Păsările văd câmpul magnetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetător german spune că ochii lor au neuroni care analizează intensitatea câmpului magnetic Ochii păsărilor migratoare beneficiază de neuroni specializaţi, care pot sesiza

Un cercetător german spune că ochii lor au neuroni care analizează intensitatea câmpului magnetic

Ochii păsărilor migratoare beneficiază de neuroni specializaţi, care pot sesiza modificările de intensitate ale magnetismului terestru şi, ca atare, putem spune că "văd" liniile câmpului magnetic, spune un respectat cercetător german, profesor la Universitatea din Oldenburg.

Analiza făcută asupra creierului păsărilor cu ajutorul magneto-electro-encefalografului a scos la iveală un veritabil traseu neuronal între analizatorii magnetici din ochi şi regiunea din creier responsabilă cu văzul.

Capacitatea de a sesiza micile modificări ale magnetismului terestru este foarte importantă pentru păsările migratoare, întrucât în acest fel ele se orientează corect, indiferent de vreme, de parcă ar avea o busolă, explică Dominik Heyers, profesor la Universitatea din Oldenburg.

Molecule criptocrome

Moleculele din ochii păsărilor migratoare capabile să observe modificările câmpului magnetic au fost numite "criptocrome". Ele sunt stimulate de fotoreceptori, în funcţie de orientarea câmpului magnetic, după acelaşi principiu de funcţionare cu cel al busolei.

Ochiul păsării "vede" deviaţia de la axa nord-sud a câmpului magnetic, iar creierul ei stabileşte direcţia de zbor în funcţie de această informaţie. Reacţia creierului, observat pe viu cu ajutorul aparatelor, a fost aceeaşi ca la schimbările de imagine, ceea ce aproape garantează că păsările "văd" câmpul magnetic, aşa cum noi vedem razele de soare.

"Cred că imaginea vizuală arată ca a noastră şi peste ea sunt suprapuse umbre şi lumini, dispuse după liniile câmpului magnetic. Sunt convins că ele chiar văd, de parcă ar avea o busolă vizuală", declară Heyers, care şi-a publicat studiul în Librăria Publică de Ştiinţă de pe internet - PLoS ONE, unde pot fi găsite şi toate analizele pe baza cărora savantul german a ajuns la această concluzie.

Pitulicile de grădină, eroii principali

Principalele păsări studiate au fost pitulicile de grădină din Germania şi cele migratoare din Rusia, care au fost ţinute în captivitate. Creierul celor două tipuri de păsări aproape identice a fost tomografiat cu aparatura de ultimă oră destinată oamenilor.

Diferenţele dintre pitulicile migratoare, venite din Rusia, şi cele de grădină, nemigratoare, din Germania, au scos la iveală existenţa unui traseu neuronal suplimentar la cele migratoare, între retina ochilor şi o zonă vizuală a creierului, numită "Cluster N". Testele au certificat descoperirea tomografului. Când păsările au fost "aiurite" cu ajutorul unor unde electromagnetice, ele au greşit traseul şi au respectat noile direcţii, exact aşa cum busola deviată cu ajutorul unui obiect de oţel nu mai arată corect nordul.

Antenele de telefonie perturbă orientarea păsărilor

Pentru a proba efectul pe care îl au asupra păsărilor undele electromagnetice folosite de om pentru transmisiile radio-tv şi de telefonie mobilă, testele cu pitulice au folosit unde asemănătoare acestora. Deviaţiile de zbor au fost evidente şi, spun specialiştii, aceste descoperiri scot la iveală marea dramă pe care o trăiesc, în ultimele decenii, păsările migratoare de pe Terra.

Pe lângă faptul că multe dintre ele au rămas fără locuri de cuibărit, din cauza defrişărilor şi desecărilor, mii de păsări se rătăcesc şi ajung în locuri neprimitoare, unde pier repede din motive aparent naturale. În realitate, ele cad victime ale "poluării magnetice", produsă de noile tehnologii de comunicaţii ale oamenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite