Predoiu: Este nelegală şi neconstituţională cererea Parlamentului ca Executivul să prezinte bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Predoiu: Este nelegală şi neconstituţională cererea Parlamentului ca Executivul să prezinte bugetul
Predoiu: Este nelegală şi neconstituţională cererea Parlamentului ca Executivul să prezinte bugetul

Solicitarea Parlamentului ca Executivul condus de Emil Boc, demis prin moţiune de cenzură, să prezinte proiectul de buget pe anul următor este nelegală şi neconstituţională, afirmă ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Potrivit şefului de la Justiţie solicitarea forului legislativ nu poate modifica cu nimic faptul că Executivul demis nu poate adopta legi.

"Această hotărâre este nelegală şi neconstituţională, iar singura variantă în care Guvernul Boc poate să facă acest lucru este printr-o modificare legislativă", a afirmat, la Palatul Victoria, Cătălin Predoiu.

Acesta a precizat că, doar pentru că Paralamentul vrea acest lucru, nu înseamnă că se restaurează astfel şi capacitatea juridică deplină a Guvernului demis.

"Hotărârea ne cere practic un lucru care contravine cu legea. Pe de altă parte, o soluţie trebuie găsită şi o vom găsi. Va trebui să fie o soluţie corectă şi nu una care nu stă în picioare. Cred că, într-o procedură de urgenţă, poate fi modificată spre exemplu legea privind organizarea Guvernului, astfel încât să ne permită să facem acest lucru chiar şi în situaţia în care ne aflăm. Trebuie să fie o modificare legislativă, pentru că este de nivelul anului I la Facultatea de Drept că o hotărâre de Parlament nu poate să modifice un act normativ", a adăugat Predoiu.

Parlamentul, care a votat demiterea guvernului condus de democrat-liberalul Emil Boc, a adoptat, astăzi, o hotărâre prin care solicită Guvernului să transmită proiectul privind bugetul pe 2010 şi declaraţia privind respectarea angajamentelor faţă de FMI.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a precizat că, prin această hotărâre Parlamentul vrea, ca proiectul de buget să poată fi discutat cât mai repede în comisiile de specialitate, pentru a fi adoptat imediat ce este înscăunat un nou Guvern.

Adoptarea proiectului de buget pe 2010 până pe 10 decembrie este una dintre condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional pentru eliberarea celei de-a treia tranşe a împrumutului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite