Pariul telefoanelor inteligente Nokia: Windows Phone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nokia 800 Sea Ray
Nokia 800 Sea Ray

Nokia, al treilea producător de smartphone-uri din lume, lansează astăzi trei noi modele de top cu sistem de operare Windows.

În ultimii ani, Nokia s-a concentrat pe dispozitive ieftine şi de business, ratând astfel startul luptei pe piaţa telefoanelor inteligente. La evenimentul anual „Nokia World", ce se va desfăşura astăzi la Londra, finlandezii vor să lanseze trei noi gadgeturi: Nokia 800 (Sea Ray), Nokia Ace şi Nokia Sabre. Toate cele trei dispozitive sunt smartphone-uri care folosesc, pentru prima oară pentru Nokia, un sistem de operare Windows Phone.

În februarie, finlandezii au renunţat la propriul lor sistem de operare, Symbian, care nu a reuşit să ţină pasul cu iOS de la Apple şi cu Android de la Google. Preluarea şefiei Nokia de către Stephen Elop, fost director de divizie la Microsoft, a înclinat balanţa în favoarea sistemului de operare Windows Phone. Conştient că nu poate intra pe piaţa Android, deja ocupată de Samsung, HTC şi Motorola, Elop a decis revigorarea Nokia, declarând pentru „The Guardian" că „nici măcar nu ne luptăm cu Apple şi Google cu armele potrivite". „Rivalii chinezi scot noi dispozitive într-un timp în care noi lustruim o prezentare PowerPoint", mai spunea el.

Poziţionare diversă

Cele trei telefoane lansate astăzi ar putea ajunge în magazine la mijlocul lunii noiembrie. Primul dintre ele, Nokia 800, este un smartphone care seamănă cu Nokia N9, lansat anul acesta. Gadgetul va avea un ecran de 3,7 inci şi o cameră foto de 8 megapixeli. Modelul Sabre va avea, conform datelor oferite de site-urile de specialitate, un ecran de 3,5 inci, înconjurat de o carcasă albă şi o cameră foto de 5 megapixeli. Aceste caracteristici îl încadrează în categoria lui iPhone, cu care va lupta direct. Cu toate acestea, rezoluţia ecranului de 800x480 de pixeli va fi principalul dezavantaj al Nokia. Asemănătoare modelului Samsung Galaxy S II, aceasta este inferioară rezoluţiei de 640x960 de pixeli de pe iPhone 4S.

În schimb, Nokia Ace va fi un model destinat utilizatorilor business, având o tastatură completă, plasată sub ecran şi accesibilă printr-un slide. Cu toate acestea, telefonul va avea un ecran mare, de 4,3 inci. Astfel, deşi poate fi încadrat în categoria modelelor BlackBerry, telefonul s-ar putea lupta cu Samsung Stratos-phere, un model prezentat la începutul acestei luni şi care are un ecran de 4 inci. În privinţa conexiunii de internet, Nokia nu sare peste medie, oferind pentru modelele 800 şi Sabre o viteză de 14,4 Mbps. Doar modelul Ace urmează să ofere 21 Mbps, ca smartphone-urile de top.

Posibil câştig pentru Microsoft

Specialiştii au păreri împărţite. Majoritatea spun că Nokia a venit prea târziu cu telefoanele dotate cu Windows. Cu toate acestea, cei care au pus mâna pe noile aparate s-au declarat mulţumiţi. Astfel, conform reprezentanţilor operatorului de telefonie mobilă Deutsche Telekom, citaţi de „German Business Week", „dispozitivul este caracterizat de un design atrăgător şi o calitate excelentă".

În plus, şeful Freenet, unul dintre distribuitorii Nokia pe piaţa germană, a afirmat că „Nokia porneşte cu aceste telefoane de unde a plecat înainte de criză, oferind dispozitive de top în privinţa calităţii, designului şi funcţionalităţii". Acordul cu Microsoft poate însemna pe termen lung un câştig pentru ambii parteneri. Conform Bloomberg, introducerea Windows pe Nokia va ridica cota de piaţă a acestuia în Europa de Vest la 12,3%.

"Rivalii chinezi scot noi dispozitive într-timp în care noi lustruim o prezentare PowerPoint.''

Stephen Elop  CEO Nokia

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite