Părvanov are dosar întocmit de fosta securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Bulgariei susţine că a fost urmărit, nu turnător

Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, a recunoscut că avea cunoştinţă de existenţa unui dosar cu numele său întocmit de fostele servicii comuniste, care l-au urmărit în calitate de istoric.
"Există un dosar cu numele Goţe. Conţine informaţii despre mine şi niciun cuvânt scris de mine", a declarat Părvanov, citat de site-ul Novinite. El a explicat că dosarul urmăreşte activitatea sa de consultant ştiinţific şi editor al unei cărţi de istorie, despre care a aflat ulterior că făcea obiectul interesului serviciilor secrete ale fostului regim comunist.
şeful statului a păstrat timp de mai mulţi ani tăcerea în legătură cu acest dosar, despre care au existat însă scurgeri de informaţii. Părvanov l-a făcut responsabil de aducerea sa în actualitate pe liderul de dreapta Ivan Kostov, fost prim-ministru al Bulgariei. Actuala coaliţie de guvernare din Bulgaria s-a angajat să revizuiască legislaţia referitoare la deschiderea acestor arhive, în sensul creării unui mecanism care să evite folosirea lor pentru şantaj sau alte forme de abuz. Dosarele privindu-i pe 46% din colaboratori şi 30% din persoanele urmărite de serviciile secrete au fost distruse în ianuarie 1990, la scurt timp după căderea fostului dictator Todor Jivkov.
O lege adoptată în 1997 de către guvernul de dreapta a condus la dezvăluirea numelor a 150 de miniştri şi deputaţi din era postcomunistă, deconspiraţi ca agenţi sau colaboratori ai fostelor servicii secrete. Curtea Constituţională a decis însă că numele care figurau în dosarele distruse nu pot fi făcute publice. După ce la începutul lunii mai a expirat termenul legal privind confidenţialitatea informaţiilor, guvernul a anunţat că va desecretiza treptat alte noi 253.000 de dosare, dar în care numele persoanelor vor fi şterse.
Geoffrey van Orden, raportorul PE pentru Bulgaria, a recomandat ca deschiderea arhivelor să nu devină un instrument politic şi să fie gestionată de un organism independent. Dezbaterea a fost relansată după ce Ministerul de Interne bulgar a publicat numele a doi cunoscuţi jurnalişti de televiziune, bănuiţi de colaborare cu serviciile secrete comuniste. Unii politicieni bulgari au sugerat arderea arhivelor, după exemplul Greciei şi Spaniei, după înlăturarea dictaturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite