Pârtieee! Vin schiorii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de români îşi vor petrece sfârşitul de săptămână în staţiunile de pe Valea Prahovei şi în celelalte zone montane

că zăpada căzută în ultimele zile i-a convins pe mulţi să-şi scoată schiurile din debara şi să plece pe munte.
La Predeal nu se mai găseşte de închiriat nici măcar o cămăruţă la mansardă sau o garsonieră la bloc. Cele peste 4.000 de locuri de cazare clasificate au fost rezervate dinainte de Revelion. Nici la pensiunile care practică turismul la negru nu mai ai nicio şansă încă de joi să găseşti ceva liber.
Pârtii pline, parcări blocate de nămeţi
Toate pârtiile din Predeal sunt practicabile, cu un strat de zăpada de peste 70 cm. Probleme sunt cu accesul spre Pârâul Rece, unde se circulă în condiţii de iarnă, iar pârtia, ieri, nu era încă bătătorită. Pe pârtia de la Clăbucet, cei care doresc pot să schieze şi în nocturnă. Telefericul şi telescaunul funcţionează fără probleme. Adulţii plătesc 5,5 lei pentru o urcare cu telescaunul şi 11,5 lei cu telefericul, iar copii - 3,5 lei, respectiv 6,5 lei. Schiorii pot să cumpere cartele valorice de la 10 puncte până la 60 de puncte, cu reduceri pentru copii. La Predeal, plimbarea cu ATV-ul a devenit o modă, astfel că numărul vehiculelor a crescut de 10 ori faţă de acum două săptămâni. Nici în Poiana Braşov pârtiile nu mai fac faţă afluenţei de schiori. "Din păcate, acum avem zăpadă, dar turiştii nu pot să vină la noi. Pârtiile sunt bătătorite, funcţionează nocturna, dar este o aventură să urci din Braşov în Poiană, pentru că deszăpezirea s-a făcut cu mare întârziere, parcările sunt blocate de nămeţi, iar circulaţia este imposibilă în staţiune", ne-a declarat Emil Fărcăşanu, coordonator la Şcolii de schi de la Ana Hotels.
40.000 de călători vor tranzita Gara de Nord
Traficul de călători din Gara de Nord Bucureşti, estimat pentru sfârşitul vacanţei de iarnă, este de aproximativ 40.000, cele mai solicitate fiind trenurile care au ca destinaţie Valea Prahovei şi Moldova. Potrivit NewsIn, motivul acestui aflux de pasageri îl constituie atât revenirea la cursuri a studenţilor şi elevilor, dar şi plecarea turiştilor spre staţiunile montane în acest weekend, vârful urmând a fi înregistrat duminică după-amiază. Pentru a putea face faţă avalanşei de pasageri, CFR Călători a decis suplimentarea a şapte trenuri care au ca destinaţie Moldova şi creşterea numărului de vagoane a trenurilor care circulă spre şi dinspre Valea Prahovei.
Hotelierii de pe Valea Prahovei, amendaţi
Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Prahova au dat mai multe amenzi pentru condiţiile necorespunzătoare oferite de patronii restaurantelor şi hotelurilor de pe Valea Prahovei pe timpul Sărbătorilor de iarnă. Majoritatea sesizărilor primite de OPC au vizat condiţiile proaste de cazare şi masă din hotelurile şi restaurantele de pe Valea Prahovei, în ciuda preţurilor mari practicate.

Vremea se încălzeşte în weekend
De Bobotează şi de Sfântul Ion vremea va fi destul de bună, în uşoară încălzire. Cerul va fi variabil, iar temperaturile vor fi cuprinse între 2 şi 10 grade Celsius. În nordul, centrul şi vestul ţării vor avea loc unele înnorări. În aceste zone vor cădea precipitaţii slabe mixte. La câmpie, ceaţa va fi prezentă mai ales noaptea şi dimineaţa. La munte, vor avea loc unele intensificări ale vântului.

Sfaturile jandarmilor montani
* Nu vă aventuraţi pe traseele închise pe timp de iarnă
* Echipaţi-vă corespunzător când plecaţi în excursii la munte
* Informaţi-vă asupra itinerariului, dificultăţii şi stării vremii
* Echipaţi-vă adecvat. Nu uitaţi lanterna, rucsacul şi trusa de prim ajutor.
* În cazul apariţiei unor situaţii complicate, apelaţi la patrulele de jandarmi sau la Salvamont
* Nu consumaţi băuturi alcoolice, nici înainte şi nici în timpul deplasării pe trasee.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite