Unde ieşim în weekend: „Paştele Cailor“, sărbătorit la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, la Târgovişte, grădinarii bulgari vor organiza o petrecere în aer liber în care vedetele vor fi caii. La Iaşi vor fi inaugurate două muzee, iar la Suceava se va deschide o expoziţie de reptile vii.

Şi la acest final de săptămână, amatorii de petreceri vor avea oferte din belşug.  Mâine, la Târgovişte, pe străzile cartierului Matei Voievod vor fi organizate concursuri hipice. Toate în cadrul sărbătorii „Paştele Cailor" sau „Tudoriţa".

Sărbătoarea e unică în România. Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului konceto (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte darul cu calul său, pentru a întări legătura dintre ei.

Alba Comunitatea maghiară din Rimetea, judeţul Alba, se pregăteşte pentru a participa la unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Transilvania. „Îngroparea Fărşangului" are loc de aproape 300 de ani şi marchează începutul Postului Mare, sfârşitul distracţiei, dar şi trecerea de la rău la bine, de la iarnă la primăvară. În acest an, manifestarea are loc sâmbătă, 3 martie. La organizarea evenimentului participă doar feciorii satului. Tinerii se adună la Căminul Cultural, se costumează, se machiază şi pornesc prin sat într-un alai alegoric ducând cu ei un sicriu. La final, sicriul este distrus cu bâtele în fântâna din centrul satului, moment care semnifică trecerea la primăvară, dar şi începutul restricţiilor impuse de post. Sunt aşteptaţi să participe, ca în fiecare an, sute de turişti din ţară şi străinătate.

Suceava Sucevenii pot vedea cea mai mare expoziţie de „Reptile vii" din ţară la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava, printre atracţii fiind cel mai veninos şarpe din lume, precum şi şopârla cu limba albastră. Vizitatorii pot admira cele aproximativ 70 de specii de pe toate continentele. Sucevenii sunt aşteptaţi zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Preţul unui bilet este de 3 lei pentru elevi şi 5 lei pentru adulţi.

Iaşi Muzeele „Mihail Kogălniceanu" şi „Poni-Cermătescu" din cadrul Complexului „Moldova" vor fi inaugurate astăzi. Cele două muzee vor putea fi vizitate gratuit numai pe 4 martie, între orele 10.00 şi 17.00. Începând cu 6 martie, un bilet de intrare va costa 8 lei, iar pentru pensionari, 4 lei. La primul dintre muzee, vizitatorii vor fi întâmpinaţi de holograma 3D a lui Mihail Kogălniceanu, iar în salonul oval vor avea loc concerte şi lansări de carte. La Muzeul „Poni-Cernătescu", vizitatorii vor putea admira o expoziţie cu flori de „,mină" din secolul al XIX-lea.

Bucureşti  Vineri, Institutul Francez ne invită la Atelierul de Producţie, unde cei de la Le Pleupe De L'Herbe vor concerta pentru prima oară în România. Trupa de drum and bass este în turneul de promovare al celui mai nou album, „A matter of time". Un bilet costă 25 de lei, iar spectacolul începe la ora 23.00.

Sâmbătă, la Green Hours, Institutul Polonez a pregătit o seară de jazz cu Trioul Janusz Prusinowski. Concertul începe la ora 22.00, iar un bilet costă 20 de lei.

Braşov 
La Braşov, seara de sâmbătă va fi extrem de aglomerată pentru  amatorii muzicii de club, având în vedere că în majoritatea acestora vor mixa DJ de renume. În Kasho, invitat special este Johny Damix , care promite un show excepţional. Intrarea costă 20 de lei. DJ Vasile şi DJ Rolf întreţin atmosfera în Trippin Cafe. Aici, petrecerea începe la ora 22.00, iar intrarea costă 10 lei.

Constanţa Sâmbătă, trupa Iris va susţine un concert pentru publicul de la malul mării, în clubul Doors. Distracţia începe la ora 21.00, iar Cristi Minculescu şi colegii săi au pregătit cele mai cunoscute melodii ce poartă semnătura Iris. Biletul costă 50 de lei, pentru locurile de la masă, şi 25 de lei - în picioare.

Timişoara Iubitorii de salsa pot participa la un weekend care le este dedicat în întregime. A cincea ediţie de „Salsa Addicted Festival" (SAF) are loc în aceste zile la Timişoara. Cei care nu şi-au cumpărat din timp un abonament „addicted" de 90 de euro, pentru cele cinci zile de festival, vor putea plăti separat accesul, preţul biletelor fiind între 10 şi 25 de euro pentru un singur eveniment.

Sibiu 
Amatorii de distracţie sunt aşteptaţi în acest weekend la peste 2.000 de metri altitudine, în inima munţilor Făgăraş, la hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac. DreamCatchers Band şi un DJ profesionist vor încinge la maximum atmosfera, iar startul la distracţie va fi dat sâmbătă în jurul orei 21.00, imediat după ce se va încheia servirea cinei din restaurantul de gheaţă.

Au contribuit
Cătălin Radu, Alina Enache, Raluca Nicula, Ramona Găină şi Diana Sârbu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite