Părinţii români fac educaţie cu bâta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care partenerii trăiesc fără acte este în creştere, mai ales în mediul rural, iar, ca o tradiţie în această parte a Europei, bărbatul este cel care părăseşte căminul. Practica

care partenerii trăiesc fără acte este în creştere, mai ales în mediul rural, iar, ca o tradiţie în această parte a Europei, bărbatul este cel care părăseşte căminul. Practica înfăşatului, care dăunează dezvoltării fizice şi psihice a copilului, metodă la care ţările dezvoltate au renunţat de mult, este prezentă la noi în proporţie de 65 la sută.

"Dacă nu asculţi, mănânci bătaie"
Educaţia pe care părinţii o oferă copiilor lasă mult de dorit. Românii continuă să-şi educe copiii pe sistemul "dacă nu asculţi, mănânci bătaie". În lipsa comunicării, copilul ascultă de frică, arată studiul UNICEF. Peste jumătate din părinţi îşi pun copiii să muncească încă de la vârste fragede: copii între 3 şi 5 ani ajută în casă, în grădină, au grijă de animale, le duc la păscut, cară apă sau au grijă de fraţii mai mici. Există şi un procent de 3 la sută din copii care ajută la muncile câmpului.

Românii aplică metode învechite de îngrijire a copiilor
Peste 65 la sută din români încă mai folosesc metoda înfăşatului, în locul scutecelor de unică folosinţă, deşi s-a demonstrat că este o metodă învechită, care afectează fizic şi psihic dezvoltarea copilului. ţările dezvoltate au renunţat demult la această metodă. "Trebuie să luptăm cu mentalitatea învechită prin care copilul este mai ferit de îmbolnăviri prin înfăşat", a declarat Martha Iliescu, preşedintele Fundaţiei "Copii Noştri". Numai 2,5 la sută din părinţi au motivat folosirea înfăşatului din lipsa de bani pentru scutece, în timp ce peste 40 la sută susţin că această metodă este mai bună pentru copil. Este aproape imposibil să vorbim despre igienă din moment ce peste 40 la sută din familii beneficiază de surse sigure de apă, îmbuteliată sau din sistemul public de alimentare. Mai mult, aproape jumătate din părinţi nu au habar despre importanţa igienei individualizate în funcţie de sexul copilului.

Părinţii trebuie instruiţi
Când copiii lor sunt bolnavi, părinţii administrează tratamente, între care şi antibiotice, fără să consulte un medic. Aceste tratamente inadecvate pot agrava starea de sănătate a copilului, pot duce la confundarea bolilor sau pot reduce capacitatea de apărare a organismului. Peste 17 la sută din români nu ştiu care sunt scopurile vaccinărilor şi le confundă cu alte tratamente care previn rahitismul sau anemia. "Sistemul Sanitar trebuie să găsească metode de informare a părinţilor în legătură cu sănătatea şi nutriţia copilului", a declarat Carmen Anghelescu, coordonator de programe la "Step by Step", care a mai adăugat că "studiul nu va căpăta valoare decât în momentul în care se va materializa în măsuri".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite