Parisul declară război încălzirii planetei şi vrea să fie un vârf de lance european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii oraşului Paris au pus la punct un plan complex ce urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor ambientale tipice unei metropole europene. Până în 2020, emisiile de bioxid de carbon se vor

Edilii oraşului Paris au pus la punct un plan complex ce urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor ambientale tipice unei metropole europene. Până în 2020, emisiile de bioxid de carbon se vor reduce cu 30% faţă de nivelul din 2004, iar parcul auto municipal va suferi transformări însemnate.

"Planul pentru climă" elaborat de autorităţile pariziene prevede, printre altele, folosirea biocarburanţilor pentru mijloacele de transport în comun, ca şi autovehicule "hibride", al căror consum energetic să fie mult diminuat.

La scara teritoriului parizian (incluzând locuinţe şi întreprinderi), obiectivul principal este reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră cu 30% faţă de anul 2004, un angajament îndrăzneţ, dacă se ţine cont de faptul că Uniunea Europeană şi-a propus un procent de "numai" 20%.

"Planul oraşului Paris de luptă împotriva dereglărilor climatice", după cum a fost numit, va fi luat în discuţie de către Consiliul municipal la începutul lunii octombrie. El se înscrie în cadrul mai amplu al unui "plan-climat" naţional, elaborat în 2004.

"Plan Marshall" pentru clădirile vechi

Conform proiectului, din punct de vedere energetic, toate construcţiile noi trebuie să respecte o normă de 50kWh pe an, pe metru pătrat, pentru încălzire şi apă caldă.

Pentru clădirile vechi, norma este de 80kWh, fiind prevăzută, de asemenea, renovarea termică a peste 3.000 de echipamente şi puncte termice publice. Dat fiind că 85% din clădirile Parisului au fost construite înainte de 1975, pentru acestea a fost conceput un adevărat "plan Marshall", care prevede renovarea, până în anul 2020, a unui sfert din "parcul social", adică a peste 55.000 de locuinţe sociale "energivore".

Pentru cele 100.000 de imobile private care trebuie reabilitate până în 2050, este prevăzut un ritm de 100 de imobile pe an, la transformarea cărora vor participa şi proprietarii, lucrările de izolare fiind subvenţionate de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite