„Particulele elementare“,un film scandalos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Particulele elementare“,un film scandalos
„Particulele elementare“,un film scandalos

Ecranizarea unuia dintre cele mai controversate romane ale sfârşitului de secol XX va fi difuzată în această seară, de la ora 00.15, la TVR 1. Cu toate că a fost contestat de fanii înrăiţi ai lui Michel Houellebecq, filmul a avut succes. Actorul din rolul principal a primit premiul „Ursul de Argint“, în 2006.

Filmul se axează pe evoluţia total diferită a doi fraţi vitregi, Bruno şi Michael. Crescuţi de bunici, după ce mama lor îi părăseşte pentru a se stabili într-o comunitate hippie din Poona, India, Bruno şi Michael se dezvoltă total diferit, dar la fel de izolaţi.

În vreme ce Michael se refugiază în cercetare biologică şi îşi reprimă instinctele sexuale, Bruno alege calea experienţelor extreme.

Cu o copilărie şi o adolescenţă în care a fost abuzat, Bruno, un profesor de literatură în pragul vârstei de 40 de ani, redă o mare parte a elementelor acide şi controversate din cartea lui Houellebecq.

Obscenul, frustrarea, ura şi obsesiile sexuale fac din Bruno un personaj trist, dar de multe ori amuzant. Ura explicabilă pentru tot ce înseamnă cultura hippie şi rasismul evident pe care îl manifestă în primul său manuscris dau naştere unor situaţii amuzante.

Singurătatea existenţială se regăseşte mai puternic în Michael, timidul alienat, care îşi dedică tot timpul cercetărilor genetice.

Epuizarea psihică pare să dispară spre sfârşitul filmului, când Michael o reîntâlneşte pe Annabelle, prietena sa din copilărie.

Bruno scapă de complexele sexuale alături de Christiane, pe care o cunoaşte într-un centru New Age. Chiar dacă pentru telespectatorul conservator şi pudibond fIlmul poate să pară agresiv şi provocator, povestea este desprinsă din realitatea omului occidental. Aşa se explică şi succesul pe care îl are Houellebecq. 

PORTRETUL OCCIDENTALULUI DE AZI

Stilul lui, care depăşeşte de multe ori limitele decenţei, descrie foarte bine declinul civilizaţiei occidentale, omul alienat şi blazat, care încearcă să-i oprească decăderea.

Cartea „Particulele elementare“ a fost vândută în sute de mii de exemplare. Romanul său a devenit rapid un clasic al nihilismului literar şi l-a transformat pe Michel Houellebecq într-un adevărat fenomen

Un scriitor contestat

Considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori francezi contemporani, Michel Houellebecq a fost foarte des ţinta criticilor cauzate de stilul său explicit de a descrie decăderea omului contemporan. Viaţa lui explică într-un fel temele sale predilecte, autorul trecând peste o depresie nervoasă destul de gravă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite