Parcări ecologice la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Timişoara a început construcţia primelor parcări pe gazon din ţară. Ele sunt susţinute cu alveole de beton, între care se cultivă iarbă. Noul sistem de a amenaja locul destinat

La Timişoara a început construcţia primelor parcări pe gazon din ţară. Ele sunt susţinute cu alveole de beton, între care se cultivă iarbă. Noul sistem de a amenaja locul destinat maşinilor este perfect ecologic, întrucât elimină suprafeţele de beton.

Acestea încălzesc suplimentar atmosfera oraşelor pe perioada verii, în timp ce sistemul cu alveole umplute cu pământ, în care se plantează gazon, dimpotrivă, răcoreşte aerul. Parcarea pe iarbă cu structură de rezistenţă nu poate fi deosebită de un teren obişnuit cu gazon, pentru că stratul de pământ de deasupra dalelor are doi-trei centimetri.

Gazonul din parcări va fi uniform şi va avea calitaţi mecanice comparabile cu asfaltul. Timişorenii sunt gata să dezvăluie secretele parcărilor ecologice şi altor oraşe din România, pentru a contribui la creşterea calităţii aerului în toată ţara.

Primele trei parcări antipoluare din ţară vor fi gata la mijlocul verii

În oraşul de pe Bega a început construcţia primelor parcări pe gazon din ţară. Acestea sunt susţinute cu alveole de beton, între care se cultivă iarbă.

Fiecare dintre ele ar trebui să le ofere timişorenilor 40 de locuri de parcare, vor avea nisip, pământ şi iarbă şi vor reduce temperatura la nivelul solului, precum şi poluarea.

"Sunt ecologice pentru că sistemul prin care sunt construite elimină suprafeţele de beton, care pe perioada verii încălzesc chiar şi atmosfera în oraş, pentru că există un sistem de alveole care se umplu cu pământ în care se plantează gazon şi ele au o suprafaţă de suport pentru o greutate de până la 40 de tone pe metru pătrat şi sunt verzi. Vrem să redăm oraşului un spaţiu verde şi le folosim pentru a îmbunătăţi locurile de parcare", a declarat viceprimarul Adrian Orza.

Soluţie verde pentru 300 de maşini

Potrivit statisticilor, numărul maşinilor care traversează zilnic Timişoara se ridică la peste 100.000. În aceste condiţii, proiectul creează 300 de locuri de parcare. "Acum se lucrează la primele trei parcări şi vor fi finalizate în curând. Pe măsură ce unele se vor termina, alte locaţii vor intra în lucru", a mai spus Orza.

Zonele în care se vor construi acestea sunt zona Şt. O. Iosif, Spitalul Judeţean, Circumvalaţiunii, Calea Şagului, Dorobanţilor, Musicescu şi Zarand. Ideea e să se obţină un gazon uniform, cu calităţi mecanice comparabile cu asfaltul, iar pavajul cu gazon este alcătuit din sisteme grilă din plastic cu celule rigide umplute cu pietriş, pământ şi iarbă.

Concomitent cu aceste parcări, urmează să se amenajeze peste 2.000 de metri liniari de gard viu şi se vor planta peste 780 de arbori şi arbuşti, ceea ce ar urma să ducă la îmbunătăţirea calităţii aerului şi la ameliorarea standardului de viaţă al timişorenilor.

Mai ieftine cu 20%

Viceprimarul Timişoarei susţine că parcările ecologice ar putea reduce suprafaţa asfaltată cu 40%, chiar dacă ar creşte spaţiul de parcare cu 20 de procente. O analiză a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş arată că Timişoara este cel mai poluat oraş din judeţ, principala cauză fiind traficul rutier.

Primăria a depus mai multe proiecte în vederea obţinerii finanţării europene, iar acestea vizează în primul rând îmbunătăţirea infrastructurii şi fluidizarea traficului rutier. Alocarea fondurilor comunitare pentru proiectele care vor fi selectate se va face începând de anul viitor. Oraşul de pe Bega speră să obţină o finanţare de peste 100 milioane de euro din fonduri comunitare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite