Paşte fără familie pentru 100.000 de "stranieri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 140.000 de români din judeţul Botoşani plecaţi la muncă peste graniţă, doar câteva mii se întorc acasă să-şi petreacă Sărbătorile Pascale alături de cei dragi O

Din cei 140.000 de români din judeţul Botoşani plecaţi la muncă peste graniţă, doar câteva mii se întorc acasă să-şi petreacă Sărbătorile Pascale alături de cei dragi

O statistică a primăriilor din judeţul Botoşani arată că doar 10% din cei care sunt plecaţi la muncă peste graniţă vin în ţară de Paşte. Mult mai mare este însă numărul celor care vin acasă în perioada Crăciunului sau în luna august: aproape 70% din ei.

"Ei vin acasă în luna august, când în Italia şi Spania nu se lucrează, pentru că este lună a concediilor, sau de Crăciun. Perioada este prea scurtă între Crăciun şi Paşte, iar cheltuielile, prea mari. În plus, nu au decât două-trei zile libere şi le-ar pierde cu drumul", ne-a declarat Ioan Ştefan, primarul localităţii Dersca. 2.000 de derscani lucrează în Italia şi Spania de ani de zile, mulţi dintre ei luându-şi şi familiile peste hotare. Din această localitate, doar patru familii au ales să întâmpine miracolul Învierii lui Iisus Hristos alături de cei dragi, în România.

Bani şi cadouri, care să le suplinească lipsa

În locul cheltuielilor cu drumul, "stranierii" au ales să trimită celor dragi rămaşi acasă bani pentru o masă bogată de Paşte. "Aleg să trimită 500-700 de euro părinţilor sau copiilor lăsaţi acasă. Ar cheltui mult mai mult dacă ar alege să vină în ţară de Sărbători. Cei mai mulţi trimit acum bani şi cadouri, iar la vară vin să se odihnească acasă", ne-a declarat Dan Alexandru, factor poştal în localitatea Suliţa, care duce banii rudelor celor plecaţi.

Doar 20 de persoane din 750 s-au reîntors

Un sfert din populaţia localităţii Roma, din judeţul Botoşani, adică peste 750 de persoane, munceşte în Italia şi Spania de ani de zile.

Zilele acestea, în sat au ajuns doar 20 dintre ei pentru a-şi petrece Sărbătorile Pascale alături de cei dragi.

"Îi cunoaştem după maşinile luxoase cu care vin în sat. Nu vin mulţi, dar încă mai vin, că nicăieri nu ai parte de Sărbători mai calde decât alături de familie. Ne aşteptăm să mai apară sâmbătă dimineaţă sau chiar în prima zi de Paşte. Dar numărul e mult mai mic faţă de perioada Crăciunului sau în timpul vacanţelor de vară", ne-a declarat şi primarul localităţii botoşănene Roma, Constantin Humelnicu.

"Aş vrea să vin, dar nu pot"

Liliana Moroşanu are 39 de ani şi este una dintre cei 140.000 de botoşăneni care şi-au lăsat familia pentru un trai mai bun peste graniţă. De cinci ani munceşte în Spania ca ospătar şi câştigă de 10 ori mai mult decât câştiga în ţară ca şi croitoreasă. Nu a fost o alegere deloc uşoară să plece, după cum ne-a spus. Şi-a lăsat soţul şi cei doi băieţi şi a plecat în cele din urmă. În cei cinci ani a venit acasă de vreo 10 ori: de Crăciun, de ziua ei şi în puţinele vacanţe pe care şi le permite. "Nu pot să vin de Sărbători, pentru că în câteva zile îmi vin actele de rezidenţă. Dacă plec, nu mă mai întorc. Mai rezist un an de dragul familiei. Apoi voi putea să îi aduc la mine sau să vin în ţară când vreau, fără probleme. Aş vrea să ciocnesc un ou roşu cu băieţii mei, dar acum acest lucru nu e posibil, iar ei ştiu deja asta. Noi, cei care am ales să muncim în Spania, ne-am asumat riscul de a nu fi fericiţi şi alături de cei dragi. Este un preţ pe care noi, stranierii, trebuie să îl plătim pentru o viaţă europeană", ne-a spus, printre lacrimi, Liliana. De cinci ani, soţul ei ţine loc şi de mamă, şi de tată pentru cei doi copii ai lor, Bogdan şi Silviu. Cu toţii s-au obişnuit cu Sărbători fără familie reunită. ,,A plecat în Spania ca noi să o ducem mai bine, să avem ce mânca, ce îmbrăca, să trăim mai bine şi să scăpăm de datorii. Aş vrea ca mama să fie alături de noi de Paşte, dar nu poate. Dacă acum ar veni acasă, nu mai poate să se întoarcă, pentru că nu are acte. Avem datorii, şi e mai bine aşa", spune oarecum resemnat Bogdan, mezinul familiei. Ca de fiecare dată de Sărbători, tatăl face orice ca lipsa mamei să nu se facă simţită. De la curăţenie generală la ouă încodeiate.

Acum două zile, femeia a sunat acasă pentru a le ura copiilor şi soţului Sărbători Fericite, dar şi pentru a-i anunţa că le va trimite bani care să le facă Sărbătorile mai bogate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite