Patriarhul Daniel, întronizat în Duminica Iubirii Vrăjmaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni s-au adunat ieri în Dealul Mitropoliei pentru a asista la slujba de învestire a celui de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. "Vrednic este!" Aşa au strigat într-un

Mii de oameni s-au adunat ieri în Dealul Mitropoliei pentru a asista la slujba de învestire a celui de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

"Vrednic este!" Aşa au strigat într-un glas, ieri, în biserica mitropolitană din Dealul Patriarhiei, înalţii ierarhi prezenţi la ceremonia de Întronizare a noului patriarh Daniel Ciobotea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Noul patriarh al României a primit camilafca albă de la fostul său adversar din timpul alegerilor, IPS Bartolomeu Anania, care, după ce a spus o rugăciune, a zis şi el, într-un glas cu ceilalţi: "Vrednic este!"

Întâmplător sau nu, sărbătoarea Întronizării celui de-al şaselea patriarh al României a căzut în a 19-a duminică de după Rusalii, zisă şi Duminica Iubirii Vrăjmaşilor. După toate cele întâmplate ieri în Dealul Patriarhiei, se poate spune, fără a greşi, că întreagă ceremonie, unică în felul ei în lumea ortodoxiei, a stat sub semnul mistic al "iubirii vrăjmaşilor".

Gramata,camilafca albă şi sărutul lui Anania

Gramata Sinodală, mantia patriarhală, crucea şi engolpioanele patriarhale, camilafca albă şi culionul alb cu cruce, precum şi cârja arhipăstorească sunt însemnele patriarhale care i-au fost înmânate ieri noului patriarh de către cinci înalţi ierarhi anume desemnaţi.

Este demn de menţionat că principalul fost concurent al PF Daniel, respectiv IPS Bartolomeu Anania, i-a înmânat ieri camilafca albă şi culionul alb cu cruce. "Mulţumim şi celor ce ne încurajează, şi celor ce ne critică, dacă totul este spre folosul mântuirii credincioşilor şi spre binele Bisericii", a spus noul patriarh, după ceremonial, în cuvântul de mulţumire care a fost însoţit de un adevărat program al unor proiecte îndrăzneţe pe care noul şef al BOR doreşte să le îndeplinească. Printre proiectele patriarhului: o amplă reţea media a BOR şi Catedrala Mântuirii Neamului pe care a numit-o "catedrala demnităţii noastre".

"Tezaurul de la ruşi" şi "iubirea vrăjmaşilor"!

După ceremonia întronizării, care s-a încheiat în jurul orei 11,30, în bătăi de clopote şi cântece religioase de laudă aduse noului patriarh, înaltele personalităţi au ieşit rând pe rând, din Biserica Mitropolitană. Cu toţii s-au îndreptat spre Palatul Patriarhal, unde a avut loc ceremonia solemnă de prezentare a mesajelor oficiale de felicitare din ţară şi străinătate şi unde invitaţii au adus daruri şi au semnat Actul din Condica de Aur a Patriarhiei Române.

Interesant este că aşezarea în sală a oaspeţilor a stat şi ea, parcă după o regie dinainte stabilită, sub semnul iubirii vrăjmaşului. Vadim lângâ Emil Boc, Mircea Geoană şi prinţesa Margareta. Fostul preşedinte Ion Iliescu a stat între regele Mihai şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Traian Băsescu a fost printre primii care au părăsit Aula Patriarhală.

Ca o pată de culoare, şi, poate, tot ca un semn al "iubirii vrăjmaşului", sala a aplaudat îndelung, chiar cu ovaţii după discursul regelui Mihai. Dar şi după ce reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe ruse i-a înmânat PF Daniel o casetă cu trei engolpioane strălucitoare. "Ne-au adus ruşii Tezaurul înapoi", a murmurat sala. Şi a izbucnit în aplauze. Poate că, într-un fel, acest gest al ruşilor ortodocşi, este un tezaur mult mai de preţ. Un semn al unei viitoare bune înţelegeri între cele două biserici surori.

Mulţimea, binecuvântatăde noul patriarh

Desfăşurare impresionantă de forţe, ieri, la ceremonia de întronizare a patriarhului. O mulţime pestriţă s-a adunat încă de la ora 7.00, pentru a fi martoră la ceremonie. Un eveniment la care ai norocul să iei parte cel mai probabil, o dată în viaţă. Bunici cu nepoţi de mână, tineri şi oameni mai în vârstă, cerşetori şi infirmi veniţi în speranţa unor vindecări miraculoase, s-au adunat cu toţii în curtea Patriarhiei.

Cei care au reuşit să facă rost de invitaţii au avut privilegiul să asculte slujba religioasă în imediata vecinătate a bisericii din curtea Patriarhiei, în ţarcuri special amenajate. Jandarmi şi poliţişti vegheau ca nimeni să nu treacă de gardurile de protecţie instalate. Cei care nu au putut prinde un loc mai în faţă au văzut ceremonia de întronizare proiectată pe două panouri imense.

Amatorii de suveniruri s-au înghesuit să cumpere cruciuliţe, iconiţe şi mătănii sfinţite la Muntele Athos. La finalul slujbei religioase, noul patriarh al României a ieşit în curte şi a binecuvântat mulţimea. Mai multe bătrâne evlavioase au leşinat din cauza emoţiilor, dar au fost aduse rapid în simţiri de voluntari ai Crucii Roşii. Liniştea a fost tulburată doar de câteva enoriaşe supărate că patriarhul, cu ocazia vizitei la Iaşi, ar fi declarat că moldovenii sunt cei mai credincioşi dintre români.

"Ăsta-i patriarh care spune aşa? Adică noi, cei de aici, nu suntem credincioşi?", întreba retoric una dintre protestatare. Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, ieri, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Cruce, pe PF Daniel, spunând cu acest prilej că, în sufletul său, Biserica Ortodoxă Română este "biserica naţională a statului român".

Emil Constantinescu, "resuscitat"de Ion Iliescu

Fostului preşedinte al României Emil Constantinescu i s-a făcut rău şi a fost la un pas de leşin, în timpul ceremoniei de întronizare a Patriarhului. El a fost susţinut să nu cadă de fostul său inamic politic, ex-preşedintele Ion Iliescu şi de regele Mihai I. Constantinescu şi-a revenit după ce i s-a administrat un medicament şi a continuat să participe la eveniment. "Nu mâncasem de vreo 12 ore sau mai mult, de vreo 20 de ore, şi am avut o uşoară ameţeală hipoglicemică", a precizat fostul preşedinte la finalul ceremoniei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite