Parlamentarii nu renunţă la pensiile regeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitând de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu mai poate trimite pentru a doua oară la parlament Statutul deputaţilor şi senatorilor, aleşii au decis să nu renunţe la pensiile de

Profitând de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu mai poate trimite pentru a doua oară la parlament Statutul deputaţilor şi senatorilor, aleşii au decis să nu renunţe la pensiile de serviciu substanţiale, aşa cum le ceruse şeful statului. Comisia specială care a lucrat la elaborarea acestui act normativ a adus câteva mici modificări la textul iniţial, păstrând însă, pentru pensiile de serviciu, proporţiile de 40, 60, respectiv 80 la sută din indemnizaţia lunară brută pentru cei care au avut unul, două sau trei mandate în Legislativ. Ca să "îndulcească" pastila, parlamentarii au hotărât să introducă în lege o trimitere expresă la prevederile Statutului magistraţilor, astfel încât criticii să înţeleagă că ei nu pot fi mai prejos decât reprezentanţii puterii judecătoreşti. "Nu ne puteam ralia la categoria minerilor", ne-a explicat, ieri, deputatul PRM Augustin Bolcaş, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Pentru a putea beneficia de cele câteva zeci de milioane, senatorii şi deputaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de cotizare şi vechime, prevăzute de Legea sistemului public de pensii şi de cea privind Statutul magistraţilor - să aibă 30 de ani în câmpul muncii şi o vârstă de pensionare de 62 de ani. Chiar dacă au acceptat să elimine alte prevederi respinse de şeful statului, parlamentarii nu i-au făcut acestuia pe plac la capitolul financiar. În cererea de reexaminare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, Băsescu preciza că respectivele prevederi "nu ţin cont de proporţionalitatea cuantumului pensiei cu sumele efectiv cotizate la sistemul de pensii". "Prin cererea de reexaminare, şeful statului nu susţine atribuirea unor asemenea drepturi, întrucât ele sunt discriminatorii faţă de alte categorii de demnitari şi, prin aceasta, neconstituţionale. În plus, nu trebuie uitat, arată preşedintele în cererea adresată parlamentului, că demnităţile se exercită în interesul poporului, astfel că nu pot fi detaşate de percepţia şi de starea economică generală", se preciza într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale din 10 ianuarie 2006.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite