Parinti si bunici in banca-patra, randul de la geam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costica Busuioc e in clasa a VI-a la 43 de ani

La 27 de ani, Irina Nastasa e in clasa a saptea. E plina de viata, isteata si stie ce vrea. Provine dintr-o familie numeroasa, cu sapte copii. Ea, fiind mai mare, a fost nevoita sa abandoneze scoala ca sa aiba grija de fratii mai mici. La 15 ani avea serviciu si muncea de dimineata pana seara. S-a casatorit si acum are doua fetite: una de un an si opt luni, cealalta in clasa a II-a. "Mie mi-a placut scoala de mica, spune Irina. Dar n-am putut sa ma tin de ea. Acum am o a doua sansa si nu vreau sa dau gres! Fetita mea face scoala de muzica, e la clasa de vioara. O vad cum desluseste partiturile cu note muzicale si mi se pare ca e atat de desteapta! Sunt foarte mandra de ea si din cauza asta as vrea sa n-o dezamagesc niciodata. Nu vreau sa-i fie rusine cu mine ca n-am fost la scoala. Dupa ce termin clasa a opta o sa dau mai departe. Nu ma las!"...
Frecventa redusa - a doua sansa
Nu toata lumea are, la maturitate, nostalgia anilor de scoala, cu nazbatii, jocuri, prima nota de 4, biletele de dragoste, primul 10 si coronita de la sfarsitul anului. La ora actuala exista oameni maturi care, in urma cu 10 si chiar 20 de ani, au abandonat scoala in clasele primare. Unii dintre ei n-au mai vrut sa continue pentru ca nu le-a placut sa invete, altii s-au imbolnavit ori, pur si simplu, au fost dati la munca de mici. "Lasa, mama, ca merge si asa!", li s-a spus atunci, si ei au crezut. A venit insa vremea cand si-au dat seama ca trebuie sa-si termine studiile daca vor sa obtina un post, fie si de maturator. Neaparat le trebuie opt clase daca vor carnet de sofer. Unii, pana in 18 ani, fac scoala pentru alocatia de 225.000 de lei pe luna. A doua sansa pentru toti este scoala la "frecventa redusa". Dintre scolarii batrani, doar jumatate reusesc sa duca la capat cele 8 clase, aflam de la directorul Scolii 175, Cristina Mainea. Ceilalti abandoneaza din nou sau nu trec clasa. Extrem de putini merg mai departe, la liceu. Temele elevilor de la "f.r." sunt asemanatoare cu cele ale copiilor de 10-11 ani, conform programei scolare in vigoare. Ei fac cursuri ajutatoare cateva saptamani pe an, cand sunt invitati sa stea in aceleasi clase cu copiii de la zi. Urmeaza apoi evaluarea. Elevii de la "f.r." dau teze, lucrari de control, raspund la oral. in Bucuresti exista in fiecare sector scoli si licee care primesc elevi pentru completarea studiilor. La Scoala nr. 175 sunt inscrisi la "f.r." 340 de elevi, cu varste variind intre 15 si 43 de ani. Cativa au realizat ca scoala este importanta pentru educatia lor si chiar vin cu placere sa invete. Cei trecuti de 35 de ani se cam jeneaza sa recunoasca faptul ca sunt elevi intr-a cincea sau a sasea. Au copii maricei, unii urmeaza poate chiar aceeasi clasa cu parintii, dar... la zi. De multe ori isi fac temele impreuna.
Veteranul scolii are 43 de ani si o nepotica de 6 luni
Adrian Cretu este in clasa a V-a, tot la "f.r.". Are 18 ani, dar nu-i dai, pentru ca pare un copilandru. Din cauza problemelor de sanatate a intrerupt studiile, in urma cu zece ani. Un caine l-a muscat de fata si baiatul s-a speriat ingrozitor de tare. A intrat in coma, apoi a facut diabet. Au urmat ani de suferinta pe patul spitalului. "Eu am fost si la alta scoala inainte, dar acolo aveam colegi rai, care ma bateau. Ziceau ca sunt handicapat, mereu ma jigneau. Asa ca m-am mutat la scoala asta, unde imi place mult. Dupa ce o sa termin clasa a opta, vreau sa dau mai departe, pentru ca imi place sa invat. Cea mai iubita materie e matematica!" Costica Busuioc este un veteran al gimnaziului. Are 43 de ani, cinci copii si... o nepotica de sase luni. Viata lui? Roman adevarat. Munceste de la 13 ani, pentru ca tatal lui a murit si el a ramas stalpul casei, alaturi de mama si cei sase frati. A intrerupt si el scoala. Timpul a trecut si Costica a crescut. S-a insurat si au urmat apoi copiii. I-a crescut cu greu, cu sacrificii, a rabdat de foame ca sa aiba ce manca ei. Dar acum lucrurile s-au mai limpezit. E angajat la o firma de paza si protectie. Simte nevoia de a invata si nu vrea sa fie mai prejos decat altii. E in clasa a sasea. "De ce sa-mi fie rusine ca ma duc la scoala? E ceva rau in asta? Nu cred! Scoala nu poate decat sa ajute omul. Eu sunt foarte bucuros si multumit in sufletul meu ca am ocazia sa-mi completez studiile."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite