Pârtiile montane sunt luate cu asalt de cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sinaia, Predeal sau Poiana Braşov, orice weekend este unul de vis pentru copii. Toţi merg la munte pentru a învăţa să schieze. Fie că este vorba de schiuri, fie de placa de snowboard, care are din ce în ce mai mulţi adepţi.

Vacanţa de iarnă sau căderea primilor fulgi de nea îi bucură foarte mult pe micuţi. Părinţii aleg, mai nou, varianta de a-şi duce copiii la munte, pentru a se familiariza cu tainele schiatului.

De la Sinaia până la Poiana Braşov există pârtii special amenajate, cu diferite grade de dificultate, pe care poţi să-ţi etalezi talentul. Fie că este vorba de iniţiere, de începători sau de avansaţi.

SKIBOARDURILE, NOUA NEBUNIE

Instructorii sunt prezenţi peste tot, iar schiurile se găsesc la orice magazin de specialitate. Echipamentul este format din mai multe accesorii şi acesta trebuie să fie complet, pentru a se evita riscul accidentărilor.

Astfel, o pereche de clăpari poate costa între 300 şi 750 de lei, beţele de schi pot fi achiziţionate de la 100 de lei, cele pentru amatori, şi până la aproximativ 100 de euro, pentru profesionişti, iar o pereche de schiuri variază între 50 şi 400 de lei, în funcţie de material şi mărime.

La început, cei mici folosesc accesorii speciale de pregătire şi de antrenament, pe pârtie putând să fie prezenţi la lecţii copii cu vârste cuprinse între cinci şi opt ani, dar şi elevi care au depăşit 13-14 ani. În ultimul timp, cei mici au lăsat deoparte schiurile şi au trecut la skiboard. Senzaţiile tari şi plăcerea de a încerca mereu ceva nou îi fac pe aceştia să iubească această disciplină. Skiboardurile au o construcţie „Twin-Tip”, simetrice, însă sunt mai late decât schiurile normale, fiind fabricate din lemn, fibre de sticlă, polimeri şi fibre sintetice.

La fel ca schiurile, skiboardurile au o gamă variată de stiluri, forme şi compoziţii. Lungimea acestora este cuprinsă între 80 şi 120 de centimetri şi conferă sportivului un control mult mai uşor faţă de schi. Legăturile sunt de tip „non-release”, asemănătoare cu cele ale snowboardului, având un sistem de prindere în patru şuruburi.

O regulă generală spune că atunci când abia te pregăteşti să faci cunoştinţă cu sportul acesta, ar fi bine să optezi pentru o lungime a plăcilor între 75 şi 99 cm. Aşa vei merge la sigur, putând să explorezi liniştit cam tot ce presupune datul pe skiboard, pentru că lungimea va fi potrivită pentru toată lumea, indiferent că este vorba de începători sau de avansaţi.

Fie că este vorba de schiuri, skiboarduri sau snowboarduri, părinţii celor mici sunt tot mai interesaţi de sporturile de iarnă, chiar dacă preţurile pentru închirierea accesoriilor sunt, uneori, mai piperate. Cei care nu tind către performanţă pot face cursuri de perfecţionare, după care vin regulat pe pârtii pentru a se bucura de frumuseţile acestei discipline.

Cluburi de schi

Smart Soft Bucureşti. Adresa: strada Nerva Traian nr. 23-25. Discipline: schi alpin
Carpaţi Sinaia. Adresa: Bulevardul Carol nr. 40. Discipline: schi, snowboard, biatlon
CSM Braşov. Adresa: Bulevardul Gării nr. 21. Discipline: schi alpin, schi fond, sărituri
CSM Sibiu. Adresa: strada Independenţei nr. 1-3. Discipline: schi alpin, snowboard

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite