Patapievici ne explică motivele demisiei de la şefia ICR: "Această construcţie instituţională vie e distrusă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, a prezentat, joi, motivele pentru care conducerea institutului îşi dă demisia de onoare, fiind la final aplaudat de personalităţi precum Cristi Puiu şi Mircea Cărtărescu, prezente la această ultimă conferinţă a sa ca şef al ICR.

La conferinţa care a avut loc joi, la sediul Institutului Cultural Român, au participat, alături de Horia-Roman Patapievici, cei doi vicepreşedinţi ai ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi, printre alţii, regizorul Cristi Puiu şi scriitorul Mircea Cărtărescu, tinerele autoare Anamaria Sandu şi Elena Vlădăreanu, precum şi directorul Institutului Francez din Bucureşti, Didier Dutour.

După cum a mai declarat anterior, Patapievici a explicat că ceea ce se va întâmpla cu ICR, prin efectele OUG nr. 27/ 2012, nu înseamnă doar trecerea în subordinea Senatului, ci şi schimbarea misiunii, accentul punându-se, cum se specifică în preambulul ordonanţei, pe identitatea naţională.

Totodată, ICR se va transforma într-o instituţie de propagandă a culturii naţionale, dintr-un mediator care a pus în legătură artişti şi operatori culturali din România cu cei din străinătate şi o instituţie care a promovat cultura naţională în cooperare cu instituţii de cultură străine, asigurând astfel succesul acţiunilor sale pe piaţa culturală externă.

"A meritat să facem ce-am făcut"

"Locul în care ne-am lăsat şapte ani şi jumătate din viaţă, această construcţie instituţională vie este distrusă", a spus Patapievici.

El a mai declarat că actuala conducere a institutului, formată din el, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, înţelege să îşi depună demisia de protest "faţă de lovitura dată artiştilor români".

În finalul conferinţei, Patapievici le-a mulţumit artiştilor şi oamenilor de cultură cu care a lucrat ICR, colegilor din institutele culturale române şi străine şi tuturor colaboratorilor, conducerea de la Bucureşti fiind îndelung aplaudată de cei prezenţi la eveniment.

"Vedeţi, a meritat să facem ce-am făcut", a mai spus Patapievici.

Horia-Roman Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că OUG nr. 27/ 2012 este constituţională, respingând excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.
Patapievici a declarat, marţi, pentru Mediafax că aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim.

Tot marţi, Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân "în acelaşi cadru" şi vor demisiona după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului.
Recent, Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului, de 43 de milioane de lei, cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat reprezentanţii ICR. Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.

Patapievici a precizat că, potrivit bugetului de stat,
ICR avea angajate o serie de alocări bugetare. "Nu se poate să fii anunţat că nu mai ai niciun ban, în condiţiile în care tu ai funcţionat ca o instituţie normală", a spus preşedintele ICR.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite