Partidul Comunist din Republica Moldova a pierdut teren în alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii lui Voronin au pierdut 12 la sută din voturi faţă de scrutinul din 2003. Bătălia finală se dă pentru Primăria Chişinăului Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a

Oamenii lui Voronin au pierdut 12 la sută din voturi faţă de scrutinul din 2003. Bătălia finală se dă pentru Primăria Chişinăului

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate într-un scrutin naţional desfăşurat în această ţară, după 1989. După centralizarea a 90% din voturile exprimate la alegerea consiliilor raionale şi a consiliilor municipale Chişinău şi Bălţi, comuniştii au obţinut 35,96 la sută, ceea ce reprezintă o scădere cu 12 procente faţă de 2003.

Surpriza localelor a reprezentat-o candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cel mai tânăr dintre politicienii intraţi în competiţie pentru Primăria Chişinăului. El a obţinut 24,6 la sută din voturi şi se va confrunta în turul doi cu actualul viceprimar interimar, Veaceslav Iordan, care a primit 29,2 la sută din sufragii.

Nici celelalte partide parlamentare nu stau mai bine. Pe locul al doilea s-a situat Alianţa Moldova Noastră cu 13,89 la sută (faţă de 20 de procente, acum patru ani), urmată de Partidul Democrat cu 9,1 la sută (faţă de 7,6 procente), Partidul Liberal cu 7,84 la sută, Partidul Popular Creştin Democrat cu 7,4 procente (faţă de 8,8 la sută în 2003) şi Partidul Democraţiei Sociale cu 4,93. Partidul Comuniştilor a înregistrat cel mai important recul într-un scrutin naţional desfăşurat în Republica Moldova după 1989. Alegerile locale generale din Republica Moldova, considerate un test important pentru viitoarea configuraţie a spectrului politic de la Chişinău în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009, au fost monitorizate de 1.823 de observatori, dintre care 242 de observatori internaţionali, cei mai mulţi dintre aceştia fiind acreditaţi din partea OSCE, noteză BBC România.

Liberalul Dorin Chirtoacă, surpriza localelor

Dorin Chirtoacă a declarat că va merge până la capăt şi că este convins că la Chişinău se va produce schimbarea care este aşteptată de 15 ani. Născut în 1978, Dorin Chirtoacă a fost realizator al emisiunii "Surprize, surprize". El a terminat în 2001 Facultatea de Drept la Universitatea din Bucureşti. A fost redactor al emisiunii "Surprize, surprize" între 2001 şi 2002, iar din 2002 până în 2003 a fost redactor-şef al emisiunii. Din 2003 până în 2005 a fost coordonator de proiecte în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova. Pentru a-l învinge pe candidatul Partidului Comuniştilor, el va trebui să atragă votul majorităţii alegătorilor care i-au sprijinit pe ceilalţi candidaţi ai opoziţiei, iar în campania pentru primul tur atacurile reciproce au fost extrem de dure. Veaceslav Iordan pare să fi plătit preţul unei campanii în care a refuzat orice dezbatere cu contracandidaţii, iar acum va fi probabil nevoit să se confrunte cu un candidat care ştie să vorbească mult mai bine şi mai convingător, comentează BBC România. Candidatul Partidului Comuniştilor subliniază de fiecare dată experienţa sa, dar rezultatul turului doi va depinde şi de capacitatea celor doi competitori de a-i mobiliza pe absenteişti. Participarea la vot a fost extrem de scăzută la Chişinău - 36,7%, faţă de restul ţării. La Bălţi, al doilea oraş al ţării, numărătoarea parţială a voturilor indică faptul că Vasile Panciuc, sprijinit de Partidul Comuniştilor, a reuşit să câştige din primul tur. Câştigarea Primăriei Capitalei, unde locuieşte o treime din populaţia Moldovei şi unde este concentrată 80% din economia republicii, a constituit miza cea mare a alegerilor de duminică, întrucât ea nu a fost adjudecată niciodată de Partidul Comuniştilor aflat la guvernare. Un al doilea tur de scrutin este prevăzut peste două săptămâni.

Comparaţie a rezultatelor alegerilor locale din 2007, faţă de cele din 2003

Partidul Comunist (PCRM) 35,79% (-12%)
Alianţa Moldova Noastră (AMN) 15,8% (- 4%)
Partidul Democrat (PD) 10,8% (+2,5%)
Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) 7,98% (-1%)
Partidul Liberal 5,52%
Partidul Democraţiei Sociale (PSD) 4,84%

Ultimul membru al grupului Ilaşcu, eliberat

Tudor Petrov Popa a ajuns la Chişinău după eliberarea sa din detenţie din închisorile transnistrene. El a fost predat autorităţilor moldovene după o procedură aplicată şi în cazul altor deţinuţi din "grupul Ilaşcu". Reprezentantul forţelor de securitate de la Tiraspol l-a anunţat că este declarat persona non grata şi că nu are dreptul să intre pe teritoriul Transnistriei. Spre deosebire de eliberarea de sâmbătă a lui Ivanţoc, care a prilejuit un incident în care fostul deţinut a fost bătut de forţele de securitate ale Tiraspolului, punerea în libertate a ultimului membru al "grupului Ilaşcu" a decurs fără incidente. El a mărturisit că vrea să vină în România, dar nu a putut preciza când se va întâmpla acest lucru. El le-a declarat jurnaliştilor că este nearbdător să-şi reîntâlnească rudele.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite