La Parchet, înainte marş!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

schimb dintre Statul Major al Forţelor Terestre şi firma Tofan Grup. Afacerea s-a derulat între 2000 şi 2004, atunci când la conducerea SMTF era generalul Bădălan, şi a vizat trocul

schimb dintre Statul Major al Forţelor Terestre şi firma Tofan Grup. Afacerea s-a derulat între 2000 şi 2004, atunci când la conducerea SMTF era generalul Bădălan, şi a vizat trocul autovehicule uzate contra anvelope. De parcă nu ar fi de ajuns că şefii armatei sunt urmăriţi penal, conflictul dintre Atanasiu şi Bădălan ia amploare. Joi seara, ministrul a încercat să dea o ultimă lovitură "taberei generalilor", aruncând în cârca lui Eugen Bădălan, şeful Statului Major General, responsabilitatea trimiterii controversatei telegrame privind retragerea către ataşaţii militari. Ministrul a declarat că "prima telegramă, care a scandalizat lumea", ar fi creaţia generalului Eugen Bădălan, în timp ce a doua ar fi plecat din ţară cu acordul şefului Direcţiei de Informaţii Militare (DIM). În versiunea Atanasiu, ambele telegrame îi informau pe ataşaţi că decizia retragerii trupelor din Irak aparţine PNL-ului. Ministrul a mai spus că, deşi se trimit 7.000 de telegrame pe săptămână în MApN, niciuna dintre ele nu pleacă fără acceptul şefului DIM, care poate decide sau nu trimiterea fiecăreia. Indirect, Atanasiu a lăsat să se înţeleagă că întreg scandalul telegramelor este o făcătură a generalilor din sistemul militar, în timp ce el este o victimă colaterală.

Procedura contrazice versiunea ministerială
Scriptele din regulamentul intern al MApN nu permit însă ca un singur purtător de stele pe umăr, fie el chiar şi Eugen Bădălan, să trimită de capul său o telegramă. Unul dintre foştii şefi ai Direcţiei de Informaţii a Armatei a vorbit în exclusivitate pentru Adevărul despre procedura trimiterii de ordine şi telegrame informative către ataşaţii militari.
Fiecare dintre cele 7.000 de astfel de hârtii trebuie să primească avizul şefului DIM sau al locţiitorului acestuia. Există însă două tipuri de telegrame: cele trimise de DIM către oamenii săi din teritoriu şi cele aşa-zise "externe", adică mesajele venite de la alte structuri către ataşaţi. În ultima categorie intră şi cele două, despre care a făcut vorbire ministrul.
Orice telegramă "externă" trebuie să primească avizul a cel puţin cinci persoane din minister, printre care se numără şi ministrul apărării sau cineva delegat de acesta. Telegrama care a scandalizat lumea nu ar fi putut să plece prin sistemul cifrat al MApN, dacă nu exista un consens înainte de trimitere. Versiunea Atanasiu presupune ca generalul Bădălan să fi strecurat de capul său documentul, folosindu-se eventual de complicitatea omului de la cifru.

Episoade şi aliaţi în războiul Atanasiu-Bădălan
* Relaţia tensionată dintre ministrul Atanasiu şi generalul Bădălan a fost vizibilă chiar de la ceremonia de învestire în funcţie a primului. Pe 29 decembrie 2004, Bădălan l-a atenţionat pe ministrul proaspăt uns că Armata nu agreează controlul civil asupra unor militari, ci exercitarea controlului civil prin autoritatea naţională de comandă.
* Contraofensiva lui Atanasiu a venit în iunie 2005, când acesta s-a plâns presei că Bădălan nu i-a acordat sprijin pentru modificarea Legii de organizare a MApN.
* Bugetul ministerului pe 2006 a generat un nou scandal în toamna aceluiaşi an. Atanasiu susţinea că fondurile alocate sunt suficiente, în timp ce şeful SMG a avertizat cu privire la "sărăcia" prin care va trece Armata
* În octombrie 2005, ministrul a declarat că va propune preşedintelui schimbarea din funcţie a generalului Bădălan
* Anul acesta, retragerea trupelor din Irak a iscat un nou război între cele două tabere, făcând tot mai evidentă susţinerea din culise de care se bucură cei doi. Duetul Atanasiu-Tăriceanu se înfruntă în realitate cu axa Băsescu-Bădălan-Medar.

Scutaru: Bădălan nu mai poate rămâne în funcţie
Deputatul George Scutaru, membru în Comitetul Executiv al PNL, a declarat, ieri, că şeful SMG, generalul Eugen Bădălan, nu mai poate rămâne în funcţie, conform Statutului cadrelor militare, pentru că s-a început urmărirea penală în cazul său. Scutaru a adăugat că Bădălan şi-a construit "o adevărată clientelă" pe bani publici. El a afirmat că, în calitate de deputat în Comisia de Apărare, aşteaptă poziţia oficială a preşedintelui Traian Băsescu pe acest subiect.

Ministerul Apărării este rupt în două, susţine Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, că Ministerul Apărării se află "într-o situaţie dificilă" datorită "rupturii" dintre conducerea ministerului şi corpul armatei. "În legătură cu situaţia de la Ministerul Apărării, suntem într-o situaţie dificilă din cauza rupturii între minister şi corpul armatei care începe de la şeful SMG. Cred că această ruptură afectează credibilitatea ministerului şi cred că începe să afecteze şi credibilitatea Armatei", a spus Băsescu. El a explicat că Ministerul Apărării este un al doilea minister de externe, iar această ruptură afectează credibilitatea armatei în exterior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite