Pasiunea lui Parmentier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parmentier, care a făcut o adevărată pasiune pentru noul aliment adus de peste mări de spanioli. Deşi elogiat pentru lucrările sale dedicate cartofului, francezii nu manifestă niciun interes

Parmentier, care a făcut o adevărată pasiune pentru noul aliment adus de peste mări de spanioli. Deşi elogiat pentru lucrările sale dedicate cartofului, francezii nu manifestă niciun interes pentru ciudatul tubercul. În 1785, Parmentier deschide la Paris o şcoală de brutărie, unde testează un nou sortiment de pâine, fabricat din făină de cartofi. În ciuda slabelor recolte de grâu, parizienii rămân sceptici: noua pâine e "bună doar pentru porci". Parmentier nu se lasă păgubaş şi încearcă să speculeze perioada de foamete care traversa Europa. În 1787, închiriază un teren experimental lângă Paris, pe care-l cultivă cu cartofi. Deşi păzit, indulgenţa gărzilor era practic o invitaţie de a fura din bogata recoltă. Chiar şi aşa, francezii tot nu se dau în vânt după "mărul diavolului". Parmentier recurge la un ultim gest - politic. Îi dăruieşte regelui Ludovic al XVI-lea o floare de cartof, pe care acesta, încântat, şi-o pune la butonieră. Evident, curtenii încep să-l imite, iar Franţa află curând că floarea preferată a regelui este floarea de cartof. Acest succes nu i-a asigurat lui Parmentier şi o recunoaştere deplină a meritelor sale. A pierdut alegerile pentru deputaţi în urma opiniei stârnite de protestul unui alegător: "Nu daţi votul acestui om! El este cel care a inventat cartoful şi o să ne facă să mâncăm numai cartofi!"

Sufleu de salată cu cartofi
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1 kg salată creaţă, 2 cepe potrivite, 6 linguri unt (margarină), 1/4 cubuleţ supă instant, 600 g cartofi, sare, piper alb, 2 linguri făină, 1/2 l lapte, 2 linguri muştar Dijon, 100 g şuncă, nucşoară pisată, 1 lingură ulei
Mod de preparare: Salata se spală bine şi se opăreşte puţin. Se curăţă o ceapă, se taie mărunt şi se căleşte în 2 linguri de unt, împreună cu salata. Se toarnă 1/8 l apă caldă, 1/4 cubuleţ de supă şi se lasă să fiarbă cca 30 de minute. Cartofii curăţaţi se fierb cca 20 de minute în apă cu sare. Se încing 2 linguri unt, se adaugă făina, se căleşte uşor, se stinge cu 1/4 l lapte şi se fierbe 5 minute. Se adaugă muştarul, sare şi piper după gust. Se amestecă sosul de muştar cu şunca tăiată fâşii şi salata şi se toarnă compoziţia într-o formă de sufleu. Cartofii se scurg şi se face un piure cu restul de lapte, sare, piper şi nucşoară. Piureul de cartofi se pune peste salată. Se presară restul de unt tăiat fulgi şi se coace sufleul în cuptorul încins cca 10 minute. Se curăţă cealaltă ceapă, se taie inele, se prăjeşte în uleiul încins, apoi se presară peste sufleu.
ştiaţi că?
Pentru un piure cât mai alb şi pufos, se poate adăuga la sfârşit un albuş bătut spumă - mai ales dacă îl preparaţi din cartofi vechi.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite