Parintele monedei europene, Wim Duisenberg, a incetat din viata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), Wim Duisenberg, a fost gasit mort, duminica, in piscina casei sale de vacanta din sudul Frantei. "A decedat din cauza unui atac de cord", a

Fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), Wim Duisenberg, a fost gasit mort, duminica, in piscina casei sale de vacanta din sudul Frantei. "A decedat din cauza unui atac de cord", a declarat procurorul Jean-Francois Sampieri. "Implicarea unei maini criminale este absolut exclusa", a adaugat acesta. Wim Duisenberg, care implinise pe 9 iulie varsta de 70 de ani, ramane in istoria UE drept primul presedinte al BCE, institutie infiintata in 1998. Sub conducerea lui, proiectul european al secolului, acela de a avea o moneda unica in Uniune, a devenit realitate: s-a creat un sistem unitar de banci centrale si a fost adoptata o politica monetara europeana comuna. Cariera fostului presedinte al BCE, cunoscut drept un excelent expert in domeniul finantelor, a atins momentul gloriei in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie 2002, cand Euro a fost introdus ca moneda de schimb in cele douasprezece state membre, atunci, ale UE. Duisenberg, care in tara sa natala - Olanda, a detinut functia de ministru al Finantelor si apoi pe cea de presedinte al Bancii Nationale olandeze, s-a retras din activitate in urma cu doi ani.

EURO - Moneda unica europeana
l A intrat in circulatie la 1 ianuarie 2002
l A inlocuit monedele nationale din Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda si Grecia.
l Exista sapte cupiuri/bancnote cu valori nominale de 5, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 euro
l Exista opt monede cu valori nominale de 1, 2, 5, 10, 20, 50 de cent si 1, 2 euro
Simbolul Euro:
- Inspirat de grecescul Epsilon, aminteste de antichitate, ca leagan al civilizatiei europene. In acelasi timp, reprezinta si prima litera a cuvantului "Europa". Cele doua linii orizontale arata stabilitatea Euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite