Părinţii lui Macovei rămân fără vilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte a acceptat cererea de revizuire a controversatei sentinţe date de aceeaşi instanţă pe când Monica Macovei era ministru La doar câteva zile de la eliminarea PD de la

Înalta Curte a acceptat cererea de revizuire a controversatei sentinţe date de aceeaşi instanţă pe când Monica Macovei era ministru

La doar câteva zile de la eliminarea PD de la guvernare, judecătorii instanţei supreme au decis că părinţii fostului ministru al justiţiei Monica Macovei nu pot fi proprietarii imobilului din strada Ioanid. Aceeaşi instanţă a avut însă altă opinie în mandatul lui Macovei când, printr-o "manevră" de hocus-pocus, a dat câştig de cauză părinţilor ex-ministrului. Nebunia din justiţie continuă cu propunerea ministrului Tudor Chiuariu de al schimba din funcţie pe procurorul-şef din cadrul DNA, Doru Ţuluş.

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă a admis cererea de revizuire făcută de Ana Maria Petrini şi a stabilit că este proprietara imobilului revendicat din strada Ioanid. Revizuirea a fost făcută împotriva unei sentinţe irevocabile a aceleiaşi instanţe, care a dat câştig de cauză părinţilor fostului ministru al justiţiei. Dosarul "Casa părinţilor Monicăi Macovei" a fost soluţionat luna trecută, după şapte ani de procese. O anchetă penală soluţionată cu neînceperea urmăririi penale la Parchetul General şi una disciplinară la CSM. "Mi s-a făcut, în sfârşit, dreptate", ne-a mărturisit Ana Maria Petrini.

Avocatul Nicolae Rădulescu Botică ne-a declarat că în cererea de revizuire a explicat judecătorilor concluziile anchetei CSM, care au relevat că, la judecarea cauzei, preşedintele Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală, Dan Cornoiu, şi preşedinta Completului 2, Luana Stancu, "contrar tuturor regulilor şi deontologiei profesiei de magistrat, au schimbat completul care urma să judece cauza".

"Nu ştiu ce va face doamna Petrini cu imobilul. Având în vedere că este în etate, i-am recomandat să-l vândă", a conchis avocatul. Ana Maria Petrini arată în cererea de revizuire că dreptul său la un proces echitabil a fost "călcat în picioare de interesele meschine ale celor doi magistraţi".

Un dosar, două sentinţe contrare

Avocatul Petre P. Petrini a cumpărat imobilul din Intrarea Ioanid în 1940. După venirea comuniştilor la putere, avocatul a fost exclus din Barou, iar casa a fost naţionalizată în 1950. Imobilul a fost preluat de stat, prin intermediul SC "Apolodor" SA, proprietarii transformându-se, fără voia lor, în chiriaşi. După moartea tatălui, în 1972, Ana Maria Petrini face un schimb de locuinţă cu familia Gherghescu, părinţii Monicăi Macovei, care stăteau pe Splaiul Independenţei într-un alt imobil naţionalizat. Ambii chiriaşi depun cerere de cumpărare a imobilelor în care stăteau cu chirie: Petrini, în anul 1973, iar Gherghescu, în 1996. În 1996, Ana Maria Petrini notifică în zadar SC "Apolodor" SA faptul că este "proprietara de drept" a imobilului din Ioanid şi cere să nu fie înstrăinat. În 2001, "Apolodor" comunică familiei Petrini că nu s-a înregistrat notificarea şi că respectivul apartament a fost cumpărat de Vasile Gherghescu, tatăl Monicăi Macovei.

În 2002, Tribunalul Bucureşti a constatat că Ana Maria Petrini este proprietara imobilului. Doi ani mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat această sentinţă. În septembrie 2005, contrar aşteptărilor, un complet de trei judecători, condus de Luana Stancu, admite apelurile familiilor Popa şi Gherghescu, şi arată că acestea au dat dovadă de "bună credinţă" când au încheiat actele de vânzare-cumpărare. "Reclamanta, în continuare, poate solicita despăgubirile statului, chiar adresându-se CEDO. Nu au relevanţă notificările făcute de reclamantă, deoarece aceasta avea dreptul numai la despăgubiri", se arată în sentinţa semnată de cei trei judecători.

Când a fost justiţia dreaptă?

După izbucnirea scandalului, CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Dan Cornoiu, care însă a câştigat dreptul de a profesa în instanţă. El a pierdut însă şefia Secţiei Civile de la instanţa supremă. Preşedinta completului, Luana Stancu, cea care a dat absolut scandalos câştig de cauză părinţilor Monicăi Macovei, nu a suportat, în schimb, nicio consecinţă, ea pensionându-se în scurt timp de la ispravă. Trebuie spus că România este campioană la CEDO cu numărul de dosare înregistrate privind retrocedările caselor naţionalizate, mulţi foşti proprietari având câştig de cauză la Curtea de la Strasbourg în astfel de procese. Se ridică astfel întrebarea: când a fost justiţia dreaptă şi de ce, în timp ce Monica Macovei ocupa fotoliul de ministru, judecătorii au schimbat ca prin minune o sentinţă?

Respinge excepţia inadmisibilităţii. Admite cererea de revizuire. Schimbă în tot decizia în sensul că respinge ca nefondate recursurile declarate. Obligă intimaţii la 510 lei cheltuieli de judecată. Irevocabilă.
Extras din Decizia nr. 3326/ 24.04.2007

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite