Patriciu şi Ţiriac, în topul celor mai bogaţi est-europeni
0Cu averi de 2,5 miliarde dolari, respectiv 1,2 miliarde de dolari, Dinu Patriciu şi Ion Ţiriac se numără în acest moment printre cei mai bogaţi oameni din Europa de Est. Omul de afaceri
Cu averi de 2,5 miliarde dolari, respectiv 1,2 miliarde de dolari, Dinu Patriciu şi Ion Ţiriac se numără în acest moment printre cei mai bogaţi oameni din Europa de Est.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost inclus în acest an pentru prima dată în topul celor mai bogaţi 16 oameni din Europa de Est, realizat de revista Forbes. Cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari (n.r. 1,6 miliarde euro), Patriciu ocupă în acest clasament locul zece, plasându-se înaintea lui Ion Ţiriac, aflat pe locul 14, cu 1,2 miliarde dolari (n.r. 760 milioane euro).
În precedentul clasament al averilor Forbes, Ion Ţiriac figura cu o avere de aproximativ 1,1 miliarde dolari.
"Nu clasamentele sunt importante, ci modul în care sunt folosiţi banii.
În ceea ce mă priveşte, îmi voi împărţi timpul şi resursele între activităţile fundaţiei <> , activităţi legate atât de sistemul de burse pe care l-am fondat, cât şi de construirea unei universităţi private, şi investiţiile personale şi ale corporaţiei, unele dintre ele în România", a declarat pentru Adevărul Dinu Patriciu (grup Adevărul Holding - companie care editează cotidianul "Adevărul"). Ion Ţiriac nu a dorit să facă niciun comentariu în legătură cu includerea sa în topul revistei americane.
Privatizările, un mijloc de îmbogăţire
În ultimii trei ani, numărul miliardarilor din Europa de Est descoperiţi de revista "Forbes" a crescut de la cinci la 16. Toţi cei enumeraţi de publicaţia americană şi-au dobândit averile profitând de pe urma proceselor de privatizare rapidă din anii "90 ce au avut loc în regiune. Ucraina este statul est-european cu cei mai mulţi miliardari, respectiv şapte, şi este urmat de Polonia, cu şase miliardari.
Pentru al treilea an consecutiv, topul este condus de Petr Kellner, din Cehia, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari (5,9 miliarde de euro). Kellner a investit în domeniul bancar şi în cel al asigurărilor, iar în 2007, compania sa, Ceska pojistovna, cel mai mare asigurător al Cehiei, a format o companie mixtă împreună cu grupul italian Generali.
Ahmetov, cel mai bogat ucrainean
Miliardarul ceh este urmat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, cu o avere de 7,3 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro), care deţine Metinvest, principala companie metalurgică locală.
Atât Ahmetov, cât şi fostul său partener la Kryvorizhstal, Victor Pinchuk, plasat pe locul al treilea, cu o avere estimată la cinci miliarde de dolari (3,2 miliarde de dolari), încearcă să-şi listeze companiile la bursa de la Londra.
Metodologia de calcul al averilor folosită de revista "Forbes" este aceeaşi utilizată şi pentru întocmirea topului celor mai bogaţi oameni de pe planetă. Ea constă în monitorizarea cotaţiei la bursă a acţiunilor deţinute de oamenii de afaceri analizaţi. Din cauza acestei metodologii de calcul, mulţi miliardari rămân însă necunoscuţi.
De la arhitectură la afaceri cu petrol
Dinu Patriciu a fost inclus în clasamentul celor mai bogaţi est-europeni în urma vânzării, anul trecut, a participaţiei majoritare la grupul Rompetrol, către compania KazMunaiGas din Kazahstan. Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel că valoarea participaţiei preluate de KazMunaiGas se ridică la 2,7 miliarde de dolari.
Fost architect, Dinu Patriciu a cumpărat Rompetrol, companie aflată în proprietatea statului în 1998, şi a devenit preşedinte al consiliului de administraţie în 2001. Printr-o serie de achiziţii, Patriciu a transformat Rompetrol într-o companie multinaţională, care a înregistrat în 2007 vânzări de 3,2 miliarde de dolari.
Anul trecut, omul de afaceri a vândut 75% din grup operatorului energetic de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz. În afară de domeniul petrolier, omul de afaceri mai deţine investiţii importante în imobiliare şi în mass-media.
Accent pe imobiliar
Numele lui Ion Ţiriac, a cărui avere se ridică la 1,2 miliarde de dolari, este legat nu doar de tenis, domeniu în care s-a consacrat, ci şi de nenumărate companii din domeniul bancar, asigurări, leasing auto şi retail.
El a vândut participaţiile deţinute unor companii occidentale şi a investit în România în sectorul imobiliar. Proiectele actuale includ oferte rezidenţiale în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Sibiu, precum şi patru complexuri de birouri în Capitală.
Cei mai bogaţi 16 est-europeni
1 Petr Kellner, 9,3 miliarde de dolari (Republica Cehă)
2 Rinat Akhmetov, 7,3 miliarde de dolari (Ucraina)
3 Victor Pinchuk, 5 miliarde de dolari (Ucraina)
4 Ihor Kolomoyskyy, 4,2 miliarde de dolari (Ucraina)
5 Henadiy Boholyubov, 4 miliarde de dolari (Ucraina)
6 Kostyantin Zhevago, 3,4 miliarde de dolari (Ucraina)
7 Vitaliy Hayduk, 2,7 miliarde de dolari (Ucraina)
8 Serhiy Taruta, 2,7 miliarde de dolari (Ucraina)
9 Leszek Czarnecki, 2,6 miliarde de dolari (Polonia)
10 Dinu Patriciu, 2,5 miliarde de dolari (România)
11 Michal Solowow, 1,9 miliarde de dolari (Polonia)
12 Ryszard Krauze, 1,3 miliarde de dolari (Polonia)
13 Jan Wejchert, 1,3 miliarde de dolari (Polonia)
14 Ion Ţiriac, 1,2 miliarde de dolari (România)
15 Roman Karkosik, 1,1 miliarde de dolari (Polonia)
16 Boguslaw Cupial, 1 miliarde de dolari (Polonia)