Paşapoartele îi vor costa milioane pe mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile paşapoarte biometrice vor fi introduse până pe 1 iulie. Un paşaport nou sau preschimbarea celui vechi costă 266 de lei.

Până la începutul lunii iulie, paşapoartele biometrice vor fi introduse în toate judeţele din ţară. Deocamdată se pot depune cereri pentru noul tip de paşapoarte doar în Ilfov, dar proiectul va fi extins.
 
Conform datelor oficiale, în momentul de faţă, în judeţ există 166.555 de paşapoarte în uz. Cum un paşaport nou sau preschimbarea celui vechi costă 266 de lei, rezultă că mureşenii vor plăti „o căruţă de bani” pentru a avea aceste acte. Un simplu calcul matematic spune că, dacă toţi posesorii de paşaport din judeţ îşi vor preschimba documentele, se vor plăti, în total, 10,3 milioane de euro.

Data nu a fost stabilită cu exactitate

Nu se cunoaşte cu exactitate data la care paşapoartele biometrice vor fi introduse şi în Târgu-Mureş: „Nu cunoaştem încă data la care se vor putea elibera paşapoarte biometrice în Mureş, dar e de aşteptat ca în lunile următoare să primim toate resursele pentru a implementa noul sistem de documente”, ne-a comunicat Cristina Manoilă, purtător de cuvânt al Prefecturii Mureş. Cunoscute şi ca „paşapoarte cu cip”, noile paşapoarte nu diferă foarte mult de cele vechi.
 
Au tot 32 de pagini, doar că una dintre acestea conţine datele biometrice ale posesorului. Mureşenii care vor să-şi facă paşapoarte biometrice urmează să fie amprentaţi, iar aceste informaţii alături de fotografia persoanei respective vor fi puse într-un cip de siguranţă, care va fi pus în fiecare paşaport. Documentele vor conţine trei fotografii ale titularului: fotografia mare, fotografia mică cuprinsă în cadrul unei lentile şi o fotografie care e realizată prin perforaţie laser şi vor avea 50 de elemente de securizare, cu 18 mai multe decât actualele paşapoarte.
 
În afară de amprente şi de fotografie, cipul conţine datele personale ale persoanei, dar şi codul numeric. Practic, falsificarea datelor unui asemenea act, precum şi furtul de identitate, sunt imposibile.

Fără vize în SUA?

Cu ajutorul unui asemenea document, oricine va putea călători în Statele Unite fără a mai fi nevoie de viza temporară eliberată de Consulatul American de la Bucureşti. „Aşteptăm informaţii cu privire la introducerea noului tip de paşapoarte în Târgu-Mureş, urmând ca, din acel moment, să eliberăm doar acte de acest gen. Treptat, vom înlocui toate paşapoartele de tip vechi cu paşapoarte biometrice”, ne-a declarat Dorin Ciobanu, şeful Serviciului Paşapoarte Mureş.
 
Prin introducerea noilor documente, România se aliniază standardelor impuse de Uniunea Europeană cu privire la securizarea călătoriilor internaţionale.

Peste două mii de paşapoarte, în acest an

În anul curent, secţia de paşapoarte din cadrul Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei Mureş a eliberat 2.794 de paşapoarte, dintre care 760 în regim de urgenţă. În momentul de faţă, pe raza judeţului Mureş există 166.555 de paşapoarte în uz. În funcţie de vârstă, durata unui paşaport diferă de la 3 ani pentru cei sub 14 ani, până la zece ani în cazul celor cu vârsta de peste 25 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite