Patinaj de performanţă în condiţii improvizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii de la CSS Viitorul au obţinut anul acesta peste 20 de titluri naţionale, deşi în Cluj-Napoca nu există niciun patinoar pentru profesionişti

La fel ca majoritatea sporturilor puţin mediatizate, patinajul se confruntă cu mari dificultăţi financiare, iar patinoarele care să asigure un nivel ridicat de performanţă sunt practic inexistente. Chiar şi în aceste condiţii, CSS Viitorul, în special prin persoana lui Gheorghe Pârv, profesor în cadrul clubului din 1986, produce sportivi pe bandă rulantă.
Grety Márton se ocupă cu iniţierea copiiilor care practică patinajul artistic, iar Pârv este antrenorul patinatorilor-viteză. În fiecare an, sportivii pregătiţi de cei doi obţin zeci de medalii la campionatele naţionale şi au performanţe de invidiat şi la competiţiile desfăşurate în afara graniţelor.

Lipsă de patinoare

În acest an, copiii de la CSS Viitorul au câştigat peste 20 de titluri de campioni naţionali la patinaj-viteză, deşi în Cluj-Napoca nu există un patinoar la standarde cerute de marea performanţă.
Numit manager la patinoarul de la Iulius Mall, Pârv a obţinut acceptul proprietarilor ca elevii săi să se pregătească două ore pe zi pe gheaţa din cartierul Gheorgheni. „În condiţiile în care oraşul nu dispune de un patinoar cu o pistă de 400 de metri, pe care patinatorii-viteză să se antreneze, facem eforturi pentru a găsi soluţii. Cei de la supermarketul Cora ne-au pus la dispoziţie 3.000 de metri pătraţi de parcare asfaltată, unde am reuşit pe timp de vară să ne desfăşurăm activitatea pe role. Acum ne pregătim la Iulius Mall, dar pe pistă de 400 de metri nu putem să ne antrenăm decât în străinătate, ceea ce este foarte scump”, povesteşte Pârv.
În prezent, cinci sportivi ai acestuia fac parte din lotul naţional de juniori. Mugurel Socaciu, Raluca Ştef, Anamaria Pârv, Antoniu Ionuţiu şi Graţiela Pasca sunt cei mai valoroşi juniori ai clubului, aceştia concurând şi la Cupe Mondiale şi Campionate Europene.

Spectacole de patinaj artistic

Copiii pregătiţi de Grety Márton oferă spectacole de patinaj artistic de fiecare dată când li se oferă ocazia. Instructorul face totul din pasiune, satisfacţia financiară lipsind cu desăvârşire. „În Cluj nu mai există nimeni care să facă patinaj artistic. Copiii mei, cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, au avut atât spectacole pe role cât şi pe patine şi evoluează pe zi ce trece. Am făcut şi eu patinaj de performanţă, iar acum fac totul doar din pasiune”, povesteşte aceasta.
În prezent, CSS Viitorul are peste 50 de patinatori legitimaţi, fiind singurul club sportiv din Cluj care are în componenţă această ramură sportivă.

Copiii, în străinătate

După terminarea junioratului, patinatorii talentaţi sunt legitimaţi de alte cluburi din ţară, iar cu toţii sunt nevoiţi să meargă în străinătate pentru a se pregăti. Daniela Oltean, care a fost pregătită de Gheorghe Pârv şi în prezent este legitimată de Mureşul Târgu-Mureş, se pregăteşte în Germania. „Visul meu este să ajung la Olimpiadă, dar pe termen scurt îmi propun să mă calific la Campionatele Mondiale. Mă simt excelent aici, condiţiile de pregătire sunt foarte bune, spre deosebire de România”, Daneila Oltean, una dintre cele mai talentate sportive ale ţării în acest moment.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite