Paşte la suprapreţ în nordul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o lună înaintea Paştelui ortodox, majoritatea pensiunilor din Moldova au fost deja rezervate, chiar dacă preţurile sunt aproape duble faţă de cele practicate în mod normal Cei care

Cu o lună înaintea Paştelui ortodox, majoritatea pensiunilor din Moldova au fost deja rezervate, chiar dacă preţurile sunt aproape duble faţă de cele practicate în mod normal

Cei care doresc să îşi petreacă sărbătorile pascale la mănăstirile din Moldova mai au la dispoziţie puţine oferte de cazare. Deşi preţurile pentru perioada sărbătorilor sunt duble faţă de cele practicate în restul anului, proprietarii pensiunilor şi hotelurilor din zonă spun că rezervările pentru Paşte au fost făcute de acum câteva luni. Cele mai convenabile oferte de cazare se pot găsi la mănăstiri.

Ca în fiecare an, mănăstirile din nordul Moldovei reprezintă principalul punct de atracţie pentru creştini. Cele mai căutate mănăstiri sunt şi în acest an Putna, Agapia, Neamţ sau Văratec. Dovada este interesul crescut al turiştilor pentru locurile de cazare la pensiunile din zona Neamţului sau Sucevei. Dacă în mod obişnuit preţurile pentru o noapte de cazare variau între 60 şi 120 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, oferta turistică pentru Paşte ajunge şi până la 270 de lei de persoană pe zi.

"Avem inclusă şi masa tradiţională de Paşte, cu bucate proaspete pregătite de noi. Locuri de cazare mai avem foarte puţine", spune Delia Zaharia, proprietara pensiunii "Pădurea de smarald", situată în judeţul Neamţ, lângă mănăstirea Agapia.

Aceasta adaugă că pachetul minim de cazare pentru Paşte este de 4 nopţi, începând cu 26 aprilie. Tot în zona Neamţ, o altă destinaţie vânată de pelerini este mănăstirea Durău. Gazdele din zonă susţin că şi aici locurile de cazare sunt pe terminate.

200 de lei pe zi la Putna

"Mai avem doar trei camere libere, preţul de cazare pentru o cameră dublă fiind de 120 de lei pe noapte. Cei care vor să vină de Paşte terbuie să închirieze însă minimum trei nopţi. Mâncarea se plăteşte separat", explică unul dintre reprezentanţii pensiunii "Vânătorul" din Durău, locaţie cotată cu trei margarete.

Turiştii care se îndreaptă spre Neamţ mai pot vizita, pe lângă mănăstirile din zonă, şi cunoscuta rezervaţie de Zimbri sau casa lui Ion Creangă. O situaţie similară se regăseşte şi în Suceava, unde, în preajma mănăstirii Putna, pensiunile sunt deja închiriate.

"Locuri libere nu prea mai sunt. Pachetul minim este de cinci nopţi de cazare pentru 1.000 de lei de persoană, însă ne aşteptăm ca zilele acestea să epuizăm oferta", susţine Liliana Biholar, reprezentanta pensiunii Muşatinii, aflată la 500 de metri de mănăstirea Putna. Cei care vin în zona Putna mai pot vizita chilia lui Daniel Sihastrul sau biserica de lemn "Dragoş Vodă".

Oferte mai bune la mănăstiri

O ofertă convenabilă de cazare de Paşte este chiar la mănăstiri. Şi aici însă locurile sunt puţine. "Avem o clădire cu cinci paturi în cameră, unde costul este de 10 lei pe noapte de persoană. Mai avem şi camere pentru două persoane, cu duş propriu, costul fiind însă de 100 de lei pe noapte", spune părintele Elefterie de la mănăstirea Putna.

O altă variantă pentru serbarea Paştelui este mănăstirea Dobrovăţ din judeţul Iaşi, considerată una dintre cele mai frumoase ctitorii aparţinând lui Ştefan cel Mare. Stareţul Chesarie de aici spune că îi aşteaptă pe toţi creştinii să sărbătorească Paştele alături de călugării de la Dobrovăţ, cazarea şi bucatele tardiţionale fiind oferite gratuit. În schimb, la mănăstirile Agapia, Voroneţ sau Neamţ, turiştii nu se pot caza, nefiind spaţii special amenajate pentru credincioşii obişnuiţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite