Paragină şi nepăsare pe litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40.000 de turişti şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai la mare, cele mai ocupate staţiuni fiind Costineşti şi Vama Veche Minivacanţa de 1 Mai nu a reuşit să umple după

Peste 40.000 de turişti şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai la mare, cele mai ocupate staţiuni fiind Costineşti şi Vama Veche

Minivacanţa de 1 Mai nu a reuşit să umple după aşteptări buzunarele hotelierilor de pe litoralul românesc. Cu puţine excepţii, staţiunile au fost la fel de pustii ca în miezul iernii. Un tur al "perlelor" de pe litoral ne arată că mai avem mult până când vom ajunge la nivelul "rivalelor" Albena şi Nisipurile de Aur, din curtea bulgarilor.

Plajele pustii de la Saturn reflectau foarte clar situaţia în care se zbate acum cocheta staţiune de odinioară. Paragina şi nepăsarea autorităţilor caracterizează cel mai bine aceste locuri. În afară de câţiva câini vagabonzi care-şi făceau veacul printre buruienile crescute în voie pe spaţiile verzi, nimic nu părea să anime staţiunea.
În Venus, aceeaşi imagine dezolantă de părăsire, chiar dacă, pe ici, pe colo, se mai putea vedea câte un hotel proaspăt renovat.

Chiar la intrarea în staţiune te întâmpină ruinele hotelului "Adriana", ale cărei zile de glorie au apus de mult. Doar afişele electorale lipite peste tot arătau "interesul" autorităţilor pentru această acţiune. Clădirile vechi şi posomorâte parcă spuneau că nimic nu s-a schimbat aici de la revoluţie.

Pe plajă, nici ţipenie de turişti. Doar câţiva pescari îşi aruncaseră undiţele în apă şi se prăjeau la soare. În totală contradicţie cu paragina din staţiunea Jupiter, deasupra indicatorului din localitate trona parcă în mod ironic un panou pe care se putea citi "staţiune turistică de interes naţional". Pe aleile staţiunii am întâlnit câteva trăsuri trase de cai anemici.

Amet Cerchez este din Mangalia şi aici îşi face veacul an de an în sezonul estival, plimbând turiştii cu trăsura de la o staţiune la alta. Afacerea merge însă destul de prost. "Clienţi puţini, merg toţi la bulgari că acolo e mai bine", spune cu obidă birjarul. Pentru zece lei noi, bărbatul îşi duce clienţii de la Jupiter la Neptun cu trăsurica sa, veche de 132 de ani, făcută de un meşter celebru din Brăila. Plimbarea e ieftină, dar turiştii tot nu se înghesuie. Cel mai bine, spune birjarul, e la Neptun, pentru că acolo "e mai mulţi barosani".

Neptun, pentru cei cu dare de mână

Recunoscută ca un loc de promenadă pentru turiştii cu dare de mână, Neptun pare a fi cea mai cosmopolită dintre toate staţiunile de pe litoral. Investiţiile din ultimii ani încep să-şi arate roadele. Hotelurile noi, terasele, restaurantele, magazinele şi chiar o biserică atrag turiştii ca un magnet. Spaţiile verzi întreţinute cu grijă contribuie şi ele la imaginea locurilor.

De 1 Mai, terasele din centru nu duceau lipsă de clienţi. Mulţumiţi păreau să fie şi vânzătorii tarabelor pline cu articole de plajă, genţi, ochelari de soare şi alte nimicuri. "Lumea bună" se adună însă la un club situat pe strada principală din Neptun. În parcarea localului "de fiţe" poţi contabiliza cu uşurinţă cele mai scumpe maşini care rulează în România, toate cu preţuri cu multe zerouri în coadă.

Costineşti versus Vama Veche

Paradoxal, viiturile care au măturat Costineştiul în urmă cu doi ani au avut un efect benefic asupra staţiunii. Renăscută parcă din propria cenuşă, localitatea pescărească de odinioară s-a transformat aproape total. Drumurile au fost refăcute, hotelurile renovate şi construite altele noi. Până şi vechiul Obelisc, simbolul staţiunii, a căpătat haine noi. Aparenţele, spun turiştii, sunt înşelătoare.

Dincolo de această "glazură" se văd obiceiurile româneşti: servicii scumpe şi proaste, preţuri mult prea mari pentru tineri. "Cazarea e foarte scumpă. Am plătit în sat un milion pentru o cameră şi nici nu erau cine ştie ce condiţii", s-a văitat un student venit de la Bucureşti. Staţiunea însă nu a dus lipsă de turişti.

Pe plajă, mai mulţi curajoşi s-au aventurat în mare, sub ochii indulgenţi ai salvamarilor. Plictisiţi de inactivitate, câţiva salvatori cu iniţiativă s-au transformat ad-hoc în grataragii şi au pus fripturile pe jar.

Despre gradul de ocupare al staţiunii, administratorii erau foarte optimişti. Peste 70 la sută din locurile de cazare ar fi fost ocupate de 1 Mai. Adică, aproximativ 10.000 de turişti. Despre rivalitatea dintre Costineşti şi Vama Veche nici nu poate fi vorba.

Chiar dacă, în ultimii ani, Vama a "furat" foarte mulţi dintre clienţii tradiţionali ai staţiunii tineretului. Explicaţia este foarte simplă în opinia celor din Costineşti. "Vama Veche merge pe principiul libertăţii totale, din păcate prost înţeleasă. Acolo ai voie să ţipi, să te îmbeţi până cazi pe stradă. Poate că asta îi atrage pe mulţi dintre tinerii de azi", ne-a declarat unul dintre administratorii bazei BTT Costineşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite