Părvanov a mai câştigat un mandat în fruntea Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgarii s-au confruntat cu scenariul alegerilor din România, din 2000

ultranaţionalistul Volen Siderov, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, citate de AFP.
Comisia Electorală a anunţat că, după numărarea a 99,11 la sută din buletine, preşedintele în exerciţiu a obţinut 75,9 la sută din voturi, în timp ce Siderov a avut doar 24,1 procente. Gheorghi Părvanov este primul politician care câştigă două mandate prezidenţiale, de la căderea regimului comunist din 1989. Fostul lider al Partidului Socialist, care s-a prezentat în aceste alegeri ca independent, şi-a modificat cu 180 de grade poziţia anti-NATO, sprijinind bazele americane şi trimiterea de trupe bulgare în Irak şi Afganistan. Recent, el a recunoscut că a colaborat cu fosta securitate bulgară. În lipsa unui candidat credibil al dreptei în cel de-al doilea tur, în favoarea lui Părvanov au fost nevoiţi să voteze, pe lângă simpatizanţii Partidului Socialist, şi cei ai formaţiunilor de dreapta, dar şi cei ai Partidului Etnicilor Turci şi ai rromilor, pentru a bara accesul unui ultranaţionalist la funcţia supremă în stat.
Scenariu cu repetiţie
Alegerile prezidenţiale din 2006 din Bulgaria seamănă cu cele din 2000 din România, când în turul doi s-au confruntat tot un fost comunist, Ion Iliescu, şi un ultranaţionalist, Vadim Tudor. Atunci, electoratul de dreapta român a fost nevoit să-l voteze pe Ion Iliescu, pentru a nu ieşi câştigător un ultranaţionalist care ne-ar fi închis porţile Europei. Ceea ce s-a întâmplat în Bulgaria seamănă şi cu "scenariul francez" din 2002, când socialiştii l-au susţinut pe preşedintele de dreapta Jacques Chirac în faţa liderului de extremă-dreaptă Jean-Marie Le Pen. Chiar şi liderul popularilor europeni, Hans-Gert Poettering, a transmis un apel de susţinere a lui Părvanov pentru ca Bulgaria să intre în UE cu un preşedinte democrat, uitând de criticile aduse liderilor de la Sofia că nu luptă destul cu corupţia. În ciuda faptului că s-a prezentat drept un campion al luptei împotriva corupţiei şi combaterii sărăciei, contracandidatul lui Părvanov, ultranaţionalistul Siderov, nu a atras decât 24,1 din voturile bulgarilor, dar el s-a declarat mulţumit de rezultat.
Soluţii ingenioase ale presei bulgare pentru a prezenta câştigătorul
Presa din Bulgaria a folosit, duminică, expresii ingenioase pentru a anunţa avansul lui Părvanov în faţa ultranaţionalistului Siderov, în pofida interdicţiei de a publica sondaje în timpul votului, transmite AFP. Agenţia BGNES a anunţat, în termeni meteorologici, "o căldură inumană de 80,5 grade Celsius" la ora 13.00 (13.00, ora României), la sediul partidului socialist, faţă de "o temperatură de 19,5 grade Celsius" la sediul partidului Ataka. Agenţia Focus a recurs la termeni literari: romanul "Numele trandafirului" al lui Umberto Eco a atras 80,5 la sută din cititori, făcând aluzie la emblema partidului socialist, în timp ce "Mein Kampf" al lui Adolf Hitler nu a fost apreciat decât de 19,5 la sută din cititori, la librăria din Piaţa Slaveikov din Sofia.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite