Parlamentul austriac va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei in 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria sarbatoreste astazi ziua nationala. Ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Christian Zeileissen, a raspuns ziarului Adevarul la cateva intrebari. - Austria va prelua, din ianuarie 2006,

Austria sarbatoreste astazi ziua nationala. Ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Christian Zeileissen, a raspuns ziarului Adevarul la cateva intrebari.
- Austria va prelua, din ianuarie 2006, presedintia UE. Care sunt punctele de pe agenda?
- Depinde si de problemele pe care le va mosteni de la presedintia britanica. Este programat un summit UE-America Latina, insa cea mai stringenta este chestiunea bugetului pe 2007-2013. Probabil ca nu se va ajunge la un consens in ceea ce priveste Constitutia europeana, aici fiecare tara are nevoie de un timp de gandire. Vom discuta despre relatia Uniunii cu Rusia si Ucraina si de eventuala amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, in cazul in care Comisia Europeana va pune in discutie varianta clauzei de salvgardare.
- Politicienii opozitiei din Austria s-au pronuntat in repetate randuri contra aderarii Romaniei la UE...
- Cancelarul Austriei, Wolfgang Schuessel, s-a pronuntat clar in mai 2004 in favoarea aderarii Romaniei la UE. Din partea guvernului nostru nu exista nici o indoiala in ceea ce priveste aderarea tarii dvs. Pentru ratificarea Tratatului de aderare in Parlament avem insa nevoie de o majoritate de doua treimi. Este adevarat ca partidul de opozitie austriac a fost destul de reticent in ultima vreme cu privire la extinderea UE, dar in august, liderul lui a asigurat ca partidul social va vota in favoarea ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, tinand insa cont de pozitia Comisiei Europene. Astfel, Tratatul va intra in parlamentul austriac abia dupa Raportul pe tara al CE din primavara.
- Un eurobarometru recent arata ca austriecii sunt in topul euroscepticilor. Care ar fi cauzele?
- La aderarea noastra la UE, noi am discutat foarte deschis despre avantajele si dezavantajele intrarii in UE a Austriei. Atunci a existat o puternica campanie in media contra aderarii Austriei la UE. Austriecii nemultumiti acum de apartenenta tarii lor la UE nu reprezinta o majoritate, dar o minoritate numeroasa. Sigur ca aceasta nemultumire se extinde si asupra largirii UE, care duce la amplificarea lipsurilor Uniunii. Si din ce in ce mai des apar probleme specifice care vin in sprijinul acestei atitudini: spre exemplu, Curtea de Justitie Europeana (CJE) a impus Austriei ridicarea restrictiilor de intrare in universitati pentru studentii straini. Acum avem mai multi studenti straini decat austrieci la medicina. Tot CJE a obligat Austria sa renunte la reglementarile sale stricte in ceea ce priveste organismele modificate genetic. De aici si scepticismul cetatenilor austrieci asupra extinderii, plecand de la propria nemultumire. Guvernul austriac face acum o campanie pentru schimbarea acestei atitudini eurosceptice a cetatenilor sai.
- Austria sustine aderarea Croatiei, dar nu si pe cea a Turciei...
- Austria doreste intrarea Croatiei in UE pentru ca nivelul economiei tarii este ridicat, iar noi avem relatii comerciale foarte bune cu ea. Referitor la Turcia, chiar daca ea indeplineste criteriile de aderare, UE trebuie sa isi puna problema daca este capabila sa integreze aceasta uriasa tara.
- In cadrul UE s-a discutat de curand posibilitatea de renuntare la restrictiile impuse statelor membre proaspat aderate in ceea ce priveste migratia fortei de munca. Care este pozitia Austriei?
- Noi ramanem ferm pe pozitie: ne aflam chiar la granita dintre vechile state membre si valul venit in 2004. Diferentele intre nivelul de salarizare din Austria si cel al celor zece noi este considerabil. De aceea avem nevoie de acea perioada de tranzitie.
- Agricultorii romani se tem de standardele care le vor fi impuse de UE si care vor duce si la o crestere a preturilor de productie - la randul lor, agricultorii europeni se tem de pretul scazut al produselor romanesti si bulgaresti...
- Momentan, agricultura romaneasca este fragmentata, ea nu reprezinta un pericol pentru UE, ci mai degraba invers.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite