Părinţii sunt chemaţi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că astăzi începe şcoala, specialiştii în sănătate publică recomandă părinţilor şi profesorilor să se prezinte la cabinetele medicale cu copiii care au simptome de viroze

Pentru că astăzi începe şcoala, specialiştii în sănătate publică recomandă părinţilor şi profesorilor să se prezinte la cabinetele medicale cu copiii care au simptome de viroze respiratorii şi răceli uşoare. Anul acesta, odată cu începerea cursurilor, triajul epidemiologic se va realiza în special pentru depistarea afecţiunilor respiratorii. Medicii de familie din judeţele cu focare de gripă aviară supraveghează în continuare populaţia din aceste zone. Până în prezent au fost vaccinate antigripal aproximativ 1,8 milioane de persoane. Un milion dintre acestea au fost vaccinate antigripal gratuit în cadrul programului Ministerului Sănătăţii, iar 800.000 au cumpărat vaccinul din farmacii.

Recomandări generale
Autorităţile au interzis persoanelor care călătoresc în afara graniţelor să scoată sau să introducă animale şi păsări din şi în ţară. Pentru a micşora sau a elimina posibilitatea infecţiei cu virusul aviar, autorităţile au făcut o serie de recomandări celor care călătoresc în zone unde s-au înregistrat cazuri de gripă:
] să evite contactul cu păsări (pui, găini, raţe, gâşte, porumbei, prepeliţe) sau orice alte păsări sălbatice;
] să evite zonele în care păsările infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, precum păsările din curţi şi din ferme şi păsările din pieţele de păsări vii;
] să nu consume produse din carne de păsăre neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la acestea;
] să nu călătorească în timp ce sunt bolnavi şi să-şi limiteze contactul cu alte persoane cât de mult posibil, pentru a preveni răspândirea oricărei boli infecţioase.

Igienă obligatorie
le mai importante practici preventive este spălatul pe mâini, cu atenţie şi frecvent, folosind apă şi săpun, pentru a îndepărta potenţialele surse de infecţie de pe piele. Când nu există săpun la dispoziţie şi mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru ştergerea mâinilor.

Prepararea hranei
] separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folosiţi acelaşi cuţit pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat;
] spălaţi-vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi celor prelucrate termic;
] nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată;
] toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Gălbenuşurile de ou nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de căldură, temperatura pentru prelucrarea cărnii de pasăre trebuie să fie mai mare de 70

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite