Pată imensă de petrol în Marea Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 4.000 de metri cubi de ţiţei au ajuns în apa Mării Nordului, în zona între sectoarele britanic şi norvegian. Autorităţile susţin că e al doilea accident de acest fel din istoria

Aproape 4.000 de metri cubi de ţiţei au ajuns în apa Mării Nordului, în zona între sectoarele britanic şi norvegian. Autorităţile susţin că e al doilea accident de acest fel din istoria Norvegiei, după cel din 1977.

O importantă scurgere de petrol s-a produs în apropiere de platforma Statfjord A din Marea Nordului, au confirmat autorităţile norvegiene. "A avut loc o scurgere masivă în timpul transportării petrolului de pe o platformă pe o navă", a declarat Inger Anda, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru protecţia mediului în domeniul petrolier.


Potrivit estimărilor preliminare, s-au scurs aproximativ 3.840 de metri cubi de petrol, adică 24.150 de barili.
Operatorul instalaţiilor, compania norvegiană StatoilHydro, a precizat ieri că este vorba despre 4.000 de metri cubi de petrol. Aceasta mai anunţă într-un comunicat că scurgerea a avut loc miercuri dimineaţa, în timpul transbordării petrolului pe vasul Navion Britannica.

Purtătorul de cuvânt al companiei norvegiene StatoilHydro a mai declarat că, deocamdată, nu se cunosc cauzele accidentului şi că scurgerea a fost oprită. Mai multe avioane şi elicoptere au fost mobilizate pentru a stabili amploarea dezastrului, a adăugat compania.


Platforma Statfjord A, unul dintre principalele zăcăminte petrolifere din Norvegia, este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de oraşul Bergen, la granţia dintre sectoarele britanic şi norvegian din Marea Nordului. Meteorologii de la Storm Weather Center susţin că starea vremii nu favorizează împrăştierea petei de petrol şi permite reducerea poluării prin pomparea ţiţeiului. Aceasta este a doua scurgere masivă de hidorcarburi din istoria Norvegiei, susţin oficialii.


Potrivit Petroleumtilsyn, cea mai mare scurgere de petrol a avut loc în 1977, în urma unei explozii pe platforma Bravo, când în mare au pătruns 12.000 metri cubi de petrol. O altă scurgere de petrol a avut loc în 1992 în apropierea platformei Statfjord B. Atunci, 900 de metri cubi de petrol au ajuns în apa mării. Iar în 2003, peste 750 de metri cubi de petrol s-au scurs de pe platforma Draugen, ceea ce a însemnat o pierdere de 750.000 de dolari pentru Shell. (Laura Toma)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite