Parcurile, învinse de interese imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haosul urbanistic se vede în Timişoara, din Piaţa Operei, până în cartierele rezidenţiale, de la periferie Atacul asupra zonelor verzi este principala problemă a oraşului, spun

Haosul urbanistic se vede în Timişoara, din Piaţa Operei, până în cartierele rezidenţiale, de la periferie

Atacul asupra zonelor verzi este principala problemă a oraşului, spun specialiştii în urbanism. Adrian Ionaşiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Timişoara, spune că totul pleacă de la lipsa de respect a administraţiei timişorene pentru zonele verzi.

"Totul pleacă de la faptul că Primăria Timişoara vede parcurile ca pe nişte spaţii virane, bune de construit", spune arhitectul Ionaşiu. În Parcul Copiilor, administraţia locală intenţionează să construiască un sediu administrativ, locuri pentru cafenele, cofetării şi chiar o minidiscotecă pentru copii.

Viceprimarul Adrian Orza spune că nu e vorba despre clădiri mari, care să fure din spaţiul verde actual. În această zonă verde însă nu a existat niciodată vreo clădire, ci doar mici chioşcuri care nu au fundaţie şi pentru care nu s-au tăiat copaci.

Ciopârţesc toate parcurile

Prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a decis să atace în contencios administrativ acest proiect. "Parcul Copiilor se doreşte a fi concesionat pe 25 de ani unei firme. Sub masca unei dezvoltări pentru un parc pentru copii, se doreşte profit pentru o anumită firmă", declară prefectul de Timiş. "Parcul Copiilor este o mare măgărie produsă pe vremea lui Ceauşescu.

Acest parc a fost făcut pentru a bloca accesul pe malul Begăi la Hotel Internaţional, care era casa lui Ceauşescu înainte de 1989. Funcţiona ca tampon între oraş şi casa lui Ceauşescu", explică arhitectul Ionaşiu. Un alt parc în care sunt prevăzute construcţii "pentru modernizare" este Parcul Botanic.

Primăria vrea să amenajeze aici sere, un sediu administrativ şi grupuri sanitare. Parcul Central este şi el vizat de un proiect care presupune construirea unui bazin olimpic. În primul mandat al actualului primar, Gheorghe Ciuhandu, s-a construit un hotel şi un sediu de regie locală în Parcul Poporului. În 2005, un sfert din Parcul Pădurice Giroc a devenit şantier, aici ridicându-se un centru religios neoprotestant.

Zonele de case, distruse de oportunişti imobiliari

În primăvara anului 2007, Consiliul Local Timişoara a aprobat o hotărâre, HCL 140, care permite construirea de locuinţe colective, cu regim de înălţime care depăşeşte nivelul zonei cu două etaje. Ulterior, în zonele de case din oraş au apărut blocuri cu două etaje şi mansardă, spre disperarea proprietarilor de case. Aceştia au înfiinţat o asociaţie care a dat în judecată primăria, pentru că s-a încălcat Planul Urbanistic General. HCL 140, din 2007, a fost atacată de Prefectura Timiş.

"Mergem cu acţiunea legală împotriva HCL 140 până la CEDO dacă este cazul pentru că ni se aduc grave prejudicii", spune Rodica Militaru, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor din Zonele de Case. Oamenii spun că după apariţia blocurilor nu mai face faţă infrastructura. Canalizarea este suprasolicitată, străzile sunt pline cu maşini.

Şandrama în Piaţa Operei

Emblematic pentru haosul din Timişoara este cazul unei construcţii edificată în Piaţa Operei. O hală din bârne de oţel şi sticlă acoperă două dintre intrările în pasajul subteran din faţa Operei. Construcţia acoperă însă şi vederea asupra Operei din Piaţa Huniade.

Iniţial, primarul Ciuhandu a refuzat să autorizeze proiectul, emiţând chiar şi o dispoziţie de demolare. Apoi s-a răzgândit. În noiembrie 2006 a semnat o autorizaţie de construcţie intitulată "Amenajare intrare şi refacere toalete", în condiţiile în care la faţa locului s-a edificat ditamai coşmelia. În 2007, primarul a prelungit autorizaţia pentru construcţia în care va funcţiona un restaurant.

Reprezentanţii firmei care va exploata spaţiul spun că se va mai ridica o hală pe cealaltă parte a pieţei, pentru a fi acoperite şi celelalte două scări de acces în Pasaj. Proiectului nu i-a căzut victimă doar centrul oraşului, ci şi fostul arhitect-şef Radu Radoslav, care a demisionat din funcţie după ce primarul a autorizat ceea ce va rămâne în istorie cea mai complexă amenajare a unei toalete din Banat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite