Pârjol în Deltă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de hectare de mirişte din Delta Dunării au fost afectate de focul izbucnit sâmbătă după-amiază în zona localităţii Vadu. Focul din Delta Dunării a fost stins ieri, după aproape 24 de ore. Intervenţia a fost dificilă, deoarece pompierii nu au putut intra cu maşinile în zona terenului mlăştinos. 

Zeci de pompieri s-au luptat cu focul timp de aproape 24 de ore weekendul trecut în Delta Dunării. Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 16.00, în localitatea Vadu, din judeţul Constanţa. Focul s-a extins cu repeziciune din cauza vântului care a bătut cu putere sâmbătă, punând în pericol o pădure şi câteva clădiri dezafectate aparţinând unei foste ferme. Din fericire, zona mlăştinoasă era departe de plaja din Vadu şi de sat.

Sâmbătă seara, pompierii nu au putut decât să izoleze focul, nu şi să-l stingă, din cauza terenului mlăştinos. Noaptea se vorbea doar de câteva focare, însă treptat echipajele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu au mai putut face faţă, fiind aduse alte maşini de intervenţie. La ora 3.00 dimineaţa, satul Vadu a fost traversat de alte maşini de pompieri, care s-au îndreptat spre locul dezastrului. Din cauza solului mlăştinos, maşinile de intervenţie n-au putut înainta, astfel că pompierii s-au văzut nevoiţi să întindă la maximum furtunurile pentru a stinge focarele.

„A fost greu, deoarece maşinile, tractoarele au rămas împotmolite în mlaştină", a declarat primarul localităţii Corbu, Marian Gălbinaşu. Prefectura Constanţa a solicitat şi localnicilor să dea o mână de ajutor pentru stingerea incendiului, însă doar doi-trei voluntari s-au alăturat echipei de intervenţie din cauza lipsei unui echipament de protecţie adecvat.

Fumul gros se vedea duminică dimineaţă încă de la ieşirea din Năvodari, pe drumul spre Corbu. „Maşinile de pompieri au început să vină sâmbătă după-amiază una după alta. Lumea din sat nu a intrat în panică pentru că ne cunoaştem locurile", a povestit Drăguş Pantelimon, localnic. Duminică, după prânz, incendiul a fost stins. În urma lui au rămas întinderi mari pârjolite şi un miros pătrunzător. Pe plaja din Vadu, peste o sută de turişti au rămas neclintiţi, chiar dacă fumul dens acoperea sâmbătă seara şi porţiunea de plajă. „Toată noaptea a ars, flăcările erau foarte înalte. Am avut noroc că vântul şi-a schimbat direcţia", a spus Victor Smirnov, din Mureş, campat pe plaja Vadu de o săptămână.

Fauna şi flora nu au fost afectate

Incendiul nu a afectat semnificativ fauna, zona fiind una economică, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu din cadrul Comisariatului Deltei Dunării. Totodată, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării" Grigore Baboianu, a declarat că fauna nu a fost afectată. „Ne aflăm spre sfârşitul sezonului estival, când toate păsările sunt aproape adulte şi unele se pregătesc de migraţie, iar celelalte de iernat. Doar accidental este posibil să fie afectate păsările", a spus guvernatorul. În ceea ce priveşte broaştele-ţestoase şi alţi amfibieni, a mai precizat acesta, aceştia sunt protejaţi de stratul de apă care acoperă solul.

Primarul localităţii Corbu, Marian Gălbinaşu, este de părere că incendiul a fost provocat de o autoaprindere. Edilul exclude varianta incendierii stufului de către turişti, deoarece aceştia campează la aproximativ doi kilometri distanţă. Totuşi, dacă va fi descoperită o persoană responsabilă, aceasta riscă doar o amendă de maximum 500 de lei. Nu este pentru prima dată când zone din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării sunt afectate de incendii. În urmă cu trei ani, o zonă aflată în apropierea mării a luat foc. Nici până acum nu s-a aflat cauza izbucnirii incendiului.

"Toată noaptea a ars, flăcările erau foarte înalte. Am avut noroc că vântul şi-a schimbat direcţia.''
Victor Smirnov turist din Mureş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite