Parcul Påmântului, cu bani aduna¡i pe eBay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Earthpark va cuprinde păduri, lacuri, laboratoare ştiinţifice şi un imens acvariu. Anunţat cu mare tam-tam în cadrul Iniţiativei Globale 2007 de fostul preşedinte american Bill Clinton,

Earthpark va cuprinde păduri, lacuri, laboratoare ştiinţifice şi un imens acvariu.

Anunţat cu mare tam-tam în cadrul Iniţiativei Globale 2007 de fostul preşedinte american Bill Clinton, parcul din Iowa urmează să devină cel mai mare centru ştiinţific, literar şi ecologic al Statelor Unite. Aflat deocamdată în stadiul de proiect, aşa-numitul Earthpark (în traducere: Parcul Pământului) va fi finanţat din donaţii şi colectă publică, pe internet, data de inaugurare fiind Ziua Pământului din anul 2011.

Compania Maxon Holdings LLC, unul dintre liderii americani ai producţiei de energie din surse regenerabile, s-a înscris deja pe lista celor care vor dona fonduri serioase acestui megaparc. Maxon a anunţat ieri că va investi 10 milioane de dolari şi va oferi asistenţă tehnică gratuită pentru toate proiectele ecologice din Earthpark.

Educaţia, principala ţintă

La prezentarea proiectului, Bill Clinton a spus că Earthpark are două ţinte: educaţia tinerei generaţii şi protejarea mediului ambiant.

Între ele, educaţia tinerilor este pe primul loc şi principalele investiţii vor fi cele câteva zeci de laboratoare în care copiii vor putea asista gratuit la experimentarea tuturor principiilor de bază ale ştiinţelor cunoscute de om. Tot aici, tinerii vor fi îndemnaţi să citească şi vor avea loc lecturi în aer liber, sub directa îndrumare a marilor scriitori contemporani.

Nimic nu va lipsi. Vor fi păduri, păşuni cu animale domestice, ferme de cai, de struţi sau cu păsări de casă, un imens acvariu cu apă sărată şi câteva cu apă dulce, lacuri şi râuri ce vor putea fi vizitate prin tuneluri transparente, pe dedesubt.

Viaţa ecologică e posibilă

Al doilea ţel al organizatorilor este conceperea unui ambient ecologic care să dovedească, pe viu, cum se pot folosi tehnologiile verzi, astfel încât oamenii să nu mai polueze planeta. Din acest motiv, încă din faza de construcţie, toate facilităţile ce vor fi construite vor fi astfel realizate încât poluarea totală să fie zero. Compania eBay va folosi serviciul Giving Works în beneficiul acestui proiect, oferind posibilitatea ca orice persoană, de oriunde de pe glob, să doneze bani pentru finalizarea parcului.

Tot în incinta parcului, chiar pe malul Lacului Red Rock, va fi construit şi un hotel "verde", unde vor putea locui vizitatorii. La margine vor exista nenumărate magazine, astfel încât Earthpark va fi un soi de miniplanetă independentă, care îşi va produce singură energia şi unde oamenii pot trăi, măcar pentru câteva zile, complet ecologic.

Întregul parc va putea fi vizitat şi on-line, prin internet, şi se estimează că va avea cel puţin un milion de vizitatori pe zi.

Ecosisteme viabile

Premiera absolută o reprezintă însă crearea unor ecosisteme viabile, prin "implantarea" a nu mai puţin de 1.000 de specii de plante şi animale mici, aduse din întreaga lume. Angajaţii care vor deservi Earthpark vor prezenta grupurilor de vizitatori, ca la muzeu, fiecare ecosistem în parte şi ce poate face omul pentru a-l proteja. Specialiştii vor demonstra cum se face o instalaţie de producere a curentului cu ajutorul unei turbine eoliene sau doar cu un panou solar, plasat în curte. Totul va fi funcţional şi turiştii vor vedea cu ochii lor ce trebuie să facem, concret, pentru a ne salva planeta.

Pe toate computerele din parc, care vor fi în jur de 100.000, se vor putea downloda materiale ştiinţifice, prospecte şi proiecte ecologice pentru orice: pentru construcţia unei case ecologice, pentru salvarea unei păduri sau doar pentru salvarea broscuţelor de pe o pajişte. Compania Townsend Vision a început să producă filmele educative şi programele documentare necesare omului pentru a putea face faţă problemelor secolului XXI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite