Participanţii la sistemul de pensii vor opta pentru mai multe fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Allianz-Ţiriac consideră că cea mai mare problemă a Pilonului II va fi adeziunea la companii diferite Liderul pieţei de asigurări din România intenţionează să fie primul şi

Oficialii Allianz-Ţiriac consideră că cea mai mare problemă a Pilonului II va fi adeziunea la companii diferite

Liderul pieţei de asigurări din România intenţionează să fie primul şi pe segmentul pensiilor private obligatorii şi facultative. Compania Allianz-Ţiriac Pensii Private estimează că va administra active de peste 60 milioane de euro la sfârşitul anului 2008 pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi are ca obiectiv o cotă de mai mult de 30% din piaţa de profil la finele perioadei de aderare, 17 ianuarie 2008.

Actualul sistem de pensii, conform normelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), prevede ca adeziunile participanţilor la unul din administratorii de pensii private să fie validate temporar, până la începerea cotizărilor. Această validare ridică o serie de probleme pentru administratori, pentru că, în intervalul de patru luni de adeziune (17 septembrie-17 ianuarie), unii participanţi pot semna cu mai multe companii de pensii.

Asta presupune costuri suplimentare (asigurătorii îşi plătesc agenţii de marketing imediat după ce aduc adeziunea, şi dacă aceasta se anulează, ei rămân cu banii daţi) şi un circuit greoi între administratori. Se invalidează prima adeziune, iar respectivul participant, care a semnat cu doi sau mai mulţi administratori de pensii, ajunge să fie redistribuit de calculator, poate chiar la o altă companie decât cele alese de el.

"Noi propunem validarea la două săptămâni, iar în caz de dublă semnătură, administratorii să se regleze între ei pe baza unei dovezi/declaraţii a participantului în care spune cu care din administratori a semnat şi la care vrea să rămână. Dar asta presupune foarte mult timp, mai ales că preconizăm foarte multe astfel de cazuri", a declarat Crinu Andănuţ, directorul Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Investiţiile se vor face în instrumente cu venit fix

Fondurile atrase de la clienţi vor fi plasate de Allianz-Ţiriac Pensii Private în proporţie de 70% în instrumente cu risc scăzut, din care 67,5% în titluri de stat emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor din România sau de alte state membre ale Uniunii Europene, 1% în titluri de stat emise de Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii şi 1,5% în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale.

Restul fondurilor vor fi plasate în instrumente ale pieţei de capital, cum ar fi instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite în lei la orice bancă din România, obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţile administraţiei publice locale din România sau alte state membre UE.

De asemenea, vor fi vizate valori mobiliare tranzacţionate pe pieţele reglementate şi supravegheate din state UE, inclusiv România, şi titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, de asemenea, din România sau alte state.

Atragerea contributorilor la pensiile private obligatorii va fi posibilă prin intermediul unei reţele de peste 70.000 de agenţi de marketing, din care aportul brokerilor de profil se va ridica la circa 50.000, a mai spus Andănuţ.

Două fonduri de pensii facultative şi unul privat

Allianz-Ţiriac Pensii Private va administra pe Pilonul II fondul AZT Viitorul Tău, iar pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), compania a lansat deja fondurile AZT Moderato şi AZT Vivace.

Conform datelor companiei, AZT Moderato are 4.370 de cotizanţi dintr-un număr de 6.765 de contracte semnate, în timp ce numărul contributorilor la AZT Vivace se ridică la 305 de persoane (1.767 contracte semnate). "Totodată, compania estimează că, la finele anului 2007, numărul cotizanţilor pe segmentul pensiilor facultative va atinge 20.000 de clienţi", a mai afirmat Andănuţ.

La finele lunii august, cele două fonduri aveau active de 522.707 lei dintr-un total al pieţei de 891.467 de lei.
Reprezentanţii Allianz-Ţiriac Pensii Private anticipează că în anul 2010 societatea va administra pe Pilonul III active de 60 milioane de euro, iar în 2015 vor depăşi 300 milioane de euro.

Evoluţia sistemului de pensii în România

Fondurile de pensii au atras 2,19% din investiţiile străine, în primele 6 luni ale anului

Aportul investiţiilor străini se ridcă la peste 25 milioane euro, din totalul de 1,4 miliarde euro investiţii străine în România în primul semestru din 2007

Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au crescut cu 23% în ultima săptămână a lunii august: 227.416 de euro (891.467 lei)

Numărul total de participanţi atras de fondurile facultative: 8.532, la 1 septembrie 2007

Numărul total de participanţi care au plătit prima contribuţie la Pilonul III: peste 4.675, la 1 septembrie 2007

Potrivit informaţiilor statistice, numărul salariaţilor cu vârsta de până în 35 de ani se ridică la circa 2,5 milioane.

La această cifră se adaugă alţi circa 1,5 milioane de salariaţi cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani.

Primele contribuţii pentru pensiile private vor fi colectate în primul trimestru al anului 2008, potrivit estimărilor reprezentanţilor CSSPP.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite