Pârâu cu materii fecale prin mijlocul satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele menajere din Rădăuţi poluează de 14 ani localitatea suceveană Satu Mare

Staţia de epurare din Rădăuţi nu are capacitatea de a prelucra întreaga cantitate de ape uzate, aşa încât acestea ajung direct în pârâul Pozen, iar de aici în râul Suceava.

Localnicii din Satu Mare sunt indignaţi şi, chiar dacă au cerut în nenumărate rânduri autorităţilor să reglementeze situaţia, până acum nu s-a rezolvat nimic.

Familia Munteanu locuieşte de zeci de ani în Satu Mare, iar gospodăria este chiar pe malul pârâului Pozen. Din curtea lui Gelu şi a Oltiei Munteanu mirosul greu al apelor uzate se simte la orice oră din zi şi din noapte.

„Dimineaţa e cel mai rău. Aproape că nu poţi să respiri. Cred că peste noapte nu-i controlează nimeni pe cei de la staţia de epurare şi dau drumul la o cantitate mai mare de ape uzate”, ne-a declarat Gelu Munteanu.

Soţia sa îşi aduce aminte cu nostalgie de vremurile în care apele pârâului erau limpezi şi nu negre ca smoala, iar localnicii reuşeau să prindă peşte.

„Acum nu mai sunt nici măcar broaşte, atât de poluată e apa. E un disconfort total, de parcă am avea tot timpul lângă noi un WC”, a spus Oltia  Munteanu.

70 de fântâni poluate

Ştefan Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare, spune că problema poluării pârâului care împarte satul în două este una extrem de gravă.

„Poluarea sistematică a avut efecte şi asupra solului şi asupra pânzei freatice. Apa din peste 70 de fântâni nu mai este potabilă şi sătenii o utilizează doar în scopuri menajere şi, eventual, pentru adăparea animalelor”, a precizat primarul Cramarciuc.

Acesta a mai adăugat că a sesizat de nenumărate ori instituţiile sucevene abilitate să ia măsuri pentru stoparea poluării, dar demersurile sale nu au avut niciun efect.

Un milion de euro, investiţi degeaba

Conducerea SC Servicii Comunale SA, societatea care este responsabilă cu serviciul de canalizare a oraşului Rădăuţi, a recunoscut faptul că apele pârâului sunt poluate.

Nistor Tătar, directorul societăţii, a precizat că staţia de epurare are o capacitate de prelucrare de 87 litri pe secundă, în timp ce debitul de ape menajere este de aproximativ 135 de litri pe secundă. Conform specialiştilor, aceste cifre arată că aproape jumătate din apele uzate sunt deversate direct în pârâul Pozen.

Staţia de epurare actuală a fost inaugurată în 2006, dar investiţia derulată printr-un program PHARE şi care a costat un milion de euro nu a fost dimensionată în raport cu necesităţile  oraşului.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, instituţia care ar trebui să  se ocupe de rezolvarea acestei probleme, s-a mărginit doar să monitorizeze situaţia şi să preleveze probe din pârâul poluat sistematic. Ioan Ungureanu, şeful SGA Suceava, a refuzat orice comentarii pe acest subiect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite