Pascal Bruckner dezbracă erotismul de ipocrizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul francez îşi lansează la Bucureşti un volum despre masochismul occidental Scriitorul francez Pascal Bruckner propune cititorilor din România un nou titlu care îi poartă

Scriitorul francez îşi lansează la Bucureşti un volum despre masochismul occidental

Scriitorul francez Pascal Bruckner propune cititorilor din România un nou titlu care îi poartă semnătura, "Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental".

Volumul, apărut recent în româneşte şi publicat în Franţa în octombrie 2006, a stârnit reacţii diverse şi dezbateri aprinse, demascând "fără reţinere obsesia de autoflagelare care domină discursul despre trecutul occidental şi revalorizând un sentiment de mândrie naţională, eclipsat, de ceva vreme, de simpatiile proamericane", potrivit Editurii Trei. Cartea va fi lansată astăzi, începând cu ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Bucureşti, în cadrul unei sesiuni de autografe.

"Filosoful actualităţii" este deja celebru în România pentru romanele sale: "Iubirea faţă de aproapele", "Hoţii de frumuseţe", "Luni de fiere" sau "Căpcăunii anonimi". Pascal Bruckner (foto), un obişnuit al întâlnirilor cu publicul român, a revenit la Bucureşti atât pentru a-şi prezenta recentul volum, dar şi pentru a face cunoscută colaborarea cu Editura Trei. Bruckner va coordona, împreună cu Magdalena Mărculescu, directorul editorial al editurii, colecţia Eroscop. Titlurile care vor fi lansate, astăzi, la Librăria Cărtureşti abordează fără pudoare şi ipocrizie teme tabu, elementul-cheie fiind erotismul. Colecţia Eroscop scoate pe rafturile librăriilor "Femeie goală, femeie neagră. Roman erotic african", de Calixthe Beyala, "Labirintul destinului", de Junichiro Tanizaki, "Visătorii", de Gilbert Adair, şi "Povestea lui O", de Pauline Reage. "Ideea de a coordona împreună cu Pascal Bruckner colecţia Eroscop s-a născut atunci când am descoperit că avem preferinţe comune de lectură, curiozităţi şi libertăţi conceptuale care nu se sfiesc în faţa tabuurilor, pe care de altfel doar cărţile le pot dărâma cu atâta îndreptăţire şi perversitate", povesteşte Magdalena Mărculescu despre colaborarea cu Pascal Bruckner. Distanţa şi diferenţele culturale nu au fost o barieră în calea colaborării dintre cei doi. Mai mult, au sporit "farmecul acestei colaborări, prin care două voci de cititori decid să se exprime ca o singură voce de editor", mai spune Magdalena Mărculescu.

Pascal Bruckner, cunoscut romancier şi eseist francez, s-a născut la Paris în 1948. A fost profesor invitat al universităţii californiene Saint-Diego, profesor la Institutul de Studii politice din Paris, colaborator al cotidianului "Le Nouvel Observateur" şi al ziarului "Le Monde". În prezent, este consilier editorial al Editurii Grasset, din Franţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite