog Social) şi banii din trei conturi aflate la BCR trec în patrimoniul Fundaţiei Naţionale pentru Tineret. Pe baza acestei legi, Mavrodin avea să-şi bage banii fostului UTC în buzunar.

Nicolae Vasilescu, astăzi şef al Departamentului Juridic din Camera Deputaţilor, spune că nu a avut niciun moment intenţia de a-l ajuta pe Mavrodin şi se dezice total de acţiunile revoluţionarului. "Nu l-am cunoscut personal pe Mavrodin, dar pentru toţi din mişcarea de tineret e clar că e un escroc. E ceva extrem de ciudat cu omul ăsta, ce a putut să facă el... Nici ­nu-şi putea imagina cineva că aşa ceva se poate face într-o ţară, fără să se sesizeze nimeni", se miră Vasilescu.

Huzur pe banii UTC-iştilor

În vara lui 2006, pe baza noii Legi a tinerilor, iniţiate de Vasilescu, Nicolae Mavrodin, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Tineret, trimite o solicitare către Banca Comercială Română, deţinătoarea în acel moment a conturilor UTC, şi cere banii, în numele Fundaţiei. Aşa a obţinut 352.000 de lei (90 de mii de euro, la cursul din 2006) în contul Fundaţiei. În aceeaşi zi, potrivit extraselor bancare ale fundaţiei, Mavrodin a plecat la cumpărături, la o reprezentanţă Renault  Nissan România.  Şi-a cumpărat una din cele mai scumpe maşini de teren aflate atunci pe piaţă: Nissan Pathfinder, varianta full ­option. A plătit automobilul virând banii din contul Fundaţiei Naţionale pentru Tineret. Costul bolidului: 45.000 de euro. Mavrodin are şi astăzi maşina, dar a scos-o la vânzare.

image

Click pe poză pentru a mări

Din contul FNT, Mavrodin a virat 152.000 de lei (45.000 de euro)  pentru cumpărarea unui autoturism Nissan Pathfinder, în contul unei reprezentanţe auto



Reporterii „Adevărul" ­l-au contactat pe revoluţionar, pretinzând că sunt potenţiali cumpărători: „Am vrut să vând maşina că aveam nevoie de bani, acum nu prea mai am. E Nissan Pathfinder şi e într-o stare foarte bună pentru că eu sunt singurul proprietar , eu am circulat 157.000 de kilometri cu ea, jumătate din drum l-am făcut numai în Austria, pentru că eu am lucrat foarte mult în Austria", îşi promovează Mavrodin marfa. Când  jurnaliştii şi-au declinat identitatea, revoluţionarul şi-a schimbat versiunea: „Autovehiculul a fost cumpărat pentru fundaţie, a fost vândut după aceea unei societăţi comerciale, dar îl mai folosesc eu din când în când".

Nicolae Mavrodin neagă faptul că ar fi tocat banii UTC în interes propriu şi afirmă răspicat că sumele au ajutat tinerii: "Din Banii Comitetului Central al UTC am făcut show-uri, spectacole, chestii de genul ăsta". În evidenţele Ministerul de Finanţe, fundaţia lui Mavrodin figurează în 2007 cu venituri de zero lei. Iar dacă ar fi extras banii din cont în interesul Fundaţiei, sumele ar fi trebuit să se regăsească în bilanţul anual. La fel nu se regăsesc nici cei 130.000 de lei retraşi în septembrie 2007, sumă reprezentând, potrivit extraselor bancare, „prime salariale Mavrodin Nicolae". 

Preşedintele fundaţiei din Constanţa neagă că ­aceşti bani ar fi fost bani pentru el. „Sunt prime pentru artişti, adică toţi artiştii care au cântat în spectacole a trebuit să fie plătiţi". Dacă se va demonstra că minte, Mavrodin ar rămâne fără indemnizaţia de revoluţionar. Potrivit Legii Recunoştinţei din 2004, revoluţionarii beneficiază de indemnizaţie doar dacă obţin un venit mai mic decât salariul mediu brut care, în 2007, era de 1.200 de lei. Iar suma cu care s-ar fi premiat singur este de 108 ori mai mare. 

image

15 august 2011. Momentul leşinului, actul prin care Nicolae Mavrodin a vrut să devină celebru



"Nu l-am cunoscut personal pe Mavrodin, dar pentru toţi din mişcarea de tineret e clar că e un escroc. E ceva extrem de ciudat cu omul ăsta, ce a putut să facă el.''
Nicolae Vasilescu
fost deputat PRM,  iniţiator al Legii tineretului

Sediul UTC, bântuit  de o firmă-fantomă

Pe baza aceleiaşi legi a tinerilor, Mavrodin s-a grăbit să se proclame, în 2007, şi proprietar al sediului Comitetului Central al UTC aflat în buricul târgului, pe Calea Victoriei. Şi-a găsit imediat şi un cumpărător: societatea Euromarketing Solutions din Prahova. În mod bizar, în ciuda faptului că Mavrodin nu avea toate actele necesare care să ateste proprietatea, Euromarketing s-a grăbit să plătească Fundaţiei Naţionale pentru Tineret 275.000 de euro printr-un antecontract de vânzare-cumpărare. Preţul final al tranzacţiei ar fi fost de 6 milioane de euro! Cei 275.000 de euro au intrat în conturile FNT în  septembrie 2007.

Din această sumă Mavrodin şi-a atribuit o „binemeritată" primă salarială de 130.000 de lei (40.000 de mii de euro), iar pe restul i-a scos din bancă în mai multe etape. La sfârşitul anului reuşise să-i „topească" pe toţi. În cele din urmă, clădirea nu a mai ajuns în proprietatea celor ce plătiseră avansul. La patru ani de atunci, Euromarketing Solutions nu a acţionat în instanţă Fundaţia Naţională pentru Tineret  pentru a-şi recupera banii daţi în avans, deşi e vorba de o sumă uriaşă pentru o firmă care nu a reuşit, potrivit bilanţuluidepus, să încaseze mai mult de 20.000 de euro în 2010. Adică de 12 ori mai puţin decât suma achitată către FNT.

image

Clădirea din patrimoniul UTC pe care Mavrodin a vrut să o vândă cu şase milioane de euro



În momentul de faţă, societatea Euromarketing Solutions este o fantomă. La Registrul Comerţului figurează ca unic acţionar o firmă din Washington pe nume Chadborne Capital LLC. Numai că, potrivit site-ului Guvernului American, nu există înregistrată o firmă cu acest nume în niciun stat din SUA. Euromarketing Solutions s-a „îngropat" recent: şi-a schimbat adresa în depozitul unei societăţi care vinde capace de canal, WC-uri şi alte obiecte sanitare. Angajaţii de acolo nu au auzit în viaţa lor de Euromarketing Solutions.

"Din Banii Comitetului Central al UTC am făcut show-uri, spectacole, chestii de genul ăsta. ''
Nicolae Mavrodin Preşedintele FNT

Cine e Nicolae Mavrodin, revoluţionarul leşinat

image

Clădirea „moştenită“ de Mavrodin este pe Calea Victoriei

În prezent, Nicolae Mavrodin este un cetăţean foarte supărat pe sistem. Recent, a făcut turul televiziunilor când, de Ziua Marinei, a protestat împreună cu Miron Cozma faţă de Traian Băsescu. Fiindcă nu avea autorizaţie pentru protest, a fost săltat  de jandarmi, moment în care a leşinat teatral. Astăzi Mavrodin escrochează şi bolnavi disperaţi: garantează că deţine leacul universal împotriva cancerului. „Indiferent de faza în care te afli, cancerul tău va dispărea" sună anunţul lui Mavrodin, care se declară reprezentantul în România al Meralon  Invest LTD  din Anglia.

image

O simplă căutare la registrul firmelor din Marea Britanie arată că nu există în tot Regatul o asemenea societate. În decembrie 1989, actualul revoluţionar avea doar 16 ani şi este considerat de preşedinţii unor asociaţi de revoluţionari din Constanţa ca fiind un impostor. „În 1989, Mavrodin se învârtea pe la etajul doi de la Casa Albă, pe la Tineret. Nu a fost inclus în vreun organ de conducere nici în 1989 şi nici după aceea. Nu face parte din cele patru asociaţii şi nu ne reprezintă", spune Nicolae Cuşa, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Revoluţiei din 1989 Constanţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite