Parlamentarii cu dosare penale ajung la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Senatului a decis să paseze Curţii Constituţionale chestiunea începerii urmăririi penale a miniştrilor-parlamentari Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş. Măsura se vrea un răspuns

Conducerea Senatului a decis să paseze Curţii Constituţionale chestiunea începerii urmăririi penale a miniştrilor-parlamentari Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş.

Măsura se vrea un răspuns la punctul de vedere formulat de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, care declarase că, în afara avizului acordat de şeful statului, nu mai este nevoie şi de un aviz din partea parlamentului.


Curtea Constituţională va trebui să aprecieze dacă în acest caz există un conflict de natură constituţională între instituţiile statului, în speţă dacă pentru demararea urmăririi penale a miniştrilor care sunt şi senatori este nevoie sau nu şi de avizul parlamentului. Dacă CCR va da câştig de cauză parlamentului, cumulul de avize emise atât de preşedinţie, cât şi de forul legislativ ridică o altă problemă.


Deşi preşedintele a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale în cazul miniştrilor, senatorilor sau deputaţilor, parlamentul ar putea putea stopa ancheta cu un aviz negativ.


Un asemenea scenariu va necesita o nouă intervenţie din partea Curţii, situaţie în care ancheta va fi suspendată până la pronunţarea deciziei. Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a explicat că decizia conducerii Senatului se bazează pe prevederile articolului 109, alineatul 2 din Constituţie, care stipulează că numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului. (Marius Vulpe)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite