"Parcul Câinilor" va ajunge cartier de vile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O zonă verde din cartierul Titan, retrocedată, în 2002, de primarul Traian Băsescu, se va transforma în ansamblu rezidenţial Parcul Codrii Neamţului din sectorul 3 al Capitalei,

O zonă verde din cartierul Titan, retrocedată, în 2002, de primarul Traian Băsescu, se va transforma în ansamblu rezidenţial

Parcul Codrii Neamţului din sectorul 3 al Capitalei, cunoscut şi sub numele de "Parcul Câinilor", a fost restituit în baza Legii 10, bucată cu bucată, şi parcelat în 106 loturi. În 2005, Primăria Capitalei a declarat terenul drept construibil. Cei 72.000 de metri pătraţi de verdeaţă vor fi acoperiţi de betoane.

Traian Băsescu, în calitate de primar general, a retrocedat parcul în 2002. Proprietarii l-au vândut imediat. Fără a da prea multă importanţă documentelor cadastrale, atât Primăria Capitalei, cât şi cea a Sectorului 3 au încercat, încă din 2001, să transforme zona verde în cartier de locuinţe.

"Parcul Câinilor", cartier ANL

Consiliul General al Capitalei a pus gând rău parcului din zona Codrii Neamţului încă de acum şase ani. Atunci, edilii au transferat două dintre cele 7,2 hectare ale parcului Primăriei Sectorului 3 pentru construirea unui cartier ANL. Acţiunea se făcea în baza unui memoriu al primarului sectorului 3 din 2001, Eugen Pleşca. Secretarul general al Primăriei Capitalei din acea perioadă, Anton Parlagi, a refuzat să semneze Hotărârea 238 din 2001, deoarece "Consiliul Local al Sectorului 3 nu poate exercita o atribuţie a Consiliului General", şi anume cea de administrare a terenului. Opinia secretarului nu a fost luată în seamă, iar peste o jumătate de an, Consiliul Local al Sectorului 3 dă în folosinţă gratuită către ANL cele două hectare din "Parcul Câinilor".

Locuitorii zonei vor parcul înapoi

Oamenii care au ajutat la amenajarea parcului, după cutremurul din 1977, nu vor să audă de construcţia unor vile pe spaţiul verde îngrijit chiar de ei. "Fiul meu era elev la Liceul de Chimie şi era adus duminicile la muncă patriotică", ne spune Viorel, un domn de 68 de ani. Alţi oameni au alte amintiri. "Noi am botezat spaţiul ăsta <> , pentru că ieşim cu animalele.

La solicitarea noastră au adus iluminat public pe alei", ne spune o femeie de 45 de ani. Mai mulţi oameni din zonă au fost în audienţe atât la edilii Capitalei, cât şi la cei ai sectorului, însă soarta parcului era pecetluită, în urma dispoziţiilor de retrocedare semnate de Traian Băsescu. Proprietarii terenurilor obţinute în parc nu au stat cu mâinile în sân. În 2005, în septembrie, Direcţia de Protecţie a Mediului din Primăria Capitalei emite Adresa 1.120 prin care proprietarii sunt înştiinţaţi că "terenul este liber de construcţii, fiind amenajat cu alei pietonale şi zonă verde". Adresa conţine trei pagini, în care sunt inventariaţi aproximativ 100 de arbori şi mai multe plante ornamentale.

Liber la construcţie pe spaţiul verde

În 2006, Consiliul General dă lovitura de graţie şi aprobă Planul Urbanistic Zonal pentru aleea Codrii Neamţului, adică ansamblu rezidenţial, cu locuinţe individuale, cu un regim de înălţime de până la două etaje. Surse din Consiliul General spun că planul urbanistic zonal ar putea fi modificat în viitor. În vecinătatea parcului, în 2006, primarul Videanu de această dată retrocedează şi el un teren viran pe care a început, deja, construcţia unor blocuri cu 10 etaje. Dată fiind noua arhitectură a zonei, proprietarii terenurilor din parc ar putea cere şi ei dreptul de a construi clădiri mai înalte.

Băsescu a stricat planurile de la sectorul 3

ANL nu s-a bucurat de cadoul sectorului 3, pentru că, în data de 12.07.2002, primarul general Traian Băsescu semnează dispoziţiile 422 şi 437 prin care atribuie parcul unor persoane fizice care au revendicat terenul în baza Legii 10 din 2001. În total, vreo şapte hectare. Terenurile retrocedate de Băsescu nu aveau număr poştal, planurile cadastrale iniţiale, din anii `80, suprafaţa respectivă fiind înregistrată ca parc. Ulterior, proprietarii au obţinut şi numere poştale, 1-3, respectiv 5-7, pe aleea Codrii Neamţului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite