Parlamentul a aşteptat în zadar numirile pentru şefia serviciilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a aşteptat, ieri, în zadar, propunerile lui Traian Băsescu privind numirile şefilor de la principalele servicii de informaţii. Declaraţia lui Nicolae Văcăroiu, care dădea ca

Parlamentul a aşteptat, ieri, în zadar, propunerile lui Traian Băsescu privind numirile şefilor de la principalele servicii de informaţii. Declaraţia lui Nicolae Văcăroiu, care dădea ca sigură sosirea listelor cu nume la parlament, a făcut ca sala de şedinţe să fie mai plină ca de obicei. Mişcarea preşedintelui a întârziat să apară, acesta preferând probabil să mai pritocească ceva timp listele cu favoriţi. Plenul Camerelor a făcut astfel doar formalitatea de a lua act de demisiile foştilor directori. Favoriţi pentru funcţii rămân în continuare cei doi interimari, Florin Coldea şi Silviu Predoiu.

Serviciile occidentale, conduse de oameni din sistem
Modelul din alte ţări practicat la serviciile de informaţii arată că şefii acestor structuri sunt în majoritatea cazurilor oameni din sistem. Numirea lor nu presupune un mandat de 4 sau 5 ani, ci o perioadă nedeterminată. În foarte multe cazuri, înlocuirea din funcţie s-a făcut după un scandal public sau după schimbarea viziunii de acţiune a serviciului cu pricina. Ultima schimbare în celebrul serviciu de informaţii britanic MI-5 a fost făcută după atacul terorist din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. A fost momentul în care MI-5 şi-a schimbat priorităţile, punând mult mai mult accent pe combaterea terorismului. Primii şase profesionişti din sistem au fost convocaţi în şedinţă de urgenţă şi li s-a solicitat să întocmească un plan de acţiune, cu măsuri de restructurare, dezvoltare şi strategie pe termen lung. Cel mai bun plan a fost cel al şefului de la Direcţia Antitero, Elizabeth Manningham-Buller, femeia care conduce de atunci MI-5. Modelul din Rusia este format pe acelaşi calapod. Acolo, metoda funcţionează invers, serviciile ajungând până acolo încât să promoveze chiar şi oameni politici. Franţa are o conducere neschimbată de peste 10 ani, la fel fiind şi cazul Italiei. Israelul nu acceptă ca vreunul dintre şefii direcţiilor sale să nu fie ofiţer de carieră.

Coldea, luptător antitero
La doar 35 de ani, Coldea este un produs sută la sută al laboratoarelor SRI. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii. Ulterior, a participat la mai multe cursuri de pregătire profesională, în special în domeniul antiterorist, fapt ce i-a permis o ascensiune rapidă în sistem. După ce s-a decis ca el să fie promovat adjunct al directorului Radu Timofte, Coldea a fost avansat la gradul de colonel.

Predoiu, omul lui Iliescu
Silviu Predoiu a terminat Facultatea de Geologie, dar, ulterior, şi-a descoperit vocaţia în domeniul spionajului. A făcut o şcoală de pregătire în acest sens, la Brăneşti, după care a primit mai multe misiuni externe. Abia din 1998 încoace a început să urce în ierarhia SIE din centrală. În 2001 a fost numit şef la Direcţia Antitero, apoi le-a condus şi pe cele de Protecţie şi Securitate. Gradul de general l-a obţinut printr-un ordin semnat de Ion Iliescu, motiv pentru care au existat voci care l-au bănuit de afinităţi faţă de PSD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite